Birinci Dünya Savaşı haberleri sayfasında Birinci Dünya Savaşı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5999 Birinci Dünya Savaşı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş. II. Dünya Savaşı'na dek Dünya Savaşı veya Büyük Savaş olarak adlandırılmıştır. Savaşın taraflarından Osmanlı İmparatorluğunca "Genel Savaş" anlamında Harb-i Umumi, halk arasında ise Seferberlik olarak adlandırılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri savaşa girinceye kadar savaş ABD'de Avrupa Savaşı olarak anılmıştır. Zamanın büyük güçleri iki tarafa ayrılarak savaşta yer almışlardır: İtilaf Devletleri (Birleşik Krallık, Fransa Cumhuriyeti ve Rusya İmparatorluğu’nun Üçlü İtilaf’ı merkezlidir) ve İttifak Devletleri (asıl olarak Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve İtalya Krallığı’nın Üçlü İttifak’ı merkezlidir; fakat Avusturya-Macaristan anlaşmaya karşı saldırıya geçtiği için İtalya savaşa girmemiştir) Bu ittifaklar yeniden yapılanmış (İtalya, İtilaf Devletleri’nin tarafına geçmiştir) ve yeni devletlerin savaşa girmesiyle genişlemiştir. İtalya Krallığı'nın İtilaf Devletleri'ne geçmesinin asıl nedeni Fransa Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık'ın İtalya Krallığı'nın kendi saflarında savaşa girmesi halinde savaşa henüz girmeyen Osmanlı İmparatorluğu'ndan toprak vereceğini söz vermesidir. Nihayetinde 60 milyon Avrupalı dâhil olmak üzere 70 milyon askeri personel, tarihin en büyük savaşlarından biri için seferber edilmiştir. Yeni teknolojiler sayesinde silahların öldürücülüğünde görülen muazzam ilerlemeye karşılık savunma ve hareketlilikte aynı miktarda gelişme olmaması sonucu yaklaşık 9 milyon muharip hayatını kaybetmiştir. Böylece bu savaş dünya tarihindeki en çok zayiat verilen beşinci savaş olmuş ve savaşa katılan devletlerde birçok politik değişikliğe ve devrimlere yol açmıştır.
Biri, Anafartalar kahramanı Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’ndaki subay kılıcı. Üstünde eski yazıyla “Miralay Mustafa Kemal” yazıyor. Diğeri, gece Boğaz’a gizlice döşediği mayınlarla düşman donanmasına ağır kayıplar verdiren Nusret gemisinin Mayın Grup Komutanı Hafız Nazmi’nin silahı. Bu iki nadide eser Hisart Canlı Tarih Müzesi’nde sergileniyor.
#Çanakkale Savaşı100 yılı deviren Cumhuriyet’e giden yolu, Mustafa Kemal Atatürk Samsun’dan başlayan Ankara’da biten zorlu rotada ilmek ilmek işledi. Samsun’da attığı ilk adım, 13 Ekim 1923’te Ankara’nın başkent olmasına kadar sürdü. 28 Ekim 1923’te Çankaya Köşkü’ndeki akşam yemeğinde ‘Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz’ sözleriyle de ülkeyi aydınlığa taşıdı. İşte Cumhuriyet’in yol haritası...
#AnkaraMondros Mütarekesi, Türk İmparatorluğu’nun Avrupa topraklarından tamamıyla itilmesi, Akdeniz ve Karadeniz üzerindeki bağlantının beynelmilel kuvvetlere geçmesi ve en güçlü bahri kuvvet olarak İngiltere tarafından yönetilmesi, Türklerin imparatorluğunun Küçük Asya’da da sınırlı bir parçaya nakledilmesidir. İstiklal Savaşı’nın başarıyla tamamlanması ve Lozan’a gidilmesi bu projeleri durdurdu.
#MondrosBiri doktor, biri hemşire ve biri de avukat üç sıkı dost... Arkadaşlıklarının temeli Birinci Dünya Savaşı’nda atılmış bu üçlü, 1930’lu yılların başında bir baba-kızın arka arkaya cinayete kurban gitmesini araştırırken büyük bir arı kovanına çomak soktuklarını anlıyorlar. David O. Russell’ın son derece ışıltılı bir kadroya sahip filmi ‘Amsterdam’ 1933’teki ‘Beyaz Saray darbesi’ne de göndermeler yapan ama asıl olarak faşizme ve diktatörlüğe ilişkin şimdiki zamanlara da uyarılarda bulunmaya çalışan politik bir hiciv.
#David O. RussellFransa’nın Ingersheim kasabasında yürüyüşe çıkan Juliette ve Jade Halaoui adındaki Fransız çifti, Birinci Dünya Savaşında Alman askerinin yazdığı, posta güvercini ile taşınmış 1910 yılından kalma metal bir kapsülde not kağıdı buldu.
