ABD'de üç yıl boyunca tam 17 doktora görünen yedi yaşındaki Alex’in sağlık sorununu ChatGPT'nin çözmesi, yapay zekanın ‘doktorluk’ yolunda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Peki yapay zeka doktorların yerini alabilir mi? Alanında uzman isimler hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Yapay ZekaEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Turhan, enfekte kenenin insanları ısırması ile ortaya çıkan bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı olan Lyme’a yönelik bilgi verdi. Prof. Dr. Turhan, “Pek çok hastalıkla karıştırıldığı için teşhisi zordur. Türkiye’de muzdarip 7 ila 10 milyon kişi bulunduğu tahmin ediliyor. Dünya üzerinde 350 civarı hastalığı taklit edebilen Lyme hastalığı taşıyan kişileri teşhis etme konusunda zorluyor” dedi.
#Vedat Turhan18 yaşındaki Avusturyalı genç kızın alnında çıkan küçük bir yara giderek büyüdü ve genç kızı yemek yiyemez hale getirdi. Gittiği hastanede acilen yatılı bakım servisine alınan Taneesha, alnında çıkan yaranın arkasında HSV virüsü olduğunu öğrendi.
#Herpes Simplex VirüsüTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkKayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde 2 yıl önce nar yedikten sonra öldüğü iddia edilen 4 yaşındaki Saliha Çakır'ın adli tıp raporu ortaya çıktı. DHA'nın ulaştığı raporda, Çakır'ın nara sıkılan tarım ilacından öldüğü tespit edildi. Saliha'nın babası Üzeyir Çakır, 'Kimyasal ilaçtan olduğu kesinleşti. Bu nardan hepimiz zehirlendik. Kızım küçük olduğu için bünyesi kaldırmadı, vefat etti' şeklinde konuştu. Çakır ayrıca, 'Bizim ciğerimiz yandı başka Saliha'lar ve ciