Bilim Insanı haberleri sayfasında Bilim Insanı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9689 Bilim Insanı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD'deki Icahn Tıp Fakültesi'nde görev yapan bilim insanı Dr. Swan, mikrodalga fırına konularak ısıtılan plastik kaplardaki yiyecekler konusunda uyardı. Bu yiyeceklerde BPA ve Ftalat gibi kimyasalların bulunabileceğine değinen Dr. Swan, "Plastiği asla mikrodalgaya koymayın ve mikrodalgaya plastik kaplarda konularak ısıtılmış yiyecekleri asla ama asla yemeyin" ifadesini kullandı.
#PlastikTürkiye, Çin, Yunanistan, İtalya, İran ve Portekiz'den bilim insanları, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) bağlı Uluslararası Jeoloji Programı (IGCP) desteğiyle deprem öncesinde yer altında meydana gelen akışkan ve gaz jeokimyasındaki değişimlerin farklı parametrelerle izlenerek, sonuçların deprem tahmininde kullanılması amacıyla proje başlattı. Projede yer alan Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Galip Yüce, "Bir yerde aktif fay veya segmentler üzerinde yer alan yer altı sularında deprem öncesindeki değişikliklerin sistematik olarak izlenmesi, görülmesi önemlidir; yani bugün deprem oldu, öncesinde bunu gördük, 5 yıl 10 yıl sonra da aynı yerde, aynı büyüklükte bir deprem olduğunda aynı veriyi göremeyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
#DepremCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2018'de hayata geçirdiğimiz Eve Dönüş Projeleri kapsamında yabancı ülkelerde faaliyet gösteren 6 bin bilim insanımızı milletimize, memleketimize geri kazandırdık” dedi.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2018'de hayata geçirdiğimiz Eve Dönüş Projeleri kapsamında yabancı ülkelerde faaliyet gösteren 6 bin bilim insanımızı milletimize, memleketimize geri kazandırdık” dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanTürkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısı, ünlü biliminsanlarının da katılımıyla İstanbul’da yapıldı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Yeni yerleşimleri planlarken şehirlerimizin yönünü mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara, zemini sağlam yerlere döndürüyoruz. Yatay mimariden taviz vermeyeceğiz” dedi.
#Türkiye Ulusal Risk KalkanıVan'ın Tuşba ilçesinde definecilerin kaçak kazısı sırasında bulunan ve daha sonra bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarda Urartulara ait olduğu tespit edilen bulgulara rastlandı. Kazının bilimsel başkanı Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı, çok iyi korunmuş kerpiç mimari, bazalttan yapılmış temellerde, Urartu'nun kırmızı astarlı seramiklerinin bulunduğunu ancak kendilerini duvarlarındaki resimlerin daha çok heyecanlandırdığını söyledi.
#VanKoronavirüste yazın sönümlenme beklenirken vakaların son haftalarda artışa geçmesi alarma neden oldu. Bilim insanları, bireysel önlemlere dikkat çekerek, ‘kapalı mekânlarda maskeden vazgeçilmemesini’ önerdiler. Son verilere göre günlük vaka sayısı 8 bine ulaştı. 3 haftada vakalar 5 kat arttı.
#Covid-19İnsanların birçoğu herhangi bir konu hakkında bilgi almak istediği zaman bilim insanlarına güvenmektedirler. Çünkü bilim insanları alanlarında uzman olan kişilerdir ve birçok konu hakkında yorum yapabilme yetenekleri bulunmaktadır. Bilim insanlarının ortak özellikleri nelerdir? Maddeler halinde bilim insanlarının sahip oldukları özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#Bilim İnsanıKelimelerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmayacağına çok dikkat edilmelidir. Genelde çok geliyor bitişik yazılırken Türkçede bazı kelimeler ise ayrı ele alınmalıdır. Peki, bilim insanı nasıl yazılır? TDK' ya göre bitişik mi ayrı mı yazılır tüm detayları ile derledik.
