Önümüzdeki dönemde veri, enerji, yapay zekâ ve siber güvenlik alanlarının odak noktaları olacağını ve yatırımlarının buralarda şekilleneceğini söyleyen Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, “ BiP, TV+, lifebox, fizy, GAME+ gibi dijital ürün ve servisler, sektörümüzün taşıyıcı kolonları haline gelmeye başladı” diye konuştu. Koç, 2024 için tek haneli büyümeyi işaret etti.
#TurkcellElektrik dönüşümüyle birlikte otomobillerde yazılımın önemi arttı. Bulut servisleri, nesnelerin interneti (IoT) ve yapay zekâ (AI) araçlara girmeye başladı. Bu alanda dünyanın önde gelen isimlerinden AWS Başkan Yardımcısı Yasser Alsaied, IoT’un otomotiv sektörünü nasıl değiştireceğini Hürriyet’e anlattı. Alsaied’e göre, tıpkı elimizdeki akıllı telefonlar gibi kullanabileceğimiz otomobiller çok yakında hayatımıza girecek ve Togg’da onlardan birisi olacak.
#DolarVergisiz telefon düzenlemesiyle ilgili yeni detayların ortaya çıkmasının ardından Türkiye’de üretimi yapılan modelleri mercek altına aldık. Buna göre, yerli telefonlar giriş ve orta segmentte yer alırken fiyatları 3 ila 17 bin TL arasında değişiyor. Düzenleme sonrası fiyatlarda ortalama yüzde 50 gerileme bekleniyor. Bu telefonlar kâğıt üzerinde ithal telefonlardan geri kalmıyor ancak ‘yazılım’ ve ‘işlemci’ gibi konularda çok iyi değiller. Öğrenciler ise düzenlemenin ithal telefonlarda da geçerli olması konusunda ısrarcı.
#Vergisiz TelefonBulut bilişimin mikro veya makro düzeydeki kazanımları artık herkes tarafından biliniyor. Bu kazanımlar ise belki de en çok teknoloji ve eğitim yatırımlarıyla kendilerini geleceğe hazırlama iradesini gösteren yükselen ekonomilerde gözleniyor. Bu ülkelerde ekonomik ve sosyal gelişimin lokomotifi olan üniversiteler, girişimciler, bilim insanları ile eğitim, sağlık ve kamu yatırımlarından sorumlu devlet kurumları, ihtiyaç duydukları bilişim kaynak ve altyapısının önemli bir bölümüne bugün bulut sayesinde ulaşabiliyorlar. Üstelik bunu da oldukça düşük maliyetlerle gerçekleştirebiliyorlar.
#Bulut BilişimKullanımı hızla yayılan bulut servisleri, dünyanın neredeyse bütün bilişim şirketlerinin farklı şekil ve miktarlarda yatırım yaptığı oldukça önemli bir alan. Servislerin barındırıldığı sunucu tesisleri ise birkaç metrekarelik soğutmalı odalardan binlerce metre uzunluktaki dev sunucu tarlalarına kadar farklı ölçeklerde olabiliyor.
#BulutStres, hücrelerin hızlı yaşlanmasına neden oluyor. Genetikçilerin uzun zamandır insan vücuduyla ilgili anlattığı bu durum, elektrikli araçların batarya hücreleri için de geçerli. Bataryalar ne kadar eskirse performansları ve kapasiteleri o kadar düşüyor ve aracın sürüş menzili kısalıyor. Peki elektrikli araç bataryalarının kullanım ömrü uzayabilir mi?
#Elektrikli AraçCitrix’in yaptırdığı bulut bilişim araştırması, Türkiye’nin bulut bilişim alanındaki mevcut profiline dair önemli verileri ortaya koydu. Türkiye’de şirketlerin BT bütçelerinde bulutun yeri yüzde 23 düzeylerindeyken, bulutu kullanma nedenlerinin başında ise güvenlik, operasyonel sadeleştirme ve iş sürekliliği geliyor.
#BtInternational Data Corporation (IDC) analistleri tarafından hazırlanan 2019 IDC Türkiye Öngörüleri raporu yayınlandı. IDC Türkiye Öngörüleri raporuna göre ekonomideki bazı belirsizliklere rağmen dijitalleşme tüm kurumlarda önemli yatırımlarla sürüyor. Telekomünikasyon, finans, kamu, üretim ve perakende en çok BT harcaması yapan sektörler olarak öne çıkarken, özellikle telekom operatörleri dijital servis sağlayıcı olma yönünde kayda değer yatırımlar gerçekleştiriyor.
#İdcYenilikçi birçok teknoloji ve yapay zeka ile finansal teknolojilerin artan kullanımı, finans sektörünün dijital dönüşüme girmesini zorunlu kılıyor. İnternet kullanımının yaygınlaşması, mobil telefon kullanım oranlarının artması gibi itici güçlerin neden olduğu gelişmeler, müşterilerin aldıkları hizmetlere bakış açılarını kökten değiştiriyor. Bireylerin ve şirketlerin beklentileri, dijital kanalların sağladığı avantaj, yenilikçi teknolojilerin finans sektöründe yarattığı katma değerlerin masaya yatırılacağı Huawei Finans Zirvesi’nde, finans sektörünün bugününe ve geleceğine ışık tutulacak.
