Kanseri erken teşhis edecekler

Güncelleme Tarihi:

Kanseri erken teşhis edecekler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2022 10:35

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencileri, okul içerisinde oluşturdukları İGEM Takımı ile birçok hastalığın tedavisi üzerinde çalışmalar yürütüyor. Öğrenciler, bu çalışmalar ile ülkemizi hem uluslararası yarışmalarda temsil etmeye hazırlanıyor hem de birçok insanın hayatına dokunmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Öğrencilerin kurduğu takım 18 kişiden oluşuyor. Takımda, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencileri olduğu gibi; Kimya, Metalurji, Kimya Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği ve Elektrik Mühendisliği bölümü öğrencileri de yer alıyor. İGEM Takım Kaptanı Moleküler Biyoloji ve Mühendislik bölümü 3’üncü Sınıf Öğrencisi Yaşar Yurtsever, ekipte yer alan arkadaşlarıyla birlikte üzerinde çalıştıkları projeleri şöyle anlattı:

‘CELASTROL ÜRETİMİ TEORİK OLARAK MÜMKÜN’
“Ekip olarak hepimiz farklı projeler üzerinde çalışıyoruz. Dünyanın en büyük sentetik biyoloji yarışması olan İGEM’e (International Genetically Engineered Machine) katılmaya hazırlanıyoruz. 2023 yılında gerçekleşecek yarışma için hazırladığımız projemizde ‘celastrol’ isimli molekülü laboratuvar ortamında üretmeyi amaçlıyoruz. Celastrol’ün; HIV, obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi birçok hastalığın çaresi olabileceği düşünülüyor. Fakat literatüre bile yaklaşık 4 yıl önce geçen bu molekülün üretiminin nasıl gerçekleşeceğini kimse bilmiyor. Ama biz yaptığımız araştırmalar ve çalışmalar sonucunda üretimin teorik olarak mümkün olduğunu keşfettik. Şimdi hedefimiz ağustos ayında laboratuvara girerek celastrol üretimi için çalışmalara başlamak.”

Kanseri erken teşhis edecekler
İLAÇ ENDÜSTRİSİNE FARKLI BİR YÖNTEM
İGEM Takımı B12 vitaminini de laboratuvar ortamında üretmeye hazırlanıyor. B12 vitaminin şu an sadece bir canlıda üretilebildiğini söyleyen Yurtsever, sentetik olarak herhangi bir kimyasal yöntemle üretilemediğini ve ekipten 6 kişinin üretim üzerinde çalıştığını söyledi. Yurtsever “B12 vitaminini çeşitli genetik manipülasyonlarla daha fazla, daha hızlı ve çok daha güçlü olacak şekilde üretilebilir hale getirmek istiyoruz. B12 vitaminini üreterek ilaç endüstrisine farklı bir yöntem sunmayı hedefliyor ve üretimi ihtiyacı karşılayacak seviyeye getirmeyi istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BİYOSENSÖRLE KANSER ÇOK DAHA ERKEN TEŞHİS EDİLECEK
İGEM takımı, akciğer kanserini ve kalp hastalığını çok daha erken bir şekilde tespit edebilecek biyosensör cihazı üzerinde de çalışıyor. Biyosensör projesi ile yaklaşık 2 milyar insanın hayatına dokunabilmeyi hedeflediklerini söyleyen Yurtsever, bu proje hakkında da şunları söyledi: “Vücuttaki herhangi bir değişiklik ya da problem aslında hormon ya da çeşitli moleküllerin seviyelerinde artış ya da azalışa neden olabiliyor. Bu seviyeleri tespit edebildiğimiz takdirde yüksek ihtimaller üzerinden yorum yapabileceğiz. Özellikle akciğer kanseri için büyük önem arz eden bu çalışmayla akciğer kanserini 3’üncü evreye gelmeden teşhis edebilmeyi hedefliyoruz. Şu an bu çalışma teori aşamasında. Uygun laboratuvar koşullarında bu çalışmayı ağustos ayında tamamlamayı planlıyoruz. Biyosensör ile meme kanserindeki gibi bir farkındalık yaratmak ve herkesin kolaylıkla rutin kontrol yaptırabilmesine olanak sağlamak istiyoruz. Kan testi, röntgen ya da tükürük örneği gibi şeylere ihtiyaç duyulmayacak. Sadece gidip cihaza üflenmesi yeterli olacak. Böylece herkes kolaylıkla rutin kontrolünü yaptırabilecek. Cihaz, kansere sebebiyet veren molekülün olup olmadığının analizini yapacak”
Haziran ayında laboratuvara gireceklerini söyleyen Yurtsever, projeleri ile Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne (TEKNOFEST) katıldıklarını ve ön değerlendirme aşamasını geçtiklerini anlattı. İGEM Takımı, biyosensör projeleri ile TEKNOFEST’in final aşamasında yarışmayı da hedefliyor.

BAKMADAN GEÇME!