#Nasıl Yazılır?Bilim insanı olma arzusuna sahip olan pek çok kişi, bunu nasıl gerçekleştireceğine dair çeşitli araştırmalar yapıyor. Günümüz dünyasının en büyük güçlerinden birisi olan bilgiye sahip olarak farklı koşulları barındırarak bilim insanı olunabilir. Bilim insanı nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bilim İnsanıTürk bilim insanı Dr. Serhat Gümrükçü, ABD'de yeni tip koronavirüsün 48 saat içinde yok edilmesini sağlayan ilaç çalışması yaptı. Hijack RNA adlı yöntem ile geliştirilen ve hayvan denemeleri başarılı olan sprey şeklindeki ilacın insanlar üzerindeki denemelerine yakında başlanacak. Dr. Serhat Gümrükçü'nün çalışması tıp dünyasına duyuruldu.
#Dr. Serhat GümrükçüAlman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi’nden (GFZ) sismolog Prof. Dr. Marco Bohnhoff, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Sürüklenen ve kilitli fay teorilerine dair açıklamalarda bulunan Bohnhoff, “Sürüklenen segmentler şiddetli depremler sırasında aktive olabilir. İstanbul için daha büyük deprem hâlâ olası” dedi.
#Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkeziİstanbul'da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul depremi olacak. Bu son 23 Nisan depremleri İstanbul Depremini daha da öne çekti" dedi. Prof. Dr. Görür, "Bir bilim insanı evrensel nitelikli araştırma yapan, veri toplayan, veriye göre sonuca varan, vardığı sonuçlar uluslararası konferanslarda sunan ve uluslararası dergilerde yayınlayan insandır. Sanıldığı gibi her titir taşıyan bilim adamı değildir" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürOsman Bektaş hayatı ve biyografisi son günlerde yapılan açıklamalarla beraber gündeme geldi. Türkiye’nin önde gelen jeoloji mühendislerinden Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde uzun yıllar sürdürdüğü akademik kariyeri ve deprem bilimi üzerine yaptığı çığır açan çalışmalarla tanınıyor. Trabzon doğumlu bilim insanı, özellikle Karadeniz Bölgesi’nin deprem riskleri ve zemin yapıları konusundaki uyarılarıyla gündemde. Peki, Prof. Dr. Osman Bektaş kimdir? İşte Prof. Dr. Osman Bektaş’ın biyografisi ve özgeçmişi!
#Prof. Dr. Osman BektaşDeprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kanal D'de yayınlanan Neler Oluyor Hayatta programına konuk oldu. Prof. Dr. Üşümezsoy dün İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Adalar fayının ölü olduğunu belirten Prof. Dr. Üşümezsoy, İstanbul'da büyük bir deprem beklemediğini ifade etti.
#DepremDeprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kanal D'de yayınlanan Neler Oluyor Hayatta programına konuk oldu. Prof. Dr. Üşümezsoy dün İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Adalar fayının ölü olduğunu belirten Prof. Dr. Üşümezsoy, İstanbul'da büyük bir deprem beklemediğini ifade etti.
#DepremRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'li teknoloji milyarderi Elon Musk'tan övgü ile bahsetti. Putin, Musk'ı eski Sovyetler Birliği bilim insanına benzetti ve "böyle insanlar nadir bulunur" ifadesini kullandı. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump ise, Musk'ın Pentagon'da gerçekleştirilen Çin ile ilgili çok gizli toplantıya katılmasını engelledi. İddiaya göre Trump, Musk hakkında "Elon'un orada ne işi var?" ifadesini kullandı.
#PutinTürk bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, meme kanserinin erken teşhisi için geliştirdiği giyilebilir ultrason cihazı olan ‘elektronik sutyen’i 6 kadınla uzaya gönderdi. Bilim dünyasından sonra adını uzaya da yazdıran Doç. Dr. Dağdeviren, “Bu bir başlangıç. Evet, ‘İstikbal göklerdedir” dedi.