#ÇiftçiOsmanlı Devleti 622 yıl boyunca hüküm sürmüş dünyanın en büyük devletlerinden bir tanesidir. Özellikle Osmanlı Devleti'nin stratejik konumu yüzyıllar boyunca birçok devletin bu bölgeye sahip istemesinin en büyük sebebidir. Osmanlı Devleti'nin iyice zayıflaması ve devletin yıkılma durumunda bulunması Avrupalı Devletlerin Osmanlı Devleti üzerinde amaçlarını gerçekleştirmek istemesi için fırsat olmuştur. Bundan sonra özellikle Avrupa devletler Osmanlı üzerinde birçok plan kurmuştur. Osmanlı Devleti'nin de katıldığı 1. Dünya Savaşı ile ilgili detaylar bulunmaktadır.
#Birinci Dünya SavaşıFransa Cumhurbaşkanı Macron, Birinci Dünya Savaşı'nı resmi olarak bitiren "Ateşkes Günü"nün 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği ve 7 gün sürecek Fransa turunu, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile birlikte katıldığı barış konseriyle başlattı.
#Emmanuel MacronKars'ın Sarıkamış ilçesinde Sarıkamış Harekatı'nın 110. yılı anma etkinlikleri kapsamında toplanan vatandaşlar, yürüyüşe katıldı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, anma yürüyüşündeki konuşmasında, 'Tehditlere karşı mücadele ediyoruz. Türk askeri terör örgütlerine göz açtırmıyor.' ifadelerini kullandı.
#Sarıkamış HarekatıO dünyanın en sevilen, en çok satan yazarlarının başında geliyor. Kariyeri boyunca okurlarını gizemden gizeme sürükleyen Agatha Christie'nin kendi hayatında da öylesine gizemli bir olay var ki aradan geçen 98 yıla karşın bir türlü aydınlatılamıyor.
#Agatha ChristieCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Sakarya 8. Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birileri çıkıp ileri geri konuşuyor. Ne diyorlar? 'Türkiye'nin Suriye'de ne işi var?' Bunu diyecek kadar kendi tarihini bilmeyenleri kültür ve medeniyet değerlerimizden yoksun olanları görüyoruz. Kimi bu soruyu cahilliğinden, mevcut CHP yönetimi gibi olanların çoğu da tamamen ideolojik fanatizmden soruyor. Şimdi gördün mü, niçin bizim oralarda olduğumuzu? Şimdi gördünüz mü bizim niçin Suriye'de olduğumuzu? Ne oldu şimdi? Suriye'nin başındaki nerede?" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Altmış bir yıllık zulmün arkasından Baas rejimi düşerken Esad pılını, pırtısını toplayıp bir gecede kaçmak zorunda kaldı" dedi.
#Recep Tayyip Erdoğan1966 yılında Haleb’e gitmiştik. Antakya’dan sınırı geçtik. Haleb, adeta rüya gibi bir şehirdi. Kendimi bir anda 19. ve 20. yüzyıl Osmanlı Türkiyesi’nde bulmuş gibi hissettim. Şehirde farklı etnik ve kültürel unsurlar bir arada yaşıyordu. 1967’de ise İsrail Savaşı çıktı. Bu renkli, antika dünya mahvoldu. O günkü Haleb’i, 10 yıl sonra, 1976’da tekrar ziyaret ettiğimde yine aynı güzelliğiyle gördüm. Ancak bugün aynı Haleb’i görebileceğimi sanmıyorum. Oysa Haleb, Türkiye tarihi ve Ortadoğu için her zaman çok önemli bir merkez olmuştur.
#HalebAmerikan demokrasisinin hayatındaki acâ’ib ve’l-garâ’ib safhası başladı. Biden görevi Trump’a devretmeye hazırlanırken tuhaf emirler verdi. Balistik füzelerin Ukrayna’ya teslim edilmiş olanları için kullanılış müsaadesi verildi. Bu karşı tarafı, yani tarihteki ikinci nükleer devin sahiplerini çileden çıkardı.
#ABDAtatürk’ün zamanı iki harp arasıdır. Sadece demokrasi fikrinin değil Avrupa medeniyetinin bütün parlak yönlerinin çamura düştüğü zamandır. Demokrasinin fikri, felsefi temellerini inşa edenler dahi Anglosaksonlar hariç çok partili rejimin düşmanı kesildiler. Onu bir şarlatanlık, burjuva aldatması veya daha adi bir tabirle “Yahudi komplosu” olarak nitelendirdiler. Bu dönemin içinde Türkiye Cumhuriyeti liderinin demokrasi aleyhinde hiçbir demeci söz konusu bile değildir.
#Mustafa Kemal PaşaTürkiye ile Almanya arasında 1924 yılında başlayan dostluk ilişkileri, Würzburg’da düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Almanya IKG-Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü ve Türk-Alman Dostluk Derneği tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında 100 adet resimden oluşan sergi yer aldı.
#AlmanyaDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#Amida HöyükDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#DİYARBAKIRGencecik bir kadınken girdiği aile sayesinde dünyanın adından en çok söz ettiren isimlerinden biri oldu. Hatta yıllardır bir Hollywood yıldızı gibi yediğinden, giydiğine, aile hayatından en mahrem sırlarına kadar her yaptığı olay oluyor.
#Kate Middleton1839 yılının 3 Kasım’ında okunan fermandan bu yana 185 yıl geçti. Tanzimat Dönemi’nin asıl önemli gelişmesi merkezi devlet teşkilatında yenilenme, taşralarda mahalli halkın kısmen idareye iştirak edilmeye başlaması gibi bir sürecin devam ettirilmesidir. Mühendislik ve tıp eğitimi başlamıştı, bu bir yeniliktir ama asıl önemlisi Türkiye idaresi eğitim alanında büyük bir teşkilatlanma ve ilerlemeye şahit oldu.
#Tanzimat DönemiŞehir Tiyatroları, nam-ı diğer Darülbedayi 110. yaşını kutluyor. ‘Güzellikler evi’ anlamına gelen bu tarihi kurumun genel sanat yönetmenliğini 2022 yılından beri Ayşegül İşsever yürütüyor. Kendisi de Şehir Tiyatroları’nda yetişen, 38 yıldır ‘evin kızı’ olan Ayşegül Hanım ile buluştuk, hem onun hikâyesini dinledik hem de Darülbedayi’nin eski albümlerini karıştırdık.
#Şehir TiyatrolarıNATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Letonya’daki "Resolute Warrior" tatbikatını ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, tatbikatların NATO’nun her türlü saldırıya karşı koyma yeteneğini artırdığını vurguladı. Ukrayna’ya desteklerini doğru bir hareket olarak tanımlayan Rutte, Ukrayna’nın NATO üyeliği için güçlü bir pozisyon inşa etmeye devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, NATO’nun ABD olmadan da var olabileceğini, ancak ABD’nin ittifak için ayrılmaz bir parça olduğunu ifade etti.
#NATOGösteri dünyasının ünlülerinin her birinin aileleriyle ilişkisi farklı farklı. Bazılarının kendilerini büyüten anne ve babalarıyla aralarında uçurumlar vardır hep... Kimi bu durumu yıllar sonra yumuşatsa da kimi de hayatı boyunca farklı sebeplerle anne ve babasıyla görüşmez.
#Jennifer GarnerBAFTA ödüllü TV dizisi “Peaky Blinders”ı tiyatro sahnesine taşıyan “Peaky Blinders: The Redemption of Thomas Shelby” gösterisi Piu Entertainment ve Zorlu PSM organizasyonuyla Türkiye’ye geliyor. Dizinin yaratıcısı Steven Knight’ın yazdığı ve Rambert Dans Tiyatrosu tarafından sahneye uyarlanan gösteri Zorlu PSM’de sanatseverlerle buluşacak. Tüm zamanların en çok izlenen yapımlarından biri olan Shelby ailesinin heyecanlı hikâyesini TV’den sonra tiyatro sahnesine taşıyan Steven Knight sorularımızı yanıtladı.
#Steven KnightSöylenenlere göre Trump’ın ilk şaşkınlığı geçmiş durumda. “Şimdi artık çılgınlık ve saldırganlık devri geldi” diyorlar. Bu gibi endişeler şüphesiz Beyaz Saray’ın çalışanlarını ve başkanın etrafındaki, bizdeki bakan mesabesindeki sekreterleri ilgilendirir. ABD’nin geleneklerine aykırı şekilde, tam bir “canının istediğini getirip diğerlerini atma” devrinin başlayacağı açık. Trump’ın “dünyaları ben yarattım” diyeceği bu dönemde önemli devletlerle ilişkisi farklı olacaktır. Büyük devletlere karşı diş geçiremeyebilir. Ancak biz, sanırım yeterince büyük olmaktan ziyade önemli ve hacimli bir ülkeyiz. Meseleleri büyütmekten kaçınmak gerek.
#ABD SeçimleriTürkiye ve Türkler, çok iyi bir dostunu kaybetti... Türkiye ve Türkler, “Benim ikinci vatanım Türkiye” diyen Edzard Reuter’i kaybetti... Edzard Reuter’in babası Ernst Reuter, Sosyal Demokrat Partili (SPD) bir Alman politikacıydı. Birinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler’e esir düştü ve bir süre Moskova’da yaşadı.
#Edzard ReuterMustafa Kemal Paşa’nın Filistin’e ilk tayini de 1917 ortalarında Yıldırım Ordular Grubu kurulduğunda oldu. Bazı cahil kişilerin yazdığı gibi Gazze’den kaçıp kuzeye gitmiş değildir. Filistin’e ikinci tayini 1918 Ağustos’unda olmuştur. Suriye Cephesi’ne başkomutan olarak tayin edilen Liman Paşa’nın yönetiminde 7.Ordu’ya komuta etmiştir. Burada bahsedilecek tek şey, Mustafa Kemal Paşa’nın ricat (geri çekilme) denen olayı, elinden geldiğince düzgün ve tertipli bir şekilde yapmış olmasıdır. 20. yüzyılın büyük Türk mareşali ve etrafındaki isimler hakkında sürekli olarak dil uzatmak, bu kasaba münevverlerinin işi olan bir küstahlık ve hamakattir.
#Filistin