Güncelleme Tarihi:
Kokusu kadar görüntüsü de harika olan papatya çayı en bilinen bitki çaylarının arasında ilk sıralarda yer alıyor. Farklı bitkilerle karışımı yapıldığında daha da harika bir hal alan papatya çayı, mutlaka tüketilmeli.
Papatyanın türü çok önemli
Papatyanın şifalı etkilerinden yararlanabilmek için mutlaka doğru türünü seçmenin önemli olduğunu belirten Seçil Kenar, “Ülkemizde 700 çeşit papatya vardır ve şifalı etkisi olan mayıs papatyası dediğimiz türüdür. Bu yüzden papatyayı satın alırken veya toplarken bu türünün olmasına dikkat ediniz, aktarlardan alırken de mutlaka türünü sorunuz. Ayrıca papatyayı kuruturken de sıcak ortamda değil, gölgede kurutmak gerekmektedir.” açıklamalarında bulundu.
Yaşlanma karşıtı
Papatyada anti aging ve sağlığı destekleyici bir dizi besin öğesi olduğunu söyleyen Şebnem Kandıralı, “En önemlileri luteolin, rutin, kafeik asit ve kuersetindir. Bunlara ek olarak apigenin adlı antioksidanı içerir, anti kanser ve anti inflamatuar (iltihap karşıtı) özellik gösterir. Papatya kan şekeri ve kan basıncını düşürür, kan inceltici özelliği vardır, bu sayede kalp krizi ve felç riskini azaltabilmektedir.” dedi.
Diyetisyen Seçil Kenar papatya çayının faydalarını açıkladı. Kurutulmuş papatyaları demleyip çay şeklinde günde 1-2 fincan içtiğinizde size faydaları şöyle sıralanabilir:
Papatya çayı tam bir şifa kaynağı
Pek çok sağlık sorununa iyi geldiğini ifade eden Kandıralı, “Papatya çok yönlü bir bitkidir, hazımsızlık, ülser, uykusuzluk, anksiyete, hemoroid ve egzema gibi çeşitli sağlık sorunlarının hafifletilmesinde kullanılmaktadır.” dedi.