#Canan DağdevirenCanan Dağdeviren uzay çalışması ile gündemde yer alıyor. Tamamı kadınlardan oluşan 6 kişilik ekip, Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin’e ait roketle dün uzaya çıktı. Türk bilim insanı Canan Dağdeviren geliştirdiği giyilebilir ultrason cihazını uzaya gönderdi. Bu tarihi yolculuğa Türk bilim insanı Canan Dağdeviren de damga vurdu. ABD'deki Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) görev yapan Canan Dağdeviren, meme kanserinin erken teşhisi için geliştirdiği giyilebilir ultrason cihazını uzaya gönderdi. Canan Dağdeviren çalışmaları ve hayatı
#Canan DağdevirenTamamı kadınlardan oluşan 6 kişilik ekip, Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin’e ait roketle dün uzaya çıktı. Türk bilim insanı Canan Dağdeviren geliştirdiği giyilebilir ultrason cihazını uzaya göndererek bu yolculuğa katkıda bulundu. Dağdeviren, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Atatürk Cumhuriyeti’nin herkes için eşit olan sisteminde eğitim alan bir birey olarak, yıllar önce üzerinde çalışmaya başladığım giyilebilir ultrason cihazımı uzaya gönderdim" ifadelerini kullandı.
#UzayTürkiye'yi 'bir tehdit' olarak tanımlayan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Dimitris Houpis, Atina'nın her türlü senaryoya hazır olduğunu ve gerekirse ordunun beş dakika içinde her yere müdahale edebileceğini öne sürdü.
#YunanistanDünyanın en zengin ikinci kişisi ve Amazon şirketinin kurucusu Jeff Bezos (61) yaz aylarında evlenme hazırlığı yaptığı nişanlısı Lauren Sanchez’i (55) aralarında şarkıcı Katy Perry’nin de bulunduğu beş kadın davetliyle birlikte yarın uzaya yollamaya hazırlanıyor.
#BezosCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 2030'a 5 kala savaş bölgelerindeki milyonlarca çocuğun hala eğitime erişemediğini belirterek, “Filistin'de çocuklar bırakın okula gitmeyi, düşünebilmeyi, uzatılan mikrofonlara 'Ölmek istiyorum. Çünkü savaş yüzünden yaşamaktan yoruldum' diyor. Çocukların uykularında bombalarla, füzelerle öldürüldüğü bir dünya, masumiyetini ilelebet kaybetmiştir" dedi.
#Emine Erdoğanİstanbul'da düzenlenen 'Geleceğin Eğitimini Yönetmek: Riskler ve İmkanlar' isimli söyleşiye katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Üniversitelerimiz bilim insanı yetiştirsin, biz de bu bilim insanlarının içerisinden bizim okullarımızda anlatılacak programı bilen kişileri öğretmen olarak atayalım. Milli Eğitim Bakanlığımız ile Milli Eğitim Akademisi 1 Ocak 2025 itibarıyla kuruldu, 1 Eylül itibarıyla de faaliyete geçecek. Temmuz ayının ortasında da akademiye giriş sınavını ÖSYM yapacak. O sınavın neticesinde akademiye öğretmen adayı arkadaşlarımız başlamış olacak" dedi.
#Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin; “MEB çok sık değişiklik yapmak zorunda. Her şeyi değiştiriyorsunuz, yine değiştiriyorsunuz’ diyenler çağa uygun dinamik bir yapı kurmamızı engellemek istiyorlar. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile geleceği ıskalamazken milli manevi değerlerimize sahip çıkmayı kastediyoruz. Niye başka bir ülkenin modelini alıyoruz? Başkalarının reçetelerine ihtiyaç duymadan; kendi tarihimizden, kültürümüzden ve medeniyet değerlerimizden ilham alan bir eğitim sistemi inşa ediyoruz” dedi.
#Eğitim ModeliTarih boyunca birçok kültürde cehennem, yerin altıyla özdeşleştirildi. Bazı noktaların cehennemin giriş kapısı olduğu, bu kapılardan içeri giren hiçbir canlının geri dönemediği iddia edildi. İşte bir tanesi de Türkiye'de olan o adresler ve şaşırtıcı gerçekler...
