Bulantı haberleri sayfasında Bulantı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4786 Bulantı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
BU köşede sık sık tekrarladığım cümlelerden biri de şudur: “Yaşlanma kaçınılmaz, doğal ve geri döndürülemez bir süreçtir ama eğer yeterli ve akılcı çabalar ile hayatınızı -cebinizi değil!- zenginleştirebilirseniz... Yaşlanmanın olumsuz etkilerini yavaşlatabilir hatta bir miktar geri bile çevirebilirsiniz.”
#Ritsumeikan ÜniversitesiGünümüzün en tehlikeli hastalıklarının başında herkesin bildiği gibi koronavirüs gelmektedir. Bu virüs oldukça tehlikeli olmakla birlikte birçok kişinin de doğrudan ölümüne neden olmaktadır. Koranaya yakalanan kişilerde çeşitli belirtiler olduğu bilinmektedir. Bazı belirtiler çok sık görülürken bazıları ise daha seyrek görülür. Mide bulantısı ve kusma korona belirtisi midir tüm detayları ile derledik.
#MideSırt ağrısı, bulantı ve kusma, mide ekşimesi, hazımsızlık, gaz sancıları, sık idrara çıkma... Hamilelik anne adaylarında büyük bir heyecan yaratsa da bazı problemleri de beraberinde getiriyor. Ağırlık artışının yanı sıra vücut kimyasında ve işlevlerinde oluşan değişimler nedeniyle; kalp daha fazla çalışıyor, vücut ısısı yükseliyor ve salgılar artıyor, eklemler ile bağlar daha esnek hale geliyor. Anne adayı bir yandan bu ‘yeni normal’ sürece alışmaya çalışırken, diğer yandan hormonal etkiler sonucu artan yorgunluğun yanı sıra fiziksel değişimler ve ebeveynlik konusundaki kaygılarla da mücadele ediyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Semavi Ulusoy, anne adaylarının alacakları bazı önlemlerle hamilelik sürecinde yaşanan ve yaşam kalitesini düşürebilecek boyutlara ulaşabilen sorunlarla daha kolay baş edilebileceklerine dikkat çekerek önerilerde bulundu.
#HamilelikMide bulantısı, gelen uyarılar sonucunda midede bulantı hissinin ortaya çıkması ve kusma ile sonuçlanabilen bir duygu durumudur. Çocuklarda, bağırsak, idrar yolu ve boğaz enfeksiyonu gibi her türlü enfeksiyonun bulantı ve kusmaya neden olabileceğini ancak bazı belirtilere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Cömertpay, çocuklarda kusma ve bulantıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#ÇocukÇocuklarda kusmanın kendi başına bir hastalık olmadığını ve bu problemin nedeninin mutlaka araştırılması gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Ela Tahmaz, bulantı ve kusma tedavisi hakkında bilgi verdi. Tahmaz, kusma sonrası çocuğa verilebilecek en faydalı sıvının su olduğunun da önemle altını çizdi.
#Kusma“Zehirli ve zehirsiz mantarları ayırt etmek oldukça bilgili kişiler için bile zordur. Hastalar tanımlanamayan bir mantarı yemişlerse, türlerin tanımlanması spesifik tedavinin belirlenmesine yardımcı olabilir” diyen İstanbul Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, son zamanlarda artan mantar zehirlenmelerine karşı bilgilendirdi.
#Mantar ZehirlenmesiKurban Bayramı’nı kimileri evde, kimileri tatilde karşılayacak… Kurbanlıklar kesilecek, birçok evde kavurma sofralardaki yerini alacak… Ancak aman dikkat! Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, Kurban Bayramı’nda uygunsuz şartlarda kesilmiş kurbanlıkların bulantı, kusma ve ishal ile seyreden sindirim sistemi enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını söylüyor. Peki bayramda artış gösteren mide ve sindirim sistemi problemlerinden korunmak için nelere dikkat etmek gerekiyor?
#Bayramda BeslenmeSevdiği kadına sürpriz bir şekilde evlilik teklifi yapmak için uçak kiraladı ve o anı ölümsüzleştirmek için kayda girdi. Yerden yüzlerce metre yükseklikte yüzüğü çıkarıp evlilik teklifi yapacağı sırada midesi bulanıp kusması sosyal medyada gündem oldu. Bütün olumsuzluklara rağmen genç çift bu anın görüntülerini Youtube sayfalarından paylaştı.
