Ekmekleri ezmeden, parçalamadan dilimlemek için kesici yüzeyi tırtıklı, 20 santimlik bir ekmek bıçağı bana sorarsanız her evde olmalı. Sebze soymak için sivri uçlu bir bıçak daha az yorulmanızı sağlar. Et/tavuk kesmek veya eti kemiklerinden sıyırmak içinse ince, 15 santimlik bir bıçak uygun. Mutfakta her amaca yönelik bir bıçak çeşidi var ama ne için kullanırsanız kullanın rahat çalışacağınız ağırlıkta olmalı. Bıçağın çeliği kadar sapının da kaliteli ve dayanıklı olması çok önemli.
#Forged İn Fire- Türkiye'nin bıçak üretim merkezlerinden Sivas'ta, bir ustanın makas çeliği kullanarak el ve boy ölçülerine göre kişiye özel ürettiği demir kesen bıçaklar ilgi görüyor- Bıçaklar, şekline ve kullanılan malzemeye göre, 350 ile 800 lira arasında satışa sunuluyor- Bıçak ustası Gölebatmaz: - "Bıçağı alacak kişiyle görüşüyorum, önerisini ve fikrini aldıktan sonra projesini çiziyorum"
- Ayvacık ilçesi Babakale köyü, yaklaşık 300 yıl önce Osmanlı Ordusunun kılıç ihtiyacının karşılandığı önemli merkezlerden biri olarak işlev görüyordu - O dönem onlarca atölyenin yer aldığı köyde şimdilerde sadece iki iş yerinde bıçak üretimi yapılıyor - Bıçak ustası Tosun: "Bıçaklarımızın tamamı el yapımı olup yüzü krom ve dövme çelikten oluşuyor. Bir bıçağın imalatı yaklaşık iki hafta sürüyor"
Karadenizliler kusura bakmasın, ne Osmanlı’da ne Cumhuriyet Türkiyesi’nde kimse hamsiyi balık yerine koymamış. Karadenizlilerin baş tacı bu küçük balık, ne yazılara konu olmuş ne ziyafetlerin mönüsünde yer almış. Kelimenin tam anlamıyla yok sayılmış. Taa ki Sultan Süleyman’a kadar.
#Hamsi