#SeyahatOkullar, çocukların yalnızca akademik bilgi edindikleri yerler değil; aynı zamanda duygusal, sosyal ve psikolojik gelişim süreçlerini destekleyen ve şekillendiren kritik ortamlar. Biliyoruz ki gelişim sürecini her çocuk aynı şekilde deneyimlemez. Bazı öğrenciler, hayatın getirdiği stres, belirsizlik ve zorluklarla başa çıkmakta daha dirençli olabilirken, bazıları için bu süreç oldukça zorlayıcı olabilir.
#Okul PsikolojisiHarvard Üniversitesi’nde Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’nin başındaki tarihçi Prof.Dr. Cemal Kafadar ve yardımcısı Rosie Bsheer’e görevden el çektirildiği bildirildi. Harvard Yahudi Mezunlar İttifakı, mayıs ayında yayınlanan bir raporda İsrail-Filistin çatışmasına orantısız yaklaştığı gerekçesiyle merkez ve başındaki Prof. Kafadar’ı hedef göstermişti.
#Harvard ÜniversitesiBağımlılıklarla mücadelede 105 yıllık köklü geçmişiyle öncü bir rol üstlenen Yeşilay, 13-14 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul’da 6. Küresel Davranışsal Bağımlılıklar Kongresi’ni düzenleyecek. Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç’in başkanlık yapacağı kongreye dünyanın dört bir yanından akademisyen, uzman ve ilgili kurum temsilcileri katılacak. Kongrede davranışsal bağımlılıklar alanında güncel bilimsel gelişmeler ele alınacak.
#YeşilayTürkiye’nin Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan, Hürriyet Berlin’den Ahmet Külahçı’ya konuştu. 3.5 milyona yakın insanımızın yaşadığı Almanya ile Türkiye arasındaki bağların önemli olduğunun altını çizen Büyükelçi Turan, görev süresince iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine özen göstereceğini söyledi. Çocukluğunun bir bölümünü Almanya’da geçiren Büyükelçi, iki ülke ilişkilerini ve Türk toplumunun bu ülkeye katkılarını da değerlendirdi. Büyükelçi Turan, “Türkiye ile Almanya artık birbirine çok daha yakın” dedi.
#TürkiyeSon dönemde botoks işlemlerinde artış olurken, uzmanlardan uyarılar yapılıyor. Hürriyet’e konuşan Doç. Dr. Aslan Yürekli, “Botoksta doz hayati öneme sahip. Yüksek doz botoks halsizlik, yorgunluk, nefes almada güçlük yapıyor. Uygulamayı küçümseyip, kuaförde ya da güzellik merkezlerinde bu işlemi yaptırmayın” dedi.
#BotoksYaşını duyanlar inanamıyor, yalan söylediğini düşünüyor. Hiçbir estetik ameliyatı yok, botoks ya da dolgu gibi işlemler yaptırmıyor, hatta çoğu zaman makyaj bile yapmıyor. Peki 60 yaşını aşmasına rağmen bu doğal ve genç görünümü nasıl kazandı? DJ ve oyuncu olan Eudie Okorog güzellik sırlarını anlattı.
#GüzellikAlmanya’da 2020 yılında yayılmaya başlayan koronavirüs salgınıyla ilgili yeni detaylar tartışılmaya başlandı. Bu konuda Almanya’nın dış istihbarat servisi BND’nin (Bundesnachrichtendienst) hazırladığı bir raporun hükümet tarafından kamuoyundan gizlendiği iddia edildi.
#KoronavirüsLise üçüncü sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Ceren Sel, beyin tümörü ve bağırsak ilişkisini inceleyen projesiyle 56. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Sergisi'nde biyoloji dalında birincilik ödülü aldı.
#TÜBİTAKLise üçüncü sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Ceren Sel, beyin tümörü ve bağırsak ilişkisini inceleyen projesiyle 56. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Sergisi'nde biyoloji dalında birincilik ödülü aldı.
#TÜBİTAK