#HtvgundemSinema Yazarları Derneği (SİYAD), 2015'in en iyilerini belirlediği Türkiye Sineması Ödülleri'nin adaylarını açıkladı. 11 kategorinin 10'unda aday gösterilen 'Abluka', en çok adaylık elde eden film olurken onu 9'ar adaylıkla 'Rüzgarın Hatıraları' ve 'Sarmaşık', 7 adaylıkla 'Nefesim Kesilene Kadar' izledi. Bu yıl 48'incisi verilecek SİYAD Ödülleri, 2 Mart'ta Şişli Kent Kültür Merkezindeki törende sahiplerini bulacak.
#SİYADYönetmenliğini Zeki Demirkubuz'un üslendiği Bulantı'dabaşrolünde Şebnem Hassanisoughi, Öykü Karayel, Çağlar Çorumlu gibi isimlerinyanı sıra ünlü yönetmeni de izleyeceğiz. Zeki Demirkubuz, Hürriyet’ten Çınar Oskay'a verdiğiröportajda, yönettiği 'Bulantı' filminde sevişme sahneleri
#Zeki DemirkubuzAntalya Havalimanı'ndaki klozete yenidoğan bebeğini bıraktığı belirlenen tutuklu Rus Ekaterina Burnazkina'nın (29), 'Nitelikli öldürmeye teşebbüs' suçundan cezalandırılması talep edildi. Savcılık mütalaasını kabul etmeyen ve devlet korumasına alınan bebeğini isteyen sanık Burnazkina, "Bu suçu kabul etmiyorum. Kızımı almak istiyorum" dedi.
#BebekÜç ana alkol türü vardır: etil alkol (etanol), metil alkol (metanol) ve izopropil alkol (izopropanol). Bu alkol tipleri arasında sadece etanol, içki olarak tüketilmeye yöneliktir. Metanol; sentetik reçine, antifriz, buz çözücü, ve yakıtlarda kullanılır. İzopropanol ise el dezenfektanlarının ana maddesidir; ayrıca ev temizleyicilerinde, boya incelticilerde ve parfümlerde bulunabilir.
#Metil AlkolAdana'da endoskopi operasyonu sırasında komplikasyon oluşan gazeteci Meral Kara Delen, hayatını kaybetti. İddiaya göre Meral Kara Delen'in işlem sırasında bağırsağı delindi. Septik şoka giren kadın hemen ameliyata alındı ve delinen bağırsağı dikildi. Yoğun bakıma alınan Kara Delen, maalesef hayatını kaybetti. Bu olay, endoskopi yaptırması gereken pek çok insanın işlemden korkmasına ve tedirgin olmasına yol açtı. Biz de endoskopi işleminin aşamalarını, olası komplikasyon risklerini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral ile konuştuk.
#Endoskopiİngiltere Essex’te yaşayan Gill Nibbs, 55 yaşında gayet sağlıklı bir kadındı. Son zamanlarda sık tuvalete çıkmaya, kilo kaybetmeye ve sırt ağrılarından şikâyet etmeye başladı. Bu semptomlar doktorlar tarafından diyabete bağlandı ama Gill, bir süre sonra pankreas kanserinden hayatını kaybetti. Annesini kaybeden kızı Lucy, ölümcül pankreas kanserinin hayati uyarı işaretleri hakkında herkesin bilgi sahibi olmasını istiyor.
#KanserKanser her geçen gün daha fazla genç kadını etkiliyor. Başta meme kanseri olmak üzere tiroid, rahim ağzı, ince bağırsak ve böbrek kanserleri genç kadınlarda daha fazla görülmeye başladı. Peki bunun sebebi ne? Uzmanlar bir hormonun merkezi bir rol oynadığı düşünüyor.
#Gençlerde KanserSağlık Bakanlığı, sarı serumun hekim kararı ile eğitimli sağlık personeli tarafından, uygun sağlık kurumu koşullarında ve gerekli görülen hallerde verilebileceğini bildirdi. Sarı serumun depresyon, uyku bozuklukları ve sindirim sistemi bozukluklarına yol açabildiği, hızlı verildiğinde tansiyon düşmesine, bilinç bozulmasına hatta bayılmaya yol açabildiği belirtildi.
#Sağlık BakanlığıAfyonkarahisar’da iki çocuk babası Mehmet Gündoğan’ın özel bir klinikte “atom” ya da “sarı serum” olarak bilinen serum sonrası hayatını kaybetmesinin ardından, bir haber de Adana’dan geldi. Eczacı kalfasının bağladığı “sarı serum” sebebiyle iki çocuk annesi, Selinay Yüksekbaş hayatını kaybetti. Gelin görün ki yaşanılan kayıplara rağmen, doktor reçetesine gerek duymadan hazırlanabilen sarı serum pazarı, internet ve sosyal medya üzerinden çığ gibi devam ediyor. “Hastanede sıra beklemeden, evinizde, koltuğunuza yaslanıp serum hizmeti alabilirsiniz” başlıklı ilanlardan birkaçını aradım. İlginçtir ölümlere ve Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarına rağmen, korkuya mahal verecek bir durum olmadığını anlatıp, ikna etmeye çalışıyorlar. Fiyatı ise 2 bin liradan başlıyor. Bir daha uyaralım! Bu serumlar basit bir vitamin katkısı gibi gözükse de öldürebilir.
#Sarı SerumSon zamanlarda ülkemizde alkol zehirlenmeleri ve zehirlenmelere bağlı ölümlerin sayısı çok arttı. Aralık ayında 37 kişinin hayatını kaybettiği haberlerinin ardından ocak ayında da İstanbul’da sahte içki tüketimi nedeniyle 92 kişi hastaneye başvurdu, 38 kişi yaşamını yitirdi. Alkol ve içki üretimi konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar Hurriyet.com.tr okurları ile çok değerli bilgiler paylaştı.
#Sahte AlkolHava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte kış mevsiminde kapalı alanlarda geçirdiğimiz süre artıyor. Bu da virüslerin yayılma riskini yükseltiyor ve koronavirüs, influenza, adenovirüs, rsv, beta virüsü gibi bulaşıcı pek çok hastalık kış aylarında kapımızı çalıyor. Bu virüsler kapalı ortamda hava yoluyla, damalcık yoluyla ve yakın temas ile bulaşıyor ancak öyle bir virüs var ki kıyafetlerde bile bir aya kadar sessizce gizlenebiliyor ve son derece bulaşıcı… Bu virüsün adı Noravirüs… Her yıl tahmini 3,7 milyon kişi norovirüse yakalanırken, dünya genelinde bu virüs nedeniyle 200 bine yakın ölüm gerçekleşiyor.
#NorovirüsMersin'in Tarsus ilçesinde zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan aile üyelerinden 3 çocuk hayatını kaybetti. İlk bulgulara göre, ailenin fare zehirinin buharlaşması sonucu solunum yoluyla zehirlendikleri tespit edildi. Bu acı olay, çoğumuzun haşerilerle mücadelede biliçsizce kullandığı böcek ilaçları ve zehirler ile ilgili bilinmesi gerekenleri tekrar gündeme getirdi. Biz de konuda uzman isimlerle konuştuk.
#Fare ZehiriIsparta'da karnında şişlik, halsizlik ve bulantı şikayetleriyle Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvuran Mustafa Tutam'ın (69) karnından 13 kiloluk kitle çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Alim Koşar, "30 yıllık meslek hayatımda batın içinden çıkarttığım en büyük kitle" dedi.
#IspartaSon günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlıkİzmir Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Osman Gücük, toplumda her 10 kişiden birinde ömrünün herhangi bir aşamasında taş oluştuğunu, ancak özellikle beslenme, yaşam tarzı ve çevresel etkenlerdeki bozulmaların, hastalığın daha sık görülmesine sebep olduğunu söyledi. Tüm yaşam boyunca taş düşürme riskinin erkeklerde 10 erkekte 1 iken, bu sayının kadınlarda ise 30 kadında 1 olduğunu belirten Opr. Dr. Osman Gücük, “Taş hastalığı her yaş grubunda görülebilmekle birlikte, sıklık 20-50 yaşları arasında artmaktadır. Yaşamı boyunca bir kez üriner sisteminde taş problemi yaşamış bir kişinin 1 yıl içerisinde aynı problemle tekrar karşılaşma olasılığı yaklaşık yüzde 10, beşinci yılda yüzde 35 ve onuncu yılda yüzde 50’dir. Ailesinde üriner sistem taşı hikayesi olanlar yüksek risk grubundadırlar. Genetik yatkınlık, taş oluşumundaki önemli bir risk faktörüdür” dedi.
