Burdur'da bulunan Boubon Antik Kenti'nden çalınan ve 1986'dan beri ABD'de bir müzede sergilenen başsız Marcus Aurelius heykeliyle ilgili güzel haber geldi. Manhattan Savcılığı'nın kaçakçılarla mücadelesi kapsamında el koyulan eseri Türkiye'ye geri getirmek için çabalar yıllardır devam ediyordu...
#Marcus AureliusANTALYA Tanıtım Vakfı'nın (ATAV) yurt dışına kaçılan 8 tarihi eserin iadesi için change.org’ta başlattığı 'Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir' adlı projeye destek verenlerin sayısı 25 bine yaklaştı. İmzalar, 100 bin olunca eserlerin iade talebi UNESCO'ya ulaştırılacak. Nereidler Anıtı, Payava Lahdi, Thyke Heykeli gibi değeri paha biçilemez eserlerin yurda dönmesi için yoğun çaba harcanıyor. ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, bu eserlerin genelde 19’uncu yüzyıl ve öncesinde kaçırıldığını söyledi.
#AntalyaTÜRKİYE'den kaçırılan Bubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus Heykeli, Perge kökenli 2 heykel başı, Çatalhöyük kökenli ana tanrıça gibi bazıları M.Ö. 6'ncı bin yıla tarihlenen toplam 12 eser, ABD'den iadesi sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve ABD Büyükelçisi Jeffry Flake'in katılımıyla düzenlenen törenle Antalya Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
#Mehmet Nuri ErsoyOnunki arkeoloji ve tarihi eserlere adanmış bir ömür. Karun Hazinesi, Elmalı sikkeleri, Yorgun Herakles... Bunlar gazeteci-yazar Özgen Acar’ın Türkiye’ye iade edilmesini sağladığı eserlerden yalnızca birkaçı. Listeye son eklenen geçen ay yurda dönen İmparator Lucius Verus heykeli. Acar’la buluşup hem eski albümleri karıştırdık hem kaçak eserlerin hikâyelerini dinledik.
#Sherlock HolmesVahşi kemirgen hayvanlar üzerinde bulunan ve insanlara bulaşabilen veba hastalığı, yüzyıllardır dünya genelinde görülüyor. Ciddi bir hastalık olan ve baş ağrısı, vücut ağrısı, titreme, şiddetli halsizlik, bulantı gibi belirtilerle kendisini gösteren veba, tedavisi geciktirildiği takdirde hayati risk doğurabiliyor. Peki, veba nedir? Vebanın tedavisi var mı? İşte, veba hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler.
#Veba NedirTürkiye'de yerli ve yabancı turistler tarafından hiç ziyaret edilmeyen müze ve ören yerleri de var. Kültür Bakanlığı'nın verilerine göre 2001 yılında Nevşehir, Eskişehir, Bolu,Sivas, Burdur ve Isparta'da 3 müze ve 7 örenyerine ne yerli ne de yabancı turistler ayak bastı. Bazı müze ve örenyerleri de yerli turistlerin ilgisini çekmezken sadece yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor.