Kahramanmaraş depreminin ardından 10 ili etkileyen enkaz ve bina hasar tespiti çalışmaları devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı bina hasar tespiti başvuruları da İstanbul'da yaşayanlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Peki, İBB bina tespiti başvurusu ücretli mi, nasıl yapılır? İşte, bina tespiti sorgulama ekranı...
#İBB Bina TespitiYaşadığımız felaketin ardından ülkemizin gündemi, depreme dayanıksız binalar. Bu binalara konutlar kadar iş yerleri de dahil. Peki çalışanlar günlerinin önemli bir kısmını geçirdikleri iş yerlerinin depreme dayanıklılığının test edilmesi için neler yapabilir? Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremE-Devlet bina hasar tespiti sorgulama ekranı, Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 10 ili vuran depremin ardından afetzedelerin erişimine açıldı. Bölgede bulunan depremzedeler evlerine geçmeden önce hasar tespiti yaptırıyorlar. Ayrıca Kahramanmaraş'ta bina hasar tespiti için evlerin girişlerine karekod okuma sistemi yapıştırılıyor. Ekipler, kontrolünü yaptıkları binaların girişlerine karekod etiketleri yapıştırıyor. Depremzede vatandaşlar cep telefonuyla karekodları okutarak oturduğu binanın hasar durumunu öğrenebiliyor. Peki, orta hasarlı, az hasarlı, ağır hasarlı ve hasarsız bina ne demek, nasıl tespit edilir? İşte merak edilenler...
#Bina Hasar Tespitie-Devlet bina hasar tespiti sorgulama ekranı, Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 10 ili vuran depremin ardından afetzedelerin erişimine açıldı. Bölgede bulunan depremzedeler evlerine geçmeden önce binam depreme dayanıklı mı hasar tespiti nasıl yapılır? sorularına yanıt ararken konuyla ilgili açıklama yapıldı. Bakan Kurum "“Vatandaşlarımız e-Devlet ya da bakanlık adresinden evlerinin hasar durumunu öğrenebilir” dedi. Deprem hasar tespiti https://hasartespit.csb.gov.tr/ veya www.turkiye.gov.tr e-Devlet ekranlarından öğreniliyor. Peki, bina hasar tespit sonucu nasıl öğrenilir? Benim evime ne oldu? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Hasar TespitiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem hasar tespit başvurusu e-Devlet üzerinden erişime açıldı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçesinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremin ardından vatandaşlar 'Benim evim depreme dayanıklı mı?' Bina hasar tespiti nasıl sorgulanır?' soruların yanıtına odaklandı. Deprem bölgesinde ikamet eden vatandaşlar, adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını öğrenebilecekler. Peki, e-Devletten bina hasar sorgulama nasıl yapılır? İşte, hasar tespiti sorgulama sayfası ve ayrıntılar.
#Hasar Tespit SorgulamaEvimin hasar durumu nasıl, benim evim hasarlı mı? soruları Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depreminin ardından gündeme geldi. Türkiye'yi sarsan depremde hasar tespit çalışmalarına başlayacak olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, hasarlı bina durumunu öğrenmek için e-Devlet sorgulama ekranını erişime açtı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, internete erişimi olmayan vatandaşların bina hasar tespit sorgulamalarını, Bakanlığın iletişim merkezlerinden de öğrenebileceklerini kaydetti. Peki, bina hasar tespiti nasıl yapılır? İşte, e-Devlet hasarlı bina sorgulama ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılar...
#DepremBursa'da geçen pazar günü yaşanan sel felaketinde ilk belirlemelere göre 7'si ağır hasarlı olmak üzere 33 bina ile 30 bin 500 dönüm tarım alanında zarar meydana geldi. Bursa Valiliği, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından 500 bin TL acil yardım ödeneği gönderildiğini, paranın vatandaşlara en kısa sürede dağıtılacağını bildirdi.
#Bursa6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Bu süreçte hemen herkes yaşadığı şehrin depreme ne kadar hazır olduğu konusunda endişelerini dile getirdi. Uzmanların dikkat çektiği şehirlerin belediyeleriyle konuştuk, geçen iki yılda olası bir depreme karşı ne gibi hazırlıklar yaptıklarını sorduk.
#Melis YılmazAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında devam eden soruşturma ve davalarla ilgili olarak "Siyasi davadır ya da değildir şeklinde yorum yapmam doğru olmaz. Her şey kamuoyunun gözü önünde cereyan ediyor. 'Ahmaktır' demek hakaret mi, değil mi? Bunu yargı takdir edecek. Yargı bağımsız ve tarafsız şekilde kararını verecek" açıklamasını yaptı. Bakan Yılmaz Tunç ayrıca, Bolu Kartalkaya'da meydana gelen yangın faciasındaki soruşturmaya ilişkin son gelişmeleri de anlattı.
#Yılmaz TunçAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Şu anda 248 kişi depremde sorumluluğu olduğu gerekçesiyle tutuklu. 1036 kişi de adli kontrol şartıyla şu anda serbest ama adli kontrol kararı var haklarında. Dolayısıyla burada depremde sorumluluğu bulunanlarla ilgili olarak yargımız gerekli hesabı sormaya devam ediyor." dedi.
#Yılmaz TunçAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Şu anda 248 kişi depremde sorumluluğu olduğu gerekçesiyle tutuklu. 1036 kişi de adli kontrol şartıyla şu anda serbest ama adli kontrol kararı var haklarında. Dolayısıyla burada depremde sorumluluğu bulunanlarla ilgili olarak yargımız gerekli hesabı sormaya devam ediyor." dedi.
#Adalet Bakanı6 Şubat felaketinde toplam ekonomik kayıp 106 milyar dolar olarak gerçekleşti ve sadece 6 milyar doları sigorta sektörü tarafından karşılandı. Buna göre Kahramanmaraş depremlerinde ‘sigorta koruma açığı’ yüzde 95’ti. Marmara depreminin 325 milyar dolarlık ekonomik kayba neden olacağı ve sigorta sektörünün 32 milyar dolar hasar ödeyeceği öngörülüyor. Yani Marmara depremi için koruma açığı yüzde 90’larda. Sigortacılara göre bugün başlatılacak bir sigorta seferberliği ile koruma açığının düşürülmesi, devletin üzerine kalacak yükün azaltılması mümkün.
#DepremÇorum'da bir binada meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 1 kişi hayatını kaybetti. Çorum Valisi Ali Çalgan, patlama neticesinde 33 kişinin de yaralandığını söyledi. Çalgan, yaralarının sağlık durumlarının iyi olduğunu kaydetti.
#Patlamaİstanbul Beşiktaş'ta 29 kişinin can verdiği yangın faciasının bilirkişi raporuna ulaşıldı. Raporda dehşete düşüren detaylar yer aldı. Tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen 9 kişiden 8'i tutuklanırken 1'i serbest bırakıldı. Öte yandan gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen şüpheliler ve yangından kurtulan çalışanların emniyette verdikleri ifadeler ortaya çıktı.
#BeşiktaşHatay Samandağ’da iki öğretmene mezar olan ve çok sayıda kişinin yaralı kurtulduğu Semir Tahsin Tokmak Apartmanı’na ilişkin bilirkişi raporu şaşkınlık yarattı. Raporda, ihmali ve sorumlulukları bulunan kişilere ilişkin bir tespite yer verilmeden ana neden olarak depremin şiddeti gösterildi.
#SamandağAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Tarihsel depremlere baktığımızda bu depremlerin tsunami oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda Marmara içerisinde olacak bir depremde de tsunami olacağını öngörerek çalışmalar yapılıyor. Marmara ve diğer kıyılarda tsunami gözlem istasyonlarımız var. Bu önemli bir çalışma. Çok fazla çalışma var ama bunları daha da artırtmamız gerekir" dedi.
#AFADİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle yarın (bugün) Hatay’dayız. Dünyada başka bir örneğine rastlanmayacak hızda, 41 bin deprem konutumuzun ve 5 bin köy evimizin kura çekimi ile anahtar teslim törenlerinin ilkine başlıyoruz” dedi.
#Ali YerlikayaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 3 boyutlu şehir modellerinin üretilmesinde katkı sağlayacak ‘3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi’ni hayata geçiriyor. Proje ile şehirlerin dijital ikizlerinin çıkarıldığını belirten Bakan Mehmet Özhaseki, “Projesini tamamladığımız illerde, yılbaşından itibaren vatandaşlarımıza hizmet vermeye başlayacağız” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 3 boyutlu şehir modellerinin üretilmesinde katkı sağlayacak ‘3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi’ni hayata geçiriyor. Proje ile şehirlerin dijital ikizlerinin çıkarıldığını belirten Bakan Mehmet Özhaseki, “Projesini tamamladığımız illerde, yılbaşından itibaren vatandaşlarımıza hizmet vermeye başlayacağız” dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıMarmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. Depremler, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Yalova, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremin ardından 13 artçının gerçekleştiğini ve İstanbul ve Bursa'da toplam 3 binada hasar oluştuğunu açıkladı. CNN TÜRK'e konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "Şu anda özellikle 99 depremi öncesi yapılan binalarda durulmamasını tavsiye ediyorum, dikkatli olmaları gerekiyor. Zorunluluk olmadıkça da evde kalmasınlar." çağrısında bulundu. Prof. Dr. Naci Görür depremin meydana geldiği noktaya dikkat çekti. Görür, '1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir.' dedi.
#İstanbulÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm konusunda bazı belediyelerin yeteri kadar emek vermediğini belirterek, "Düğünlere gitmek kolay, cenazelere gitmek kolay, sokaklarda gezmek kolay. Ne yazık ki bazı belediye başkanı arkadaşlarımız deprem kapısına geldiği halde kımıldamadan bir polemik konusuyla bu işi götürmekte de devam ediyor. Bu da işin en üzücü tarafı" dedi.
#Mehmet Özhaseki6 Şubat depremleri sonrasında yaşanan büyük acı kentsel dönüşüm ihtiyacını ve aciliyetini bir kez daha gösterdi. Başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde tüm riskli yapıların hızla yenilenmesi için yasal düzenlemeye gidildi. Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlar incelendi ve tespitten yıkıma, tebligattan yeniden yapıma kadar her aşamada radikal adımlar atıldı. Dönüşüme yönelik düzenlemeleri içeren teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Peki düzenleme evi dönüşüme giren vatandaşı nasıl etkileyecek? Yeni dönüşüm yasasında bilinmesi gerekenleri, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile mercek altına aldık.
#Kentsel Dönüşüm6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra yaşanan panikle herkes binasının depreme karşı dayanıklılığını öğrenmek için belediyelere, yapı denetim şirketlerine koştu. O günlerde susmayan telefonlar bugünlerde susmuş gibi. Talep neden azaldı, ne yapmak gerekiyor? Uzmanlar anlattı...
#Melis YILMAZ