Günümüzde birbirinden farklı içecek çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle de çay dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecek çeşitlerinden biridir. Çay türleri ise çeşitlilik gösterir. Çay türleri ve faydaları nelerdir? Siyah çay ve bitki çaylarının isimlerini ve tariflerini sizler için derledik.
Hatay'ın Antakya ilçesinde Tarihi Uzun Çarşı'da aktarlık yapan Semir Eraslan, kış aylarına özel olarak aralarında gül kurusu ve tropikal meyvelerin de bulunduğu direnç artırıcı çok sayıda bitkiyle yaptığı karışımla 'Osmanlı çayı' hazırladı. 12 farklı bitki ile hazırlanan ve adını hanedan mutfağından alan Osmanlı çayı, kış aylarının yaklaşmasıyla beraber rağbet görmeye başladı.
#Osmanlı ÇayıKuşburnu çayı, son yıllarda popülerliği artan, doğal ve sağlıklı bir içecektir. Marmelattan çaya kadar farklı şekillerde tüketeceğiniz E ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan kuşburnu yu yazın şerbetini yaparak da tüketebilirsiniz . Pek çok hastalığa karşı kilit rol oynayan her derde deva olan kuşburnu şerbetini bakın nelerle daha zengin hale getirdik!
#Kuşburnu ÇayıKalıtsal faktörlerden güneş ışığı ve hava sıcaklıkları gibi dış etkenlere kadar birçok şey, sağlığımız üzerinde büyük etkiye sahip. Beslenme de bu etkenlerden biri. Bu bağlamda yaşlanma karşıtı besinler sık sık gündeme geliyor. Çin’de yapılan yeni bir araştırma da çayın yaşlanmayı yavaşlatmaktaki rolünü ortaya koydu. Peki çay bunu nasıl başarıyor? Günde kaç bardak tüketmek gerekiyor? Tüm çay türleri aynı etkiyi yapıyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKayısı çayı düzenli tüketildiğinde kansızlığa iyi gelir. B, A ve C vitamini açısından zengin olan kayısı çayı kabızlık sorunu yaşayanlara olumlu etki eder. Kayısı çayı kalp sağlığına iyi gelirken sindirim sistemini de düzenler. Kayısı Çayı faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Kayısı çayı ne zaman ve ne sıklıkla içilmelidir ayrıntıları ile derledik.
#Kayısı ÇayıBöğürtlen orman meyveleri arasında anılmaktadır. İnsan vücudundaki hazımsızlığa ve şişkinliğe iyi gelen böğürtlen kökü anti bakteriyel özelliğe de sahiptir. Sinirsel hastalıklar ve anksiyete gibi sorunlarda da büyük yarar sağlamaktadır. İşte böğürtlen kökünün faydaları.
#BöğürtlenElma lifli ve sulu yapısı nedeniyle ara öğünlerin vazgeçilmez meyveleri arasındadır. Elmanın içindeki vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini de desteklediği bilinir. Elma kurusu da elma kadar faydalıdır ve ara öğünlerde ya da elma çayı olarak rahatlıkla tüketilebilir. Elma kurusunun faydaları ve kullanım alanı hakkında ayrıntıları derledik.
#Elma KurusuDoğurganlığı temsil eden regl dönemi, halk arasında çeşitli isimlerle de bilinir. Genellikle 28 günlük döngüler halinde devam eden regl, bazı kişilerde şiddetli sancıları beraberinde getirir. Peki Regl ağrısına iyi gelen çaylar nelerdir? Regl ağrısına iyi gelen bitki çayları ile karışımları ve tarifleri nelerdir sizler için derledik.
#Regl Ağrısına İyi Gelen ÇaylarMevsimsel alerjiler, alerjik rinit veya saman nezlesi Nisan ve Ağustos ayları arasında nüfusunun neredeyse dörtte birini etkiler. Birçok kişi semptomlarını hafifletmek için eczanelerde satılan antihistaminiklere yönelir. Ancak mutfağınızda bu reaksiyonlarla savaşmak için bitkilerden ve bitki çaylarından yararlanabilirsiniz. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#AlerjiBitki özlerinin faydaları genellikle hazırlanan özel karışımlarla elde edilir ve karaciğer yağlanmasına karşı etkili bir çözüm olabilir. Karaciğer yağlanmasına iyi gelen bitki çayları ve karaciğer yağlanmasını engelleyen bitki çaylarının tarifleri neler? İşte tüm detayları sizin için derledik.
