Geçen hafta mezun olacak arkadaşlarımız için, “Boş ver ve üç günlük dünya” konulu yazımla karşınızdaydım ama bütün okul mezun olmuyor elbette. Bunun ikinci, üçüncü sınıfı var, okul uzatması var. Ay resmen stres! Dünya onlara üç de size beş günlük değil. Önümüzde koca bir yaz var güya da, terbiyesiz göz açıp kapatana kadar da geçiyor! Nasıl verimli değerlendirmeli, nasıl dinlenmeli… Bir bakmak lazım… Yetişkinliğin sıkıcı dünyasına giriş diyelim ve başlayalım o halde!
#101“Bir garip huzur, bir tuhaf boşluk!” mezuniyet hali. Düşünsenize hayatınız boyunca tek yaptığınız şey öğrencilik. Sonra o gün bütün bu meziyetiniz alınıyor elinizden, yeni bir hayata başlıyorsunuz. Uzun yaz tatilleri artık yok, istediğiniz saatte uyuma, uyanma lüksü yok, harçlık yok! Ne keder! Boşuna dememişler “büyümeye özenme çocuk, bir büyürsen bir daha küçülemezsin” diye, şairini bilmediğim ama hep çok sevdiğim o şiirde. Neyse konumuz edebiyat değil, mezun olduk şimdi ne olacak?
#101Evren, uzay nasıl oluştu biraz biraz konuştuk. Hazır uzay haftasındayız, daha derine en merak edilen köşesine girelim konunun. Zaman yolculuğu mümkün mü? Anlatılan şehir efsanelerinin doğruluk payı ne kadar? Bilim dünyasında konunun ne kadarı açıklığa kavuştu? Birlikte bakalım!
#Zaman YolculuğuHayır, bir sitcom dizi repliğinden söz etmiyoruz. Evren üzerine biraz konuştuk malumunuz. Biraz da uzaydan, uzay-zaman sürekliliğinden, karışık karışık işlerden bahsedelim. Zaman yolculuğu mümkün mü? Paralel evrendeki halimiz okulu uzatmadan bitirdi mi? O zaman biz niye bitiremiyoruz? Bunlardan söz edelim! Ama tabii hepsini bu hafta bitirmeyelim, “arkası yarın”lı olsun!
#101Bu hafta nerelere girsek diye kurcalarken Beyin Haftası’nda olduğumuzu fark ettim. Sürekli acımasızca çalışan en yorgun organımıza hakkını verelim istedim. Başımızın üzerinde (içinde tamam) yeri olan bu güzide parçamız nedir, nasıl çalışır, ona nasıl daha iyi bakarız, birlikte bakalım!
#101Bu hafta sizleri tutkularının peşinden gitmekten asla vazgeçmeyen, başarısızlıktan korkmadan yeni kararlar alıp mücadelelere girmekten çekinmeyen, kendini bir anda dünyanın öbür ucunda bulsa da hayatını tekrar tekrar şekillendirebilen cesur bir insanla tanıştıracağız: Nurhan Michel.
#TanıyalımSanatın ardından, sanatın dallarına uzanalım, hazır da Oscar haftasındayız sinema ile başlayalım, diyorum. Nereden geldik, nereye gidiyoruz, o siyah beyaz günlerden hangi ara geldik bunca görsel efektli muazzam işlere? Hollywood’u Bollywood’u, ekonomisi… Hadi başlayalım!
#101O yalnızca bir filozof değil… O bir zooloji uzmanı, bir astrolog, o bir tarihçi, politika bilirkişisi, bir kavram yaratıcısı! O Aristoteles! Geçen hafta Sokrates ve Platon’un ardından sıradaki düşünürümüz Aristoteles; belirtmeden geçmeyelim kendisi Büyük İskender’e hocalık yapmış, tarihe adını altın harflerle yazdırmış zehir gibi bir beyin!
#101Arkadaşlar artistliğin lüzumu yok. Burada birbirimizi biliyoruz. Öğrencilik yokluktur, tatlı ekşi bir sefilliktir. Yoksunluktan çözüm üretmek, icat çıkarmak, sorgulayıp fikir üretmektir. Bu anlamda korunaklı aile evinden, tuzaklarla dolu gerçek hayata sıçrayışta titrek ilk adımlardır. Tıpkı, bu arayışların ve sorgulamaların ışığında medeniyeti yükseltmiş filozoflar gibi sizler de hiç farkına varmadan birer felsefeci, bilim adamısınız aslında. Evet, gerçek hayata girişte biraz yalpalıyor olabilirsiniz ama Hürriyet Kampüs yine, yeni, yeniden bir koltuk değneği gibi yanınızda bitiyor ve size “Her Şeye Giriş 101” sayfasını takdim ediyor. Yazan: Buğu Begüm Orhan
#101Son dönemde hayvan dostlarımızla ilgili geç kalmış bir farkındalık ve hassasiyet yayılmakta. Ne mutlu. O değerli varlıkların en az biz insanlar kadar yaşama hakkı ve dünyanın tüm nimetlerinden faydalanma hakkı olduğuna inanıyoruz. Bizim gibi düşünen Sercan Tamer, Fatih Bulut ve Umut Avcı da boş durmamış Chipet’i yaratmış. Sevimli dostlarımıza yönelik bu uygulamayı sayfalarımızdan tanıtmak bize mutluluk veriyor.
#ChipetYıllarca birbirinden değerli müzisyenlerle çalıştıktan sonra Rubato ismi ile bir araya gelen Fatih Ahıskalı, Özer Arkun, Göksun Çavdar ve Eralp Görgün Bir ve İki isimli şahane albümlerin altına imza attılar. Şimdi de efkarlı sesleriyle siz üniversitelilere sesleniyorlar.
#Rubato