Evde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunEvden çalışmayı geçici bir süreç olarak gördük; günü geçirmeye odaklandık. Yemek masasında çalıştık, misafir odasında toplantı yaptık, öğle yemeğini bilgisayar başında yedik. Ama artık pek çok sektör için ev ve ofis arasındaki hibrit düzen kalıcı... Yani bu durumun gereklerini ertelemekten vazgeçmemiz lazım. Uzmanlar tavsiyelerini sıraladı: Evde kendinize bir ofis kurun, ergonomik bir sandalye alın, elektrik ya da internet kesintisine karşı hazırlıklarınızı yapın, öğle aralarında sosyalleşmeye çalışın, yemekleri önden planlayın, trafikten kazandığınız zamanı işe değil, hobilerinize ayırın.
#Evden ÇalışmaMigren şiddetli ataklarla seyreden bir baş ağrısı tipi. Türkiye’de 4 kişiden 3’ü hayat kalitesini düşüren bu hastalığı bilmiyor. Haziran başında Türkiye Migren Raporu’nu açıklayan Küresel Migren ve Ağrı Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Derya Uludüz: “Migreni olanlar genellikle pratik, hassas yapıya sahip ve mükemmeliyetçidir. Annede migren varsa çocuğa geçme ihtimali yüzde 70. Kadınlarda 3 kat daha sık görülür.”
#GazetehaberleriTelefon, tablet ve bilgisayar kullanımını takiben gözlerde oluşan kızarıklık, batma, yanma, kaşıntı, kuruluk, sulanma, odaklanma problemi, göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi şikâyetler dijital göz yorgunluğu olarak tanımlanıyor. Dijital göz yorgunluğunun bir nedeninin odaklanma yorgunluğu olduğuna dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Bulut, “Sürekli olarak ekrana odaklanarak gözlerinizi yorma riskinizi azaltmak için en az 20 dakikada bir bilgisayarınızdan başka bir yere bakın ve en az 20 saniye uzaktaki bir nesneye bakın. Uzağa bakmak, yorgunluğu azaltmak için göz içindeki odaklanma kasını gevşetir” dedi.
#Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan BulutPandemi döneminde çocuklarda ‘Ekrana Bakma Sendromu’nun arttığına dikkat çeken Göz Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Göktuğ Demirci “Bu sendromun en önemli belirtileri kuru ve tahriş olmuş gözler, göz yorgunluğu, baş ağrıları, kelimelerin ekranda hareket etmesi ile sırt, boyun ve omuz ağrısıdır. Ayrıca bu dönemde hem miyopi hem de mavi ışığa maruziyet artıyor. Bu nedenle çocuğuna bilgisayarı yasaklamayın, doğru şekilde kullanmasını öğretin” dedi.
#ÇocukEvlerdeyiz ama aklımız dış dünyada, çok değil iki ay önceki sosyal hayatımızda. Akıllı telefonlar elden düşmüyor, haliyle bel ve boyun ağrısı da bitmiyor. Evde, karantinada kalmak zihin sağlığımız kadar vücudumuzu da etkiliyor. Uyku düzenimizi, cildimizin parlaklığını, omurgamızın sağlığını nasıl koruyacağımızı araştırdık.
#GazetehaberleriFİZİKSEL Tıp ve Rehabilitasyon, Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Figen Ayhan, koronavirüs salgını nedeniyle evde uzun süre oturmak ve hareketsiz kalmanın vücudu olumsuz etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Ayhan, "Sabah güne egzersiz ile başlayan veya gün içinde yarım saat egzersiz yapan insanlarda omurga ağrısı görmüyoruz. Dolayısıyla egzersiz bir ilaçtır" dedi.
#Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Algoloji UzmanıHASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ (HKÜ) SAĞLIK BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU (SBYO) FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ÖĞR. GÖR. UZMAN FİZYOTERAPİST BEGÜMHAN TURHAN, BEL VE BOYUN AĞRILARIMIZIN NEDENLERİNİN BAŞINDA GELEN “YANLIŞ POSTÜR (DURUŞ)” İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU. GÜNLÜK HAYATTAKİ DURUŞUMUZ DOĞRU OLMADIĞINDA, OMURGAMIZI OLUŞTURAN OMURLARIN YANLIŞ DİZİLİMLERİ SONUCU HASARLAR OLUŞABİLECEĞİNİ İFADE EDEN UZMAN FİZYOTERAPİST BEGÜMHAN TURHAN, “ÖZELLİKLE OFİS ÇALIŞANLARINDA, BAŞIN ÖNE DOĞRU KAYDIĞI BİR POSTÜR; BOYUN, SIRT VE BELE AİT PROBLEMLERE ZEMİN HAZIRLAMAKTA” DEDİ.
Yoğun iş temposundan kaynaklanan hastalıklar, kronik yorgunluk, stres ve ergonomik bozukluklar gibi iş hayatının en sık rastlanan sağlık problemlerinin yerinde çözümüne yönelik geliştirilen mobil “İşte Sağlık” uygulaması ile bir hastanenin verebileceği birçok hizmet kurumların ve kişilerin ayağına götürülüyor.
Nasıl yemeğin, şarabın, çiçeğin, bahçenin gurusu varsa onlar da tuvaletin gurusu. Bu konuda çok hassaslar. Gittikleri restoranda yemeğin lezzetine, içkinin serinliğine, aydınlatmanın kalitesine önem verdikleri gibi tuvaletin temizliğine de dikkat ediyorlar. Dikkat etmekle kalmıyor, girip fotoğraf çekiyor, yorumlarıyla birlikte www.tuvaletgurusu.blogspot.com adresinde herkesle paylaşıyorlar. İki tuvalet gurusu Nasibe Sağır ve Umut Ersoy’dan hikayelerini dinledik.