Türkiye’de tatlı sularda yaşayan ve halk arasında ‘parmak kopartan’ ya da ‘ayak ısıran’ olarak bilinen su böceği türü, ilk kez sahil kıyısında görüldü. Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas, “Türkiye'de ilk kez Mersin sahillerinde bu tatlı su türünün deniz ortamına adapte olduğunu tespit ettik” dedi.
#Parmak KopartanDang humması, sivrisineklerle bulaşan ciddi bir hastalık olarak biliniyor. 2024 yılı ise dang humması açısından en kötü yıl olarak kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü, 176 ülkede 11 milyon şüpheli vaka bildirildiğini açıkladı. Tehlike komşumuz İran’a da sıçradı; 14 Haziran'dan itibaren vaka sayısı 12'ye yükseldi. Bu durum Türkiye'de de endişe yarattı. Peki, dang hummasını hangi sinek türleri taşıyor? Ülkemizde görülme olasılığı nedir ve belirtileri nelerdir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkKaradeniz'de fındık bahçelerine dadanıp, suyunu emdiği bitkiye zarar veren 'kahverengi kokarca' adlı böcek, tehdit oluşturmayı sürdürüyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındığını satmak için tüccarın kapısını çalan birçok üreticinin ‘kahverengi kokarca’nın verdiği zarar nedeni ile ürününü satamadan geri döndüğünü belirterek, “Kahverengi kokarca bu yıl fındık rekoltesine yüzde 5 ile 10 arasında bir zarar oluşturdu” dedi.
#KaradenizKaradeniz'de fındık bahçelerine dadanıp, suyunu emdiği bitkiye zarar veren 'kahverengi kokarca' adlı böcek, tehdit oluşturmayı sürdürüyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındığını satmak için tüccarın kapısını çalan birçok üreticinin ‘kahverengi kokarca’nın verdiği zarar nedeni ile ürününü satamadan geri döndüğünü belirterek, “Kahverengi kokarca bu yıl fındık rekoltesine yüzde 5 ile 10 arasında bir zarar oluşturdu” dedi.
#KaradenizManisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Alaşehir Meslek Yüksek Okulu'nda görev yapan Prof. Dr. Sinan Anlaş ve Doç. Dr. Semih Örgel TÜBİTAK destekli bir proje çalışmasında Sivas'ta yeni bir böcek türü buldu. 2019 yılında Sivas, Yıldız Dağları'na yapılan bir arazi çalışması sırasında bulunan yeni türe 'Medon turcicus' ismi verildi.
#SivasKaradeniz'de fındık bahçelerine dadanan ’kahverengi kokarca’ adlı böcek türü, bitkilerin yapraklarını yiyerek suyunu emiyor ve köklerin kurumasına neden oluyor. Bu sebeple 'istilacı böcek' için biyolojik, kimyasal ve mekanik mücadele yürütülüyor. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, yürütülen mücadeleye karşı popülasyonunda artışın sürdüğünü ifade ederek "Bir çift kahverengi kokarca böceği ile çocukları, sezonda 14 bin tane yumurta bırakıyor" dedi.
#İstilacı BöcekGenç kadın dünyanın en önemli moda etkinliklerinden biri olan Paris Moda Haftası'na katılmıştı. Bir sosyal medya fenomeniydi ve alanı da zaten modaydı. Orada olup bitenleri takipçileriyle paylaşmak ve moda dünyasındaki yenilikleri yansıtmak amacındaydı.
#Paris Moda HaftasıTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaElçin en çok beğeni gören ve kız çocuklar için verilen isimler arasında yer almaktadır. Özellikle telaffuz açısından kulağa hoş gelen bir addır. Bu sebepten dolayı pek çok kişi isminin anlamını öğrenmeye çalışıyor. Siz de bu ismin anlamını öğrenebilir ve kız çocuğunuz için koyabilirsiniz. Peki, Elçin isminin anlamı nedir? Elçin ne demek? Bu isim hakkında bilinmesi gerekenler.
