Eskiden manik depresyon olarak adlandırılan bipolar hastalığı, duygusal yükselmeler (mani veya hipomani) ve düşükler (depresyon) içeren aşırı ruh hali değişimlerine neden olan bir zihinsel sağlık durumudur. Bipolar hastalığı erken teşhisi hastanın günlük yaşantısında önemli bir rol oynar. Peki bipolar hastalığı nedir, neden olur? Bipolar hastalığı belirtileri ve tedavisi...
#Bipolar HastalığıBipolar bozukluğun tanımı, gündemde yer alan psikolojik hastalıkların başında geliyor. Mani, hipomani ve depresyon olarak ortaya çıkabilecek üç ana semptomu olan bipolar bozuklukta, kişiler tedavi edilmesi gereken atak dönemleri dışında sağlıklı oluyor. Duygu durum bozukluğu olarak tanımlanan bipolar, temel sorun şartlara ve duruma uygunsuz ya da abartılı duygulanım içinde olmak anlamına geliyor. İşte, bipolar rahatsızlığı belirtileri ve hastalıkla ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Bipolar NedirÖnce deprem. sonra sel, afet bölgesinde hayatı altüst etti. Yaşananlardan herkes etkilendi fakat depremden önce psikiyatrik tedavi gören afetzedeler için bu süreç çok daha zor. Uzmanlar afetlerin psikiyatrik hastalıkları tetikleyebileceğini, hastaların ilaç kullanımında ve tedavisinde aksama olmaması gerektiğini söylüyor.
#Psikiyatri TedavisiBipolar iki uçlu, iki farklı şekilde gelen hastalık demektir. Manik nöbet geçiren biri, hiç olmadığı kadar mutlu ve keyiflidir, hemen âşık olur, çok konuşur, az uyur ama enerjisi hiç bitmez. Aradan zaman geçer, bu sefer de hastalığın diğer atağı yani ağır depresyon gelir. Konuşmaz, gülmez, özgüveni sıfırlanır, her konuda kendini suçlar ve aşağılar.
#HastalıkNemfomani, cinsel bağımlılık olarak da bilinen ve kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Hastalar sekse takıntılıdır ve anormal olacak derecede yoğun cinsel dürtü yaşamaktadır. Hastanın cinsel dürtülerini kontrol edememesi, sosyal ilişkilerinin bozulmasına ve de yaşam kalitesinin düşmesine sebep olur. Peki, Kadınlarda aşırı cinsel istek (Nemfomani) belirtileri ve sebepleri nelerdir? Tedavi yöntemleri nasıldır ayrıntıları ile derledik.
#KadınBipolar hastası, duygu değişimlerindeki aşırı yükselme ve düşüşlere neden olan rahatsızlığa sahip kişileri tanımlamaktadır. Bipolar bozukluk ömür boyu sürebilen bir durum olmasına rağmen, uygun tedaviyle yönetilebilmektedir. Bipolar bozukluğu olan kişilerin ruh halindeki bu hızlı değişimlerle çok fazla öfkeli, enerji dolu ya da alışılmadık derecede sinirli hissedebilir. Bu durum da karşısındakine istemeden de olsa zarar verebilecek boyuta gelebilir. Bu nedenle bipolar hastalığının kontrol altına alınması hayati önem taşır. Peki, bipolar hastalığı nedir, nasıl anlaşılır? İşte bipolar bozukluk belirtileri ve tedavisi...
#Bipolar Hastasıİnsanların başına gelebilecek olan çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar arasında bazılarının oldukça sık şekilde görüldüğü bilinmektedir. Özellikle bipolar bozukluk adındaki hastalık birçok insanda ortaya çıkabilmektedir. Ortaya çıkan bu hastalık o kişinin hayatında çok olumsuz durumlara neden olabilir. Sizler için Bipolar bozukluğu olanlar evlenebilir mi tüm detayları ile derledik.
#Bipolar BozuklukHayat şartlarında yorgunluk ve stres ile başa çıkmak kolay değildir. Bunun yanı sıra kişinin en başta yaşadığı geçim sıkıntısı depresyona sebebiyet verebilir. Psikolojik hastalıklar ortaya çıkabilir. Peki, psikolojik hastalıklar nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkDuygu değişimlerindeki aşırı yükselme ve düşüşlere neden olan bipolar hastalığı ya da bipolar bozukluk, ömür boyu sürebilen bir durum olmasına rağmen, uygun tedaviyle yönetilebilmektedir. Bipolar bozukluğu olan kişilerin ruh halindeki bu hızlı değişimlerle çok fazla öfkeli, enerji dolu ya da alışılmadık derecede sinirli hissedebilir. Bu durum da karşısındakine istemeden de olsa zarar verebilecek boyuta gelebilir. Bu nedenle bipolar hastalığının kontrol altına alınması hayati önem taşır. Peki, bipolar hastalığı nedir, nasıl anlaşılır? İşte bipolar bozukluk belirtileri ve tedavisi...
#BipolarPsikolojik hastalıklar oldukça fazla yaygındır. Bu hastalıklardan bir tanesi de Erotomania hastalığıdır. Erotomania ile ilgili birçok araştırma yapılmaktadır. Erotomania hastalığının ne tür bir hastalık olduğuna dair araştırma yapılmaktadır. Son günlerde Erotomania hastalığı trend aramalar haline gelmiştir. Peki Erotomania hastalığı nedir? Erotomania belirtileri nelerdir? Erotomania testi nasıl yapılmaktadır? Erotomania tedavisi nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.
Depresyon kelimesi, günlük hayat içerisinde sıklıkla karşılaşılan ve kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Depresyonun ne anlama geldiği ve hangi durumlarda kullanıldığı ile ilgili bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Depresyon türleri nelerdir, kaça ayrılır? En tehlikeli depresyon hangisidir? Depresyon türleri ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Manik depresif hastalık olan bipolar bozukluk gündemde yer alıyor. Bu hastalık iki uçlu mizaç bozukluğu olarak da bilinen önemli bir psikiyatrik bozukluktur. Bipolar bozukluğun belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilgiler araştırılıyor. İşte bipolar bozukluk hastalığı hakkında merak edilenler
#Bipolar BozuklukGünümüz şartlarında duygu durumumuzun değişkenliği yaşam biçimimizle farklılıklar gösterirken, iş ve ilişkiler ile değerlendirildiğinde kişilere değişik boyutlarda yansıyabiliyor. Dışardan gözlem ile kişinin yaşadıkları ve bazen anlamlandıramadıkları bütün olarak ele alındığında uzman psikiyatrların değerlendirmeleri önemli. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Fuat Torun, bipolar bozuklukla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#BipolarÇoğu kez beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan, kişiyi aşırı korkutan, dehşet içinde bırakan ve çaresizlik hissi uyandıran olayların etkisiyle yaşanan ruhsal travmalar, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor. Uykusuzluk, iştah kaybı, huzursuzluk, olayla ilgili anıları tekrar yaşama, güvensizlik duygusu gibi belirtilerin travma sonrası stres bozukluğuna işaret ettiğini belirten uzmanlar, bu belirtilerin 1 aydan uzun süre devam etmesi halinde uzmana başvurulması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, her iki kişiden birinin hayat boyu en az bir kez ruhsal travma yaşadığına dikkat çekiyor.
#Akut StresBipolar bozukluk (manik-depresif bozukluk olarak da bilinir) duygudurumda aşırı uçlara giden dalgalanmalara neden olan bir hastalıktır. Sıklıkla aralarda normal duygudurum dönemleri gözlenirken, kendini dünyanın zirvesinde veya rahatsız edecek derecede aşırı huzursuz ve hızlı hissetmekten (bu “mani” dönemidir), aşırı üzgün ve umutsuz hissetmeye (bu “depresyon” dönemidir) kadar değişen duygudurumları görülür. Bipolar bozukluk belirtileri kadınlar ve erkeklerde farklı belirtileri gösterir. Peki, bipolar nedir, bipolar belirtileri neler?
#Bipolar Nedir?İki uçlu duygudurum bozukluğu” ya da “manik depresif bozukluk” olarak da bilinen bipolar bozuklukta tedavi sürecinde devamlılığın önemine işaret eden uzmanlar, hastaların en çok iyi hissetmeleri halinde ilaçlarını bıraktıklarına dikkat çekiyor. Bu durumun çok sakıncalı olduğunu belirten uzmanlar, “İlacınızı asla kesmeyin” uyarısında bulunuyor. Yaşam kalitesinin yükseltilmesi için düzenli uyku, sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli hareket ve egzersiz tavsiyesinde bulunuyor.
#Bipolar BozuklukBorderline kişilik bozukluğuna sahip kişiler genellikle çevresindeki insanları iyi ya da kötü olarak sınıflandırırlar. Dünyayı siyah ya da beyaz görürler ve duyguları sürekli değişkendir. Kimi günler depresif, mutsuz olurken diğer günler neşeli ve mutlu olurlar. Peki çevrenizde uç duygular arasında gidip gelen borderline kişilik bozukluğuna sahip kişilere nasıl davranmalısınız?
#Kişilik BozukluğuBipolar bozukluk hem kişinin kendisinin hem de çevresindekilerin hayat kalitesini düşüren önemli bir psikiyatrik bozukluktur. Bipolar hastası olan kişiler tedavi edilmesi gereken atak dönemleri dışında sağlıklıdırlar. Ataklar belli mevsimlerde; özellikle bahar ayları, askerlik gibi stresli dönemlerde, lohusalık gibi özel durumlarda tetiklenebilir.Bipolar hastalarının tedavi konusunda desteklenmesi, hastalığı tanımaları ve tetikleyen faktörler, öncül belirtiler, ilaç yan etkileri, hastalıkta damgalanma gibi konularda bilgili olmaları, psikososyal destek vermeleri vb. görevler düşmektedir. Peki, bipolar nedir? Bipolar hastası ne demek?Bipolar nedir? Bipolar hastası ne demek? Bipolar bozukluk belirtileri neler?
#Bipolar NedirBipolar bozukluğu, duygu durumunda yaşanan ani değişiklikleri ya da çöküşleri tanımlamaktadır. Bipolar Bozukluğu genellikle ergenlik döneminde ya da erişkinlik döneminin başında başlayıp yaşam boyu sürebilmektedir. Peki, bipolar hastalığı nedir ve teşhisi nasıl koyuluyor? İşte, bipolar bozukluğu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#BipolarHer yıl 1 Aralık Dünya AIDS günü olarak kutlanıyor. Peki, AIDS konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz? HIV ile AIDS arasındaki fark nedir? HIV virüsü nedir? HIV belirtileri nelerdir? HIV nasıl bulaşır? HIV tedavisine başladığında bir kişinin hayatı nasıl etkileniyor? HIV pozitif ya da AIDS olmak cinsel hayatı nasıl etkiliyor? Tüm sorularımızın yanıtını konusunda uzman isimlerden alıyoruz.
#Hiv PozitifBipolar bozukluk tıbbi olarak manik depresif olarak adlandırılır. İki uçlu bozukluk olarak tanımlanan bu hastalıkta iki tip ruhsal bozukluk vardır. Bu durumlar taşkınlık( mani) ve çökkünlük(depresif bozukluk) olarak tanımlanabilir. Peki Bipolar bozukluk nedir, Bipolar bozukluğun manik dönem belirtileri nasıl anlaşılır?
#Bipolar BozuklukBipolar bozukluk sık gözlenen, ciddi ve hayat boyu kişinin yaşamını etkileyen bir sağlık sorunudur. Belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösteren bipolar bozukluk, ilişkilerde bozulmalara, iş veya okul hayatında zorlanmalara neden olabilir. Peki, bipolar bozukluk nedir, nasıl anlaşılır?
#Bipolar BozuklukBipolar Bozukluk, herhangi bir kişide gerçekleşebilmektedir. Başlangıcı genellikle geç ergenlik veya erken yetişkinlik dönemlerindedir. Fakat çocuklar ve yetişkinlerde de bozukluk görülebilir. Bozukluk genellikle yaşam boyu devam etmektedir. Peki, Bipolar Bozukluk hastalığı nedir İşte, tedavi edilebilen bir rahatsızlık olan Bipolar Bozukluk hakkında merak edilen bazı bilgiler...
#Bipolar BozuklukManik depresyon olarak da bilinen bipolar bozukluk, bir ruhsal bozukluktur. Bu hastalığın genelde yirmili yaşlarda ortaya çıktığı çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. Bipolar bozukluk Tip 1 , Tip 2 ve Tip 3 olarak 3'e ayrılır. Peki, bipolar ne demek? Bipolar bozukluk nedir?
#Bipolar Ne DemekPsikyatri Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Atilla Tekin, bipolar bozukluğun, genetik geçişi en yüksek olan ruhsal hastalık olarak bilindiğini ifade ederek “Özellikle birinci dereceden yakınlarında bipolar bozukluk teşhisi varsa çocukta bu hastalığın riskinin yaklaşık 15 - 16 kat arttığını biliyoruz” dedi.
#Bipolar Bozukluk“Manik depresif hastalık” ve “İki uçlu mizaç bozukluğu” olarak bilinen bipolar bozukluk, bireylerde; “mani-hipomani”, “depresyon” ve “karma” olmak üzere çeşitli dönemleri kapsayan duygu durum atakları halinde görülüyor. Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, bipolar bozukluk hakkında doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti.
#Bipolar BelirtileriBipolar bozukluk yani halk arasında bilinen ismi ile manik depresife yatkınlık genetik olarak görülüyor. Yaşam boyu süren bipolar bozukluk tedavi edilmeyince, haftalarca sürebilir ve bu dönemde en çok kişinin yaşamına büyük zarar verir. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Sibel Çakır, bipolar bozukluğun belirtileri, nedenleri ve bipolar bozukluğun tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Bipolar Belirtileri Nelerdir