#1İzmir Ekol Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Egemen Ertaş, yumurtalık kistlerinde erken teşhis ile hastalığın ilerlemeden tedavi edilebildiğini belirterek, düzenli yıllık jinekolojik muayenenin önemli olduğunu söyledi. Yumurtalık kistlerinin tanı ve tedavi yöntemlerini anlatan Doç. Dr. Egemen Ertaş, merak edilen soruları yanıtladı:
#1Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, nörolojik hastalıklara dikkat çekmek, nöroloji asistan ve uzmanların eğitimine destek sağlamak için çıktığı 6 gün süren Ağrı Dağı tırmanışında ölümcül olabilen ‘akut dağ hastalığı’na yakalandı.
#Türk Nöroloji DerneğiAnevrizmanın beyindeki atardamar duvarının zayıflaması sonucu ortaya çıkan bir balonlaşma olduğunu ifade eden İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alaattin Yurt, sıklıkla damarların çatallanma bölgelerinde görüldüğünü söyledi. Bu balonlaşan yapının normal damara göre daha dayanaksız ve bazı koşullar altında yırtılıp beyin içine kanamaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabildiğini kaydeden Yurt, “Anevrizmalar doğuştan damarın gelişme bozukluğuna bağlı olabileceği gibi yüksek tansiyon, damar sertliği, damarın iltihaplanması veya kafa travması sonrası da gelişebilir. Anevrizmalar çoğunlukla beynin tabanında yerleşir ve buradaki beyin-omurilik sıvısı içinde kanamaya neden olurlar. Anevrizmaların yıllık kanama riski yaklaşık %1’dir. Anevrizma her yaş grubunda görülebilir ancak 25 ve yukarı yaşlarda sıklık giderek artmaktadır. Yaygınlığı en sık olarak 50-60 yaş arasındadır ve kadınlarda daha sıktır” şeklinde konuştu.
#1Singapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş PatatesSingapurlu doktor Dr. Samuel Choudhury, dolapta bir süre saklanan filizlenmiş ve yeşeren patateslerden uzak durulması gerektiğini, yeşil lekelerin ve filizlerin solanin toksininin varlığına işaret ettiğini, bu toksinin ağır sindirim sorunlarına, halüsinasyonlara, ciddi durumlarda felce hatta ölüme dahi neden olabileceğini söylüyor.
#PatatesSevgili Hürriyet okurları... ‘SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK’ sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Rana Karayalçın oldu. Karayalçın, “endometriozis” konusunda merak edilenleri yanıtladı.
#Serkan KızılbayırABD’nin Minnesota eyaletinde yaşayan iki çocuk annesi Phoenix Nightingale (32), uzun süredir ‘vampir hastalığı’ olarak bilinen akut aralıklı porfiri hastalığı ile mücadele ediyor. Nightingale, bugüne kadar 480’den fazla atak geçirdiğini ve bu atakların doğumdan bile daha acı verici olduğunu ifade ediyor. Güneş ışığından kaçınmak zorunda kalan Nightingale, aynı zamanda sarımsak gibi birçok besini de tüketemiyor. Peki porfiri hastalığı neden oluyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı nedir? Uzm. Dr. Ekin Kırcalı, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkTikTok yıldızı Taylor Rousseau Grigg’in ailesinden bir temsilcisi geçtiğimiz hafta Today.com'a yaptığı açıklamada, 25 yaşındaki yıldızın astım ve Addison hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Çoğumuz bu hastalığın adını ilk defa duyuyoruz. Addison hastalığı, adrenal bezlerin nadir görülen ve ölümcül olabilen kronik bir hastalık. Bu hastalık çok yavaş ilerliyor ve belirtileri başka hastalıklarla karıştığı için teşhisi oldukça zor. İşte addison hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar...
#Taylor Rousseau Grigg