İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin akciğer kanserini erken aşamada tespit edebilecek biyosensör cihazı üzerinde yaptıkları çalışma, uluslararası düzeyde başarıya ulaştı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Rice University tarafından şubat ayında düzenlenen yarışmada İTÜ’lü öğrencilerin çalışması gümüş madalya kazandı.
#Erken Teşhis Ödül Getirdiİzmirli lise öğrencileri Devin İnan ve Rümeysa Çiçek, bakterileri tespit edebilen kağıt tabanlı bir biyosensör geliştirdi. İkili, özellikle gıda zehirlenmelerine son verecek olan proje ile Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) düzenlenecek yarışmada Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanıyor. İnan ve Çiçek'in hazırladığı kit, az maliyetle 1 dakikalık bir süre içerisinde bakteri tespiti yapabiliyor.
#Buca Fen Lisesiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencileri, okul içerisinde oluşturdukları İGEM Takımı ile birçok hastalığın tedavisi üzerinde çalışmalar yürütüyor. Öğrenciler, bu çalışmalar ile ülkemizi hem uluslararası yarışmalarda temsil etmeye hazırlanıyor hem de birçok insanın hayatına dokunmayı hedefliyor.
#İstanbul Teknik Üniversitesi“Giyilebilir cihazlar”dan beklentilerimiz ve bu terimin çağrıştırdıkları, teknolojideki gelişmeler ve artan uygulama çeşitliliği ile zamanla değişti. Bu durum aslında son derece normal ve diğer teknolojiler açısından da geçerli. Gelişmekte olan teknolojiler ile ilişkimiz zamanla bir zemine oturuyor ve belirli bir süreç doğrultusunda teknolojileri anlamlandırmaya başlıyoruz.
#Ergi ŞenerEGE Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan’ın yürütücülüğünü yaptığı, biyokütle kaynaklı karbon malzemelerle elektrotların geliştirilmesi ve kanser biyobelirteçlerinin tayinine yönelik elektrokimyasal biyosensör uygulamalarını hedefleyen proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.
#1Türkiye'de son 24 saatte 297 bin 167 Kovid-19 testi yapıldı, 21 bin 893 kişinin testi pozitif çıktı, 252 kişi hayatını kaybetti. Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (UNAM) geliştirilen yeni "antijen testi" ile pozitif vakalar 10 saniye gibi bir sürede yüzde 99 doğruluk oranı ile tespit edilebiliyor. Dr. Bülent Ortaç, dünyada geliştirilen pek çok Kovid-19 tanı testi olduğuna işaret ederek bu testin 10 saniye gibi rekor bir sürede sonuç veren en hızlı test olduğunu söyledi. Diagnovir test kiti ve cihazı için şimdiden Ukrayna, Almanya gibi pekçok ülkeden talep geliyor.
#AnkaraGaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, koronavirüse karşı savaş açan vücudun bağışıklık sistemini kontrolden çıkaran sitokin fırtınasını ölçen ve erken önlem alınmasını sağlayan 'biyosensör metodu' geliştirdi. Sistemle ilgili 4 aylık yoğun bir çalışma yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Lütfi Yola, 'biyosensör metodu' sistemi ile birlikte koronavirüste erken teşhis durumunun mümkün olduğunu söyledi.
#GaziantepPamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necip Atar ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarında ölüme varan sonuçlar doğuran "sitokin fırtınası"nın hızlı tespitini sağlayan biyosensör yapımı çalışmalarında numune aşamasına geldiklerini duyurdu.
#TeknolojiBilkent Üniversitesi UNAM'da Türk araştırmacılar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle yapabilen nanoteknoloji temelli tanı sistemi geliştirdi. Burundan sürüntü almayı tarihe karıştıracak yüksek teknoloji özelliğiyle ve hastalığın erken evresinde de sonuç vermesiyle öne çıkan nanoteknoloji temelli yeni tanı sisteminin yabancı menşeli PCR testlerinin yerini alması hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Abdullah Atalar, "Bu cihaz tamamen Türk malı. Türkiye'ye ait eşi bulunmayan bu teknolojiden bütün dünya faydalanacak. Bu buluşun ülkemizde ve dünyada çok ses getireceğine inanıyoruz. Kitleri de çok ucuz, cihazla seri halde testler yapılabilir'' dedi. Bilkent Üniversitesi UNAM baş araştırmacılarından Doktor Öğretim Üyesi Bülend Ortaç da ''PCR testi, hata payı yüksek ve hastalık başladıktan 2-3 gün sonra sonuç veren bir yöntemken bizim sistemimiz saniyeler içinde ve hastalığın erken evresinde sonuç veriyor'' ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsBilkent Üniversitesi UNAM'da Türk araştırmacılar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle yapabilen nanoteknoloji temelli tanı sistemi geliştirdi. Burundan sürüntü almayı tarihe karıştıracak yüksek teknoloji özelliğiyle ve hastalığın erken evresinde de sonuç vermesiyle öne çıkan nanoteknoloji temelli yeni tanı sisteminin yabancı menşeli PCR testlerinin yerini alması hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Abdullah Atalar, "Bu cihaz tamamen Türk malı. Türkiye'ye ait eşi bulunmayan bu teknolojiden bütün dünya faydalanacak. Bu buluşun ülkemizde ve dünyada çok ses getireceğine inanıyoruz. Kitleri de çok ucuz, cihazla seri halde testler yapılabilir'' dedi. Bilkent Üniversitesi UNAM baş araştırmacılarından Doktor Öğretim Üyesi Bülend Ortaç da ''PCR testi, hata payı yüksek ve hastalık başladıktan 2-3 gün sonra sonuç veren bir yöntemken bizim sistemimiz saniyeler içinde ve hastalığın erken evresinde sonuç veriyor'' ifadelerini kullandı.
