Kanser araştırmaları, tedavi yöntemlerini geliştirmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla sürekli olarak yenilikler ortaya koyuyor. Yeni yapılan bir araştırma ise baş ve boyun kanserleriyle ilgili şaşırtıcı ve umut verici bulgular sundu. Özellikle ağızda bulunan ve diş eti hastalıklarıyla ilişkilendirilen bir bakterinin, kanser hücrelerini yüzde 99 oranında yok ettiği bulundu. Peki bu bakteri bunu nasıl yapıyor? Diğer kanser türlerinde de aynı etkiyi yapabilir mi? Prof. Dr. Meral Günaldı ile mercek altına aldık.
#SağlıkOnkologlar, gençler arasında kanser teşhislerinde yaşanan endişe verici artış hakkında uyarılarda bulunuyor. Çoğu uzman, bu artışın bazı gıdalardan kaynaklı olduğunu söylüyor. İşte kanser salgınını körükleyen besinler...
#SağlıkBugün "dünyayı değiştiren gün" olarak nitelendirilen 11 Eylül saldırılarının 22'nci yıldönümü. Başta ABD ve Ortadoğu olmak üzere tüm dünyayı derinden sarsan saldırılar, onulmaz yaralar açtı. Aile fertlerini kaybeden ve geride kalan 22 yıla rağmen saldırıların travmasını bugün dahi atlatamayan '11 Eylül çocukları', trajedinin derin izlerini anlattı...
#11 Eylül SaldırısıYazar Ayşegül Toker Odabaşı bir süre önce kanser hastalığı nedeni ile kaybettiği eşi Kağan Can Odabaşı için yazdığı 4 kitabı imza günü ile tanıttı. Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Kağan Can Odabaşı, 3 yıl önce geçirdiği bir rahatsızlık nedeni ile hayatına kaybetmişti.
#Ayşe TokerHPV cinsel olarak aktif olan kadın ve erkekleri tehdit eden bir virüs. Ancak erkeklerin çoğunluğu HPV’yi kadınlar kadar önemsemiyor ya da tehlikenin farkında olan erkek sayısı oldukça az. Peki erkekler neden aşı olmalı? Uzmanlar anlatıyor...
#SağlıkKanser hücreleri, büyümek için yeterli enerjiye sahip olmak için çok miktarda şeker veya glikoza ihtiyaç duyar. PET taraması, florodeoksiglukoz (FDG) adı verilen glikoza benzer bir radyoaktif molekül kullanır. Peki, PET taraması nedir ve nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Pet Nedir Ne İşe Yarar?Akıllı ilaç, kanser hastalarında hedefe yönelik sonuç almaya yarayan tedavi yöntemlerden biri. Peki son yıllarda büyük bir başarı sağlayan akıllı ilaçları hangi kanser türlerinde kullanılıyor? Diğer tedavi yöntemlerinden farkı ne? İşte akıllı ilaçlar hakkınlar tüm merak edilenler…
#Akıllı İlaçAğız kanserleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmasına göre en ölümcül 8 kanser türü arasında yer alır. Ağız içerisinde kansere dönüşme potansiyeli olan lezyonların erken saptanması çok önemlidir. Peki, ağız kanserleri neden olur, kimler risk altında? Toplumun genelinde bu konuyla ilgili merak uyandıran detayları ve birçok sorunun yanıtını Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Serhat Yalçın açıkladı.
#Ağız KanseriUzmanlar, ses kısıklığı, yutkunma sorunları, boğazda şişlik, burunda tıkanıklık, kulak ağrısı gibi sorunların baş boyun kanserlerinin habercisi olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. ulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Tolga Kandoğan, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Boyun KanseriSes kısıklığı, yutkunma sorunları, boğazda şişlik, burunda tıkanıklık, kulak ağrısı gibi sorunların baş boyun kanserlerinin habercisi olabileceği söyleyen Prof. Dr. Tolga Kandoğan, “Sesteki değişimi sigaraya, yutkunma problemini soğuk algınlığına bağlayıp muayeneye gitmek için pandeminin bitmesini beklemeyin. Baş boyun kanserlerinin erken teşhiste tedavisi yüksektir. Yeter ki tehlikenin farkında olun” dedi.
#Prof. Dr. Tolga KandoğanRadon gazı, doğadaki toprak ve taşta normal olarak bulunan radyum, toryum ve uranyumun bozunuma uğraması ile ortaya çıkan bir radyoktif gazdır. Doğada oluşan radyasyonun yaklaşık %50’si radon kaynaklıdır. Radon’un bilinen 40 izotopu olup, bunların ikisi ((Radon 222 (Radon) ve Radon 220 (Thoron) insana zarar veren asıl türleridir.
#Kanser SebepleriDünyada görülen kanserlerin %10’unu oluşturan baş ve boyun kanserleri, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında da 6. sırada yer alıyor. Basit bir ses kısıklığı ya da ağız içinde önemsenmeyen bir yara baş boyun kanserlerinin belirtisi olabiliyor. Özellikle geç tanı aldığında hayat kaybına neden olan bu kanser türü; tütün, sigara ve alkol kullanımının da artış gösterdiği gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ümit Tunçel sizler için anlattı.
#Genel SağlıkSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ni (MAM) ziyaret etti. Kanser Tedavisine Yönelik Yerli Biyobenzer İlaç Geliştirilmesi ve Üretimi (BİOSİM) projesiyle ilgili bilgi alan Bakan Varank, gen merkezi laboratuvarlarında ilacın tüm üretim aşamalarını inceledi.
#GazetehaberleriSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK'ın baş ve boyun kanserlerinin tedavisinde kullanılmak üzere başlattığı yerli ilaç çalışmalarını yerinde inceledi. Ziyarette yerli biyobenzer kanser ilaç geliştirme çalışmaları laboratuvar ortamında ilk kez görüntülendi. TÜBİTAK Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin ziyarette yaptığı açıklamada, "Biyobenzerinin yapıldığı referans ilacın 100 mg'lık formunun 500 lira olduğunu belirterek, "Kilogram değeri 1 milyon dolar. O kadar katma değerli ürün bunlar. Türkiye bu teknolojiyi öğreniyor artık" dedi.
#Mustafa VarankGünümüzde kanserle mücadele anlamında önemli bir yol kat eden Küba'da geliştirilen aşılar birçok ülke gibi Türkiye'de de pek çok hastanın umudu oldu. Birçok insan kendi imkanları ile Küba’ya tedavi olmaya giderken, bazı kanser hastaları ise bu alanda hizmet veren şirketlerin aracığı ile tedavi olmayı tercih ediyor.
#Estevez GarciaHavaların ısınmasıyla, parklar, yeşil alanlar, deniz hatta otoyollardaki birkaç metrelik yeşillik dahi mangalcıların adeta istilasına uğruyor. Mangalda pişenler leziz olması leziz de uzmanlar sık yapılmasının kanser riskini artırdığı uyarısı da yapıyor.
#Seyahat