Bilişim Teknolojileri haberleri sayfasında Bilişim Teknolojileri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4612 Bilişim Teknolojileri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Bir çocuk liseyi bitirdiğinde uluslararası düzeyde bir BT sertifikası alacak, 'ben lise mezunuyum ve filanca kuruluştan onaylı, dünyanın neresine gidersem gideyim kullanabileceğim sertifikalarım var' diyebilecek. Şu anda İstanbul'da dört okulda pilot uygulamalarını yapıyoruz. Bu çok yaygınlaşacak" dedi.
#Milli Eğitim Bakanı Ziya SelçukMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, “Milli Eğitim Bakanlığının yeni yönetimi olarak yapmak istediğimiz ve bize rehber olabilecek bir vizyon belgesi hazırladık. 2023 Vizyon Belgesi adını verdiğimiz bu belge MEB’in gelecek yol haritasını belirleyecek olan bir külliyat” diye konuştu.
#MEBİzmir’de yaşayan Özkan Aydik, doğalgaz faturasını ödemek için mobil uygulamaya girdiğinde hesabında 23 milyon 16 bin 393 TL buldu. Bankaya durumu bildiren Aydik, paranın kaynağı hakkında bilgi alamadı ve parayı iade etti. Uzmanlar kaynağı bilinmeyen paranın genellikle dolandırıcılık veya kara para aklama ile ilişkilendirilebileceğine dikkat çekiyor. Peki, hesaba habersiz gelen bir para ne gibi sonuçlar doğurabilir? Harcanırsa nelerle karşılaşılabilir? Paranın hesapta kalma süresi ne gibi riskler taşır? Bu soruların yanıtlarını ve dolandırıcıların izledikleri yeni yolları Avukat Ceren Küpeli ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması sürecinde son aşama olan ‘sözlü sınav’ sonuçlarını açıkladı. Atama tercihleri, 14 Kasım’da başlayacak ve 20 Kasım saat 16.00’ya kadar sürecek. Sonuçlar ise 23 Kasım’da açıklanacak.
#KPSSTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ‘2024 Yılı Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ sonucunu yayınladı. Buna göre, 6-15 yaş aralığındaki çocukların, 2021 yılında yüzde 82,7 olan internet kullanımı oranı 2024 yılında yüzde 91,3’e ulaştı. Ayrıca çocukların yüzde 32,6’sı kullandığı akıllı cihazı 30 dakikada bir kontrol ediyor.
#TüikDijital teknolojilerin yükselişi, yapay zeka ve deepfake gibi araçların kötüye kullanımıyla birlikte ciddi etik sorunlar ortaya çıkarıyor. Artık herkes, rızası dışında bu tür içeriklerle hedef alınabiliyor ve kadınlarla çocuklar, bu teknolojinin en savunmasız hedefleri arasında yer alıyor. Günümüzde tehlike gittikçe büyüyor çünkü çevrimiçi sohbet robotları, insanların çıplak fotoğraflarını üretebiliyor! Yapılan araştırmalar ise ayda yaklaşık 4 milyon kullanıcının deepfake uygulamalarından yararlandığını ortaya koyuyor. Peki, hangi uygulamalar en çok tehlike barındırıyor ve bu tehlikeleri önlemek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikBerlin Ticaret ve Sanayi Odası (IHK Berlin) ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TD-IHK) başkent Berlin’de ‘start-up’ (yeni girişimcilik) şirketleri ve kurucuları arasında ilişkileri, bağlantıları geliştirmek amacıyla ortaklaşa düzenledikleri ‘Networking’ (ağ kurma-oluşturma) etkinliği yoğun ilgi gördü. IHK Berlin’den Dilara Erdem ve TD-IHK’dan Nalan Yetim’in öncülüğünde düzenlenen etkinliğe, Berlin’deki Türk girişimcilerin yanı sıra bazı Türk iş insanları da katıldı.
#AVRUPADAN HABEREtiler’de önceki gün görev yaptığı okulda silahla ateş eden Bilişim Teknolojileri öğretmeni Serdar Alagöz’ü (34) yakalayarak polise teslim eden kantin görevlileri, “Tamamen çıldırmıştı. Silahını kurusıkı zannedip üstüne atladık” dedi.
#Serdar AlagözEğitim ve öğretim sürecini desteklemek amacıyla basılı veya dijital ortamdaki yardımcı kitaplar ile milletlerarası özel öğretim kurumları ve yabancılar tarafından açılmış özel okulların ders kitaplarının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca incelenmesine yönelik yeni düzenleme yapıldı. Buna göre ders kitaplarında aranan niteliklerde değiştirilirken inceleme süreçlerinin de kapsamı genişletildi. Diğer yandan yönetmelikte; yabancılar tarafından açılmış özel okullarda MEB tarafından incelenmeyen ders kitaplarının öğrencilere okutulamayacağı kararı yer aldı.
