Medeniyetlerin izini sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Medeniyetlerin izini sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2021 01:03

Japon arkeolog Kimiyoshi Matsumura, 40 yıldır Anadolu’daki medeniyetlerin izini sürüyor. 1981’de turistik gezi için geldiği Türkiye’de üniversite öğrenimini tamamlayan Matsumura, “Türkiye eski medeniyetler açısından çok zengin bir ülke. Yapılacak çok iş var” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'ye 1981 yılında turistik ziyaret için gelerek daha sonra arkeoloji bölümünü okuyan arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, yaklaşık 40 yıldır eski medeniyetlere ait eserleri gün yüzüne çıkarıyor. Kimiyoshi, 40 yıl önce turistik ziyaret için geldiği Türkiye'de, Kaman Kalehöyük ve Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesindeki Büklükale mevkisinde incelemelerde bulundu. Daha sonra Ankara Üniversitesi’nde burslu olarak arkeoloji bölümünü okuyan Kimiyoshi, 1985'ten itibaren Kalehöyük'te, 2009'dan bu yana da Büklükale'de kazı çalışmalarına katılıyor. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi olan ve Büklükale'deki kazılara başkanlık eden Kimiyoshi, başladığı kazı çalışmalarını tamamlamayı amaçlıyor.

Medeniyetlerin izini sürüyor


YAPILACAK ÇOK İŞ VAR

Haberin Devamı

Kimiyoshi, "Türkiye eski medeniyetler açısından çok zengin bir ülke. Yapılacak çok iş var. Şimdiye kadar çalışıp da hiçbir şeyi bitiremedik. Daha devam etmek zorundayız." dedi. Büklükale'de devam eden kazı çalışmaları hakkında da bilgi veren Kimiyoshi, bu alanda Selçuklu dönemine ait yerleşim yerleri tespit ettiklerini dile getirerek, "Bu yerleşim yerleri arkadaki Çeşnigir Köprüsü ile alakalı ve onun yanında kervansaray da var. Bu alanın yanında tepenin üzerinde daha önce devam eden MÖ 2000'li yıllara ait Hititler ve Asur ticaret kolonileri dönemine ait kültür katı üzerinde çalışmaları sürdürüyoruz” dedi.

Medeniyetlerin izini sürüyor


DÖRT KÜLTÜR KATI

Önceki yıllarda ‘Aşağı Şehir’ ve ‘Yukarı Şehir’ olmak üzere iki arkeolojik alandan oluşan Büklükale mevkisinde yapılan kazılarda, birinci katmanda Osmanlı dönemi, ikinci katmanda Demir Çağı, üçüncü katmanda Geç Tunç Çağı, dördüncü katmanda ise Eski Tunç Çağı olmak üzere dört kültür katı tespit edilmişti.

BAKMADAN GEÇME!