#HuaweiTeknoloji devleri yeni nesil tabletlerde eğitime destek sunuyor. Arttırılmış gerçeklik ve internet üzerinden bulut depolama gibi yeni teknolojilerin devreye girmesiyle eğitim alanında tabletlerin rolü artıyor. Apple ve Google’ın geçen hafta tanıttığı yeni tablet modelleri bu değişimi bir kez daha kanıtladı.
#AppleHem kişisel hem de iş alanındaki tüm verilerimiz artık dijital alanlarda. Fotoğraflarımız, videolarımız, önemli evraklarımız ve daha birçok veriyi bu anlamda sayabiliriz. Bu verileri düzenli olarak yedeklemek ise en önemli konu. Kullanıcıların bilgisayarlarını, akıllı telefonlarını ve tabletlerini düzenli olarak yedeklemesine dikkat çekmek için önemli bir gün düzenleniyor.
#GazetehaberleriÇin merkezli teknoloji devi Huawei'nin bu yıl Çin'in büyük şehirlerinden biri olan Shenzhen'de gerçekleştirdiği Huawei Global Analyst Summit 2017 (HAS 2017) gelecekte hayatımıza iyiden iyiye yerleşecek iki alanın altını çizdi: Dijital dönüşüm ve dünyayı çepeçevre saracak Cloud yani Bulut teknolojisi... Peki HAS 2017'de neler konuşuldu? Bulut teknolojisi nereye gidiyor? Bu alanda pek çok yatırımı bulunan Huawei'nin planları neler? Kısacası bizi neler bekliyor?
#HuaweiÇin merkezli teknoloji devi Huawei'nin bu yıl Çin'in büyük şehirlerinden biri olan Shenzhen'de gerçekleştirdiği Huawei Global Analyst Summit 2017 (HAS 2017) gelecekte hayatımıza iyiden iyiye yerleşecek iki alanın altını çizdi: Dijital dönüşüm ve dünyayı çepeçevre saracak Cloud yani Bulut teknolojisi... Peki HAS 2017'de neler konuşuldu? Bulut teknolojisi nereye gidiyor? Bu alanda pek çok yatırımı bulunan Huawei'nin planları neler? Kısacası bizi neler bekliyor?
#HuaweiIntel Security, bulut alanındaki mevcut durumu ve güvenlik risklerini ele aldığı yıllık raporunun ikincisini yayınladı. Dünya genelinde 12 ülkeden 2.000’i aşkın IT uzmanının katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre; buluta olan güven hızla artıyor. Uzmanların %62’si müşteri verilerini genel bulutta saklıyor. Bununla birlikte yetersiz siber güvenlik uzmanlığı nedeniyle uzmanların %49’u bulut kullanımını yavaşlattıklarını, %52’si ise bulut uygulamalarından yayılan zararlı yazılım tespit ettiklerini dile getiriyor.
#İntelTeknolojinin çok hızlı geliştiği günümüzde, bulutun sağladığı avantajların hayatımızı ciddi ölçüde kolaylaştırdığını görüyoruz ve farkında olmasak da bulut teknolojisiyle donatılmış bir dünyada yaşıyoruz. Cep telefonumuzdan bir arkadaşımıza mesaj attığımızda, sosyal medya üzerinden fotoğrafımızı paylaştığımızda veya maillerimizi kontrol ettiğimizde aslında, sanal sunucuları kullanıyor, bulut teknolojisinin nimetlerinden yararlanıyoruz. Bulut, büyük şirketler için sunucu işletimi ve veri depolama işlemlerini daha cazip hale getirirken, küçük işletmeler için de büyük avantajlar sağlıyor.
#BulutVMware vSphere 6.5 basitleştirilmiş müşteri deneyimi, kapsamlı dahili güvenlik, modern ve konteynerlenmiş uygulama desteği özelliklerini sunuyor. VMware vRealize Automation 7.2 konteyner yönetimi işlevini sunarken Microsoft Azure ile de entegrasyon sağlıyor.
#Vmware Vcloud Availability For Vcloud DirectorMobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, nisan başında 4,5G’nin devreye girmesiyle cep telefonu satışlarında artış yaşandığını belirterek, "Bu yıl cep telefonu satışlarının geçen yıla göre yüzde 12 artarak 17 milyona ulaşmasını bekliyoruz." dedi.2,5G'Li, tuşlu telefonların payında bir değişme olmazken, 3G’li telefonların satış içindeki payı ise yüzde 51’den yüzde 8’lere kadar düştü.
#Mobil İletişim Araçları Ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği2016’da kullanabileceğiniz en iyi ücretsiz uygulamaların neler olduğunu merak ettiniz mi? İngiltere merkezli teknoloji haber sitesi Techradar, bunları sizin için seçti. Bir kısmını zaten kullanıyor olabilirsiniz. Henüz indirmedikleriniz varsa da geç değil.
#UygulamaGelecek teknolojileri dendiğinde hayal dünyanız sizi çok uzaklara, Alis Harikalar Diyarı’na götürüyor olabilir. Ancak yakın geleceğimizi şekillendirecek teknolojiler o kadar da uzakta değil. IBM, 70 ülkede, 21 farklı sektörden 5 bin 247 yönetici ile yüz yüze anketler gerçekleştirerek, “Gelecek 10 yıla damgasını vuracak teknoloji ne olabilir?” diye sordu. Verilen cevaplar ütopik değil, aslında şu anda zaten var olan teknolojiler.
#Teknoloji