#Bilkent ÜniversitesiRahmi Koç Bilim Madalyası 2019-2020 yılı ödülleri bilime katkı yapan iki kadın bilim insanına verildi. Göçmenlerle ilgili yaptığı çalışmalarla Cornell Üniversitesi’nden Prof. Dr. Filiz Garip ve kanser üzerine yaptığı biyomühendislik çalışmalarıyla Lozan’dan Prof. Dr. Hatice Altuğ bilim madalyasına layık görüldü.
#GazetehaberleriDokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme AŞ (DEPARK) ve Dokuz Eylül Üniversitesi Vakfının desteğiyle araştırmalar yapan öğrenci ekibi, halk arasında hastane mikrobu olarak bilinen "staphylococcus aureus" bakterisini tespit eden biyosensör geliştirdi.
#BilimEge Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan'ın yürütücülüğünde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisine yönelik "Biyosensör Temelli Tanı Kiti Geliştirme Projesi", TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.
#Ege ÜniversitesiMikrobiyoloji Uzmanı Dr. Asiye Karakullukçu, daha önce geliştirdiği hastane enfeksiyonlarını 1 dakikada tespit edebilen biyosensörü, Covid-19’un tanısı için geliştirmeye hazırlanıyor. Karakullukçu, “Gereken desteği alabilirsek, Corona Virüs tanısını 1 damla kan ile 1 dakika içinde tespit edeceğiz. Aynı sensörü geliştirerek çok kısa bir sürede kullanıma hazır hale getirmeyi planlıyoruz” dedi.
#KoronavirusHastane mikrobu, ‘hastanede yatan hastaya bulaşan mikroplar’ olarak düşünülmektedir. Halbuki gerçek farklıdır. Hastane mikrobu, hastanede özel olarak bulunan ve hastayı gördüğünde ona bulaşan bir mikrop değildir. O mikrop zaten her yerde vardır ve hastanede enfeksiyon yapmasının sebebi, hastanede yatan hastada kendi hastalığına bağlı bağışıklık sistemi düşerse normalde kendisini hasta yapmayacak o mikrobun bu sefer kendisini hasta yapması durumudur.
#SağlıkSabancı Üniversitesi'nde Mekatronik ile Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik alanlarında yüksek lisans yapan iki genç, laboratuvara ihtiyaç duymadan GDO'lu ürünleri renk değişimiyle tespit tespit edebilmeye yarayan biyosensör tasarladı.
#GdoÜniversite öğrencileri tarafından geliştirilen kâğıt tabanlı biyosensör ile sütün içindeki aflatoksin isimli toksik maddenin oranı anında tespit edilebilecek. Karaciğer kanserinin de etken maddesi olarak bilinen aflatoksini tespit edecek sensörün sadece 5 cent maliyeti olacak ve ev ortamında da kullanılabilecek
#İstanbul Bilgi ÜniversitesiTürk doktor Asiye Karakullukçu’nun, her yıl binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan hastane enfeksiyonlarını dakikalar içesirinde tespit edebilen biyosensörü, İngiliz Kraliyet Mühendislik Akademisinden tam destek aldı.
#Asiye KarakullukçuBilim Kahramanları Derneği (BKD) tarafından her yıl düzenlenen ve farklı üniversitelerin rektörlerinin ev sahipliğinde gerçekleşen Genç Bilim İnsanı Ödülleri, yedinci kez sahiplerini buldu. Ülkemizdeki genç bilim insanlarına kamuoyu önünde teşekkür ederek onları yüreklendirmek, geleceğin genç bilim insanlarına ilham vermek üzere verilen ödüllere, bu yıl 6 genç bilim insanı değer bulundu. Bu yıl ödül alanlarının arasında, Berlin Teknik Üniversitesi’nden genç bir Türk bilim insanı da var.
#ÜniversiteBoğaziçi Üniversitesi'nde geliştirilen biyosensör teknolojisi, önlenebilir kalıcı görme kaybına yol açan glokom hastalığının en büyük sebebi olan göz içi tansiyonunun seyri ve kontrolünde hekimlere ve hastalara önemli avantaj sağlayacak.
#Boğaziçi ÜniversitesiAK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım'ın, İstanbul'da gerçekleştirmeyi planladığı proje kapsamında Tuzla'da biyoteknoloji vadisi kurulacağı bildirildi. Binali Yıldırım, ''Burada ortalama 10 bin doları yakalayacağız. Türkiye'nin ithal etmek zorunda kaldığı ürünleri bulacak. Ayrıca ihracatla gelirimizi arttıracağız. Gelirimiz emekliye, işçiye daha çok kaynak anlamına gelecek'' dedi.
#TuzlaÜsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi iş birliği ile kokain tespitinde yeni bir çalışmaya imza atıldı. Yürütülen araştırmada, insan idrarında kokain metabolitlerinin tespit edilmesi ile ilgili yeni bir mikrobiyal biyosensör geliştirildi.
#Üniversite