Kırıkkale'de Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ve ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan Hitit İmparatorluğu dönemindeki kraliyet ailesinin kullandığı çivi yazılı mührün üzerinde, "Bunu bozan ölecektir" ifadesi dikkat çekiyor. Matsumura, 'Hattuşa'dan kral ve kraliçe buraya bir şeyler göndermiş. Bu da bu şehrin Hattuşa ile kraliyet ailesi arasında yoğun ilişkiler içinde olduğunu gösteriyor.' ifadelerini kullandı.
#ArkeolojiKırıkkale'de, Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar iskan görmüş ve her dönem doğu-batı geçiş noktasının üzerinde adeta doğal bir köprü görevinin üstlendiği tahmin edilen Büklükale'de, Japonyalı arkeolog başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkartılıyor.
#KırıkkaleKırıkkale'de, Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar iskan görmüş ve her dönem doğu-batı geçiş noktasının üzerinde adeta doğal bir köprü görevinin üstlendiği tahmin edilen Büklükale'de, Japonyalı arkeolog başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkartılıyor.
#Arkeolojiİnsana dair tüm duyguları türkülerinde anlatan, Abdal kültürünün en güçlü temsilcilerinden Neşet Ertaş’ın hayatını beyazperdeye taşıyan ‘Garip Bülbül Neşet Ertaş’ filmi, ailesi itiraz edince bu hafta vizyona giremedi. Filmi izleyemesek de ölümünün 10’uncu yıldönümü vesilesiyle ‘Bozkırın Tezenesi’ lakaplı Ertaş’ın memleketi Kırşehir’i gezdik. Gördük ki tarihte yeniden canlanışını Selçuklu döneminde yaşayan Kırşehir, dayanışmanın ve bilgeliğin şehri, Anadolu fikriyatına yön vermiş pek çok şair, düşünür ve mutasavvıfın yetiştiği yermiş.
#SeyahatKırıkkale'de binlerce yıllık tarihi gün yüzüne çıkartmaya devam eden Japonyalı arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura tarafından yapılan kazı çalışmalarında milattan önce Ukrayna topraklarından ayrılan Kimmerler'in, Anadolu'daki ilk yerleşim yerinin Büklükale olduğunu tahmin ediliyor. Matsumura, "Şimdi Rusya ile savaş yapan Ukrayna bölgesinden Kimmerler diye kavimler Anadolu'ya gelmiş. Onlar tarafından yapılmış olan yerleşme yada kale. Biz Anadolu'da ilk defa burada tespit etmiş olduk" dedi.
#KırıkkaleKırıkkale'de binlerce yıllık tarihi gün yüzüne çıkartmaya devam eden Japonyalı arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura tarafından yapılan kazı çalışmalarında milattan önce Ukrayna topraklarından ayrılan Kimmerler'in, Anadolu'daki ilk yerleşim yerinin Büklükale olduğunu tahmin ediliyor. Matsumura, "Şimdi Rusya ile savaş yapan Ukrayna bölgesinden Kimmerler diye kavimler Anadolu'ya gelmiş. Onlar tarafından yapılmış olan yerleşme yada kale. Biz Anadolu'da ilk defa burada tespit etmiş olduk" dedi.
#KırıkkaleJapon arkeolog Kimiyoshi Matsumura, 40 yıldır Anadolu’daki medeniyetlerin izini sürüyor. 1981’de turistik gezi için geldiği Türkiye’de üniversite öğrenimini tamamlayan Matsumura, “Türkiye eski medeniyetler açısından çok zengin bir ülke. Yapılacak çok iş var” dedi.
#Muhammet Fatih GÖKMEN/AAKırıkkale’de tarihi ve doğal güzelliklerin bir arada olduğu Selçuklu yadigarı Çeşnigir Köprüsü ve Kanyonu, eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini cezbediyor. Doğal güzelliğiyle ziyaretçi akınına uğrayan köprü havadan görüntülendi.
#Köprü