#Resmi GazeteTürkiye’de son yıllarda banka dolandırıcılıklarının artması, özellikle dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Hacker’ların tüketicilerin banka hesaplarına erişerek hesapları boşaltması, limitleri yükseltmesi ve habersiz kredi çekmesi, bireyleri finansal olarak zor durumda bırakıyor. Peki siber korsanlar bunu nasıl başarıyor? Kullanıcılar nerede hata yapıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikDolandırıcılar şimdi de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ismini kullanarak vatandaşları hedef alıyor. Sahte mesajlarla prim borcu veya çeşitli ödemeler hakkında yanıltıcı bilgiler sunan dolandırıcılar, kullanıcıları tuzağa çekmek için pek çok yöntem kullanıyor. Dikkat edilmesi gerekenleri Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Siber GüvenlikSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin dijital açıdan kapsayıcı bir toplum oluşturma hedefine sahip olduğunu belirterek "Özellikle merkezlere uzak bölgelerde bağlantıyı genişletiyor ve elektronik iletişim altyapımızı geliştiriyoruz. Sabit ve mobil genişbant ağları kurarak yüksek hızlı, güvenli ve uygun fiyatlı internet sunuyoruz" dedi
#Bakan KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin dijital açıdan kapsayıcı bir toplum oluşturma hedefine sahip olduğunu belirterek "Özellikle merkezlere uzak bölgelerde bağlantıyı genişletiyor ve elektronik iletişim altyapımızı geliştiriyoruz. Sabit ve mobil genişbant ağları kurarak yüksek hızlı, güvenli ve uygun fiyatlı internet sunuyoruz" dedi
#Mehmet Fatih KacırBilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM)’de öğrenim gören öğrencilerin zihinsel, sosyal-duygusal, fiziksel ve ahlaki bakımdan çok yönlü gelişimini destekleyen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında üretilen 873 etkileşimli e-içerik, EBA’da yayımlandı. Üretilen e-içerikler, öğrencilere zenginleştirme ve derinleştirme yoluyla öğrenme fırsatı sunarken aynı zamanda öğrencilerin etkileşim üzerinden aktif öğrenme sürecine dâhil olmalarına katkı sağlıyor.
#BİLSEMTelefon dinleme iddiaları yeniden gündemde… Cox Media Group reklam firmasına ait raporlar, kullanıcıların telefonlarının dinlendiği şüphelerini doğruladı. Uzmanlar, mikrofonların sürekli açık olabileceğini ve bu verilerin çeşitli şirketler tarafından kullanılabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu durumun yaratabileceği riskleri ve alınması gereken önlemleri konuştuk.
#Siber GüvenlikHollanda'da bazı devlet dairelerindeki bilgisayar sistemlerindeki arızalar nedeniyle hizmetlerde aksaklıklar yaşandığı ve Eindhoven Havalimanı'ndan uçuşların yapılamadığı bildirildi. Havalimanının askeri amaçlarla da kullanılması sebebiyle bilgisayar sisteminin Savunma Bakanlığındaki sistemlerle bağlantılı olduğu aktarıldı.
#HollandaMilli Eğitim ve Hazine Bakanlığı tarafından Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) içinde ya da dışında açılan özel meslek liselerindeki öğrencilere verilen eğitim ve öğretim desteği ücretleri güncellendi. Tüm alanlar için aylık olarak ödenecek en düşük destek miktarı 27 bin 24 liraya ve en yüksek destek miktarı ise 57 bin 501 liraya çıktı.
#MEBBorsada katılım endeksine uygun hisseler, Borsa İstanbul (BİST) tarafından belirlendi. Katılım endeksinde yer alıp almayacağı BİST tarafından belirlenen hisseler, belirli aralıklarla güncelleniyor. Peki, Ağustos 2024 itibariyle XKTUM BİST Katılım Endeksine uygun hisseler hangileri olacak? İşte, katılım endeksine uygun 263 hisse hakkında detaylı bilgiler
#Borsaİstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Gelir İdaresi Başkanlığı bugün yaptığı açıklama ile iki önemli konuda tereddüdü ortadan kaldırdı. Mükellefler POS cihazını bayii, alt bayii gibi sözleşmeye istinaden başka işyerlerine kullandırmaları durumunda cezaya muhatap değiller. Mal ve hizmet alımlarında müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişiler olması da cezaya tabi değil.” açıklamasında bulundu.
#İTOBorsada katılım endeksine uygun hisseler, Borsa İstanbul (BİST) tarafından belirlendi. Katılım endeksinde yer alıp almayacağı BİST tarafından belirlenen hisseler, belirli aralıklarla güncelleniyor. Peki, Mayıs 2024 itibariyle XKTUM BİST Katılım Endeksine uygun hisseler hangileri olacak? İşte, katılım endeksine uygun 236 hisse hakkında detaylı bilgiler
#BorsaAnadolu Meslek Programı, öğrenciler ve velileri tarafından merak ediliyor. Anadolu Meslek Programı, Türkiye içerisinde geçerli olan bir ortaöğretim programıdır. Programı başarı ile bitiren öğrenciler, teknisyen unvanını kazanır. Teorik ve pratik ders görürler. 12. Sınıf itibarıyla programa göre staj görürler. Peki, Anadolu Meslek Programı hangi alanlarda faaliyet gösteriyor? İşte, o detaylar
#Anadolu Meslek ProgramıTelegram, WhatsApp, Discord gibi mesajlaşma uygulamaları üzerinden yapılan siber suçlar, önemli ölçüde artış gösterdi. Zararlı bağlantılarla kullanıcı bilgilerine erişim, fidye yazılımları ve bilgi hırsızlığı gibi tehditler en sık karşılaşılanlar arasında yer alıyor. Yeni verilere göre, Telegram üzerinden yapılan yeraltı pazar faaliyetleri geçen yıla göre yüzde 53 artış gösterdi ve uygulamanın aylık kullanıcı sayısı 900 milyona ulaştı. Özellikle silah ve kimlik bilgilerinin bu platformda satılması tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Bu gelişmeler ışığında, kullanıcıların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Tüm detayları Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikBorsada katılım endeksine uygun hisseler, Borsa İstanbul (BİST) tarafından belirlendi. Katılım endeksinde yer alıp almayacağı BİST tarafından belirlenen hisseler, belirli aralıklarla güncelleniyor. Peki, Temmuz 2024 itibariyle XKTUM BİST Katılım Endeksine uygun hisseler hangileri olacak? İşte, katılım endeksine uygun 261 hisse hakkında detaylı bilgiler
#Borsa