#Karaciğer YağlanmasıAnne adayları gebelik döneminde beslenme düzenlerine çok dikkat etmeliler. Bazı besinler yararlı olurken bazı besinler ise hamilelik sürecine olumsuz yansımaktadır. Özellikle de yeşil çay tüketimi çok merak ediliyor. Hamilelikte yeşil çay içilir mi ve zararlı mı? Gebelikte yeşil çay tüketimi bebeğe zarar verir mi tüm detayları ile sizler için derledik.
Çay yapma ve içme ritüeli binlerce yıldır var olan bir kültürdür. Kimisi için çay, bir içecekten daha fazlasıdır. Pek çok kadın hamile kaldığında dahi vücudunun sıvı ihtiyacını çaydan alır. Peki, çay hamileliğe zararlı mıdır detayları ile derledik.
İnsanların birçoğu sağlıklı yaşamak için bitki çayı tüketmektedir. Bitki çayları arasında oldukça farklı türlerin olduğuda bilinmektedir. Her bitki çayının kendine has bir kokusu ve yararı bulunmaktadır. Düzenli olarak tüketilen bitki çayları birçok hastalığı önlemede başarı sağlamaktadır. Bitki çayları isimleri nelerdir? Bitki çayları ve faydaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Türkiye'de erkek sinameki ve deve gözü gibi isimlerle anılan açlık otu, hızlı kilo vermek isteyenler tarafından sıkça kullanılıyor. Ancak açlık otu yanlış kullanımında zararları olabiliyor. Günlük tüketim miktarı çok önemli olan açlık otunda uzmanlar, açlık otunun müshil etkisi yaratacağından bağırsakların bir anda boşalmasına neden olacağı için sıvı kaybı yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Peki açlık otu nedir, zayıflatır mı? İşte açlık otunun faydaları ve zararları...
#Açlık OtuHindiba otu genellikle salatalarda kullanılan ve ülkemizin her yerinde yetişebilen bitkilerden biridir. İltihap kurutucu özelliği olan hindiba otu vücut için onlarca faydaya sahiptir. Hindiba otu nedir, nasıl kullanılır, ne işe yarar, faydaları nelerdir, zararları var mıdır, nerelerde satılır sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#Hindiba OtuZeytin yaprağı özü, zeytin bitkisinin yapraklarından elde edilir. Zeytin yaprağı ekstraktının anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklerine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Bu nedenle zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır, ne işe yarar merak edilmektedir. İşte virüslere karşı bir kalkan göre üstlenen zeytin yaprağı çayının faydaları ve kullanımı.
#Zeytin Yaprağı ÇayıSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarÇiğdem çiçeği, kokusu ve güzelliği sayesinde görenleri kendisine aşık eder. Günlük yaşamda da motif olarak kullanılabilme özelliğinden dolayı hakkında çok şey merak edilir. Sizler için çiğdem çiçeği nedir, bakımı nasıldır, nasıl ekilir, tohumu, yetiştiriciliği, özellikleri, faydaları, sulaması ve anlamlarını derledik.
#Çiğdem ÇiçeğiSinameki geçmişi M.S 9.yüzyıla kadar uzanan özellikle Arap yarımadasında çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan baklagil fabaceae familyasına mensup doğal bir bitki olarak tanınıyor. Sarı, beyaz ve pembe çiçekler açan bu şifalı bitkinin kökenleri ise Kuzey Afrika, Orta Doğu ile Asya kıtasının bazı bölgeleri. Ülkemizde ise Güney Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştiriliyor. Pek çok yararı olduğu tespit edilen sinameki bitkisi hakkında pek çok husus merak edilerek araştırılıyor. İşte sinameki kürü nedir ve nasıl yapılır? Sinameki kürü faydaları ve tarifi hakkında detayları derledik.
Asıl adı Moringa Oleifera bitkisinin yaprağından tohumuna kadar tüm detayları kullanılıyor. Bu bitkinin kök kısımlarının yaban turpu gibi yaprakları yemek ve salatalara da eklenebilir. Ancak ülkemizde daha çay olarak tüketiliyor. Peki moringa çayı nedir, nasıl tüketilir? İşte moringa çayının faydaları...
#Moringa ÇayıMaden suyu, içerdiği zengin mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen doğaldır. Bu nedenle vücuda sayısız faydası vardır. Genellikle soda ile karıştırılan maden suyunun farklarına ve faydalarına gelin birlikte bakalım.
#Maden SuyuBitki çayları, kış aylarının kurtarıcı içeceği olarak bilinir. Ara öğünlerin en harika eşlikçisi olduğu gibi, pek çok hastalığa da şifa oluyor. En çok sevilen bitki çaylarından biri olan papatya çayı da sayısız faydası olanlardan biri. Peki papatya çayının faydaları nelerdir? Diyetisyen Seçil Kenar ve Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı açıkladı.
#Papatya Çayı