#Elçin İsminin AnlamıSıcak havalarda sivrisineklerden kurtulmak için türlü yollar deneriz. Bunlardan biri de elektrikli sinek kovucular. Bu aletler sayesinde sivrisinek probleminden kurtulmak istiyoruz ama yapılan araştırmalar elektrikli kovucuların hem sivrisinekler üzerinde sandığımız kadar etkili olmadığını hem de zararsız binlerce böceği öldürdüğünü söylüyor. Peki neden elektrikli kovucular sivrisinekler üzerinde etkili değil? Açık havada sivrisineklerle mücadele için balkon ve bahçelerimizde nasıl önlemler alabiliriz? Prof. Dr. Hüseyin Çetin ile konuştuk.
#SivrisinekVe kelimesi cümlelerde en çok kullanılan bağlaçlardan biridir. Ve hem aynı türdeki kelimeleri hem de sıralı cümleleri birbirinden ayırır. Örnekler: 1- Kırtasiyeden kalemtıraş ve silgi aldım. 2- Orada iki gün kaldık ve eve döndük. Ve ile başlayan isimler şunlardır. 1- Velide 2- Vehbi 3- Vedat. 4- Vecihi 5- Veysel. Ve ile biten kelimeleri tüm detayları ile derledik.
#EğitimTürkçede farklı anlamlara gelen ve farklı şekillerde telaffuz edilen pek çok kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerin bazıları yazılış açısından aynı olsalar da anlamları aynı olmaktadır, bazıları ise yazılış açısından aynı anlam açısından çok farklı anlamlara gelmektedir. Farklı kategoriler altında toplanan kelimeler olarak sayılan bu tanımlamalar, sık sık kullanılır. Günlük hayatta da kullanılan dil içerisinde pek çok farklı kelime ile karşı karşıya gelmek mümkündür. Peki sonu rab ile biten kelimeler hangileridir? Ne anlama gelmektedir? Sonu rab ile biten 3, 4, 5, 6, 7, ve 8 harfli kelimeler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Eğitimİt kelimesi, halk ağzında köpek sözcüğünün yerine kullanılır. Bu kelime mecazen, hiçbir değeri olmayan, sefil ve aşağılık kimse anlamına gelir. İt sözcüğü başta ''it iti ısırmaz'' olmak üzere birçok deyimde de geçer. Sonu it ile biten 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli kelimeleri anlamları ile birlikte derledik.
#EğitimDiyarbakır’ın Dicle ilçesinde yol çalışmasında tesadüfen bulunan bir mağara içerisinde inceleme yapan Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar ile Doç. Dr. Sadreddin Tusun ve arkadaşları, 'Anatoliacampa' adını verdikleri yeni bir böcek cinsi buldu. Tanımlanan cinsin türüne ise ilçenin ve üniversitenin adı dolayısıyla ‘Anatoliacampa diclensis’ ismi verildi. Almanya’da bilimsel bir dergi olan ‘Zoologischer Anzeiger’ de yayımlanan böcek, sergilenmek üzere Dicle Üniversitesi Zooloji Müzesi’ne konuldu.
#DiyarbakırDiyarbakır’ın Dicle ilçesinde yol çalışmasında tesadüfen bulunan bir mağara içerisinde inceleme yapan Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar ile Doç. Dr. Sadreddin Tusun ve arkadaşları, 'Anatoliacampa' adını verdikleri yeni bir böcek cinsi buldu. Tanımlanan cinsin türüne ise ilçenin ve üniversitenin adı dolayısıyla ‘Anatoliacampa diclensis’ ismi verildi. Almanya’da bilimsel bir dergi olan ‘Zoologischer Anzeiger’ de yayımlanan böcek, sergilenmek üzere Dicle Üniversitesi Zooloji Müzesi’ne konuldu.
#DİYARBAKIRVampir kelebekler, Karadeniz Bölgesi'nin ardından İstanbul'da da görülmeye başladı. Görünüşüyle kelebeği andıran ancak istilacı bir böcek türü olan kelebeklere ağaçların üzerinde rastlanıyor. Peki vampir kelebek nedir? Vampir kelebekler insanlar için zararlı mı? Vampir kelebeklere karşı nasıl önlemler alınır? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Vampir KelebekKaradeniz Bölgesi'nde sık görülen vampir kelebekler, İstanbul'da da görülmeye başladı. Özellikle akşam saatlerinde Beykoz'daki evleri istila eden kelebekler, panik yarattı. Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, "İnsanların kendileri açısından korkmasına gerek yok ama bitki zararlısı bir tür. O yüzden bahçelerindeki bitkilerin ya da ektikleri ürünlerin bu böcekler tarafından zayıflatılması ya da hasara uğratılması söz konusu olabilir" dedi.
#İstanbulTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Sağlam, Trakya’da ayçiçeği tarlalarını istila eden çayır tırtılının mısırı da tehdit ettiğini söyleyerek, üreticilerin tarlalarını incelemesini istedi.
#TekirdağSon yıllarda Cumhuriyet dönemi eserlerinden Marmara Köşkü, Çubuk Baraj Gazinosu, İller Bankası, Etibank Binası başta olmak üzere tarihi, kültürel, mimari ve manevi değere sahip birçok yapı yıkılmıştır. Bu vahim durum Atatürkçü Düşünce Derneği olarak bizi uzun süredir ziyarete kapalı olan Atatürk Müze Köşkü ve Ankara Palas’ın akıbeti konusunda kaygılandırmaktadır.
#Atatürkçü Düşünce DerneğiBöcek türü olan çiyanlar genel olarak sıcak havalarda ortaya çıkarlar. Son derece hareketli ve hızldırlar. Çoğunlukla taşların altında yaşayan bu canlılar, onları görenlerde bir panik havası oluşmasına sebep olabilir. Peki, Çiyan nedir? Nerede bulunur ve yaşar? Çiyan nasıl bir hayvandır ne ile beslenir sizin için ayrıntıları ile derledik.
#ÇiyanBir hayvan türü olması ile beraber aynı zamanda en çok bilinen türler içerisinde karafatma gelmektedir. Bununla beraber yazılış üzerinden çok sık hata yapılan sözcük grupları içerisinde olduğunu ifade etmek mümkün. Peki, karafatma nasıl yazılır? Karafatma kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detayları derledik.
Nasıl yazılması gerektiği merak edilen kelimeler arasında Ağustos böceği kelimesi de yer alıyor. Bireyler yazım hatası yapmamak adına Ağustos böceği sözcüğünün doğru yazılışlarına ulaşmak istiyor. İnternet sitelerini kullanan bireyler Ağustos böceği kelimesinin doğru yazılışlarını arayarak, doğru bilgilere sahip olmak için çaba gösteriyor. Ağustos Böceği nasıl yazılır? Ağustos Böceği kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detayları ile derledik.
Bi, kimyada bizmut elementinin simgesi olarak kullanılır. Farsçada ise -bi eki, getirildiği sözcüklere olumsuzluk anlamı katar. Örneğin mecal, kuvvet anlamına gelirken, bi-mecal, güçsüz, yorgun, dermansız manasında kullanılır. Bi ile başlayan en popüler isimler şu şekilde sıralanabilir: 1- Billur 2- Binnaz 3- Bilge. Bi ile başlayan kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimZehirli böcekler birçok kişi tarafından merak edilen konulardan biridir. Özellikle yaz aylarında böcekler arttığı için zehirli türleri herkes tarafından araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan zehirli böcek türlerinin hangilerini olduğunu araştırabilir ve buna göre önlemler alabilirsiniz. Sizin için zehirli böcekler nelerdir ve hangileridir? En zehirli böcek türleri ve isimleri nelerdir detaylarıyla derledik.
#BöcekBahar aylarının gelmesiyle birlikte pek de farkında olmadığımız bir tehlike dört yanı sardı: Çam kese tırtılları, hem insanlar hem de hayvanlar için risk teşkil ediyor. Özellikle de evcil hayvanlar için çok tehlikeli! Peki bu böceklerin şehir içindeki sayıları neden arttı? Kendimizi ve hayvanlarımızı nasıl koruyacağız? Uzmanına sorduk...
#Çam Kese TırtılıDünya genelinde çok sayıda farklı böcek türü bulunur. Böcek türlerinin de kendine göre bazı özellikleri bulunuyor. Böcek türleri, dünya genelinde pek çok farklı çeşide sahiptir. Hayvanlar grubunda bulunan bu böcekler ekosistem üzerinde çok önem taşırlar. Aynı zamanda böcekler pek çok canlının da besin kaynağı olarak bilinir. Siyah böcekler nelerdir sizler için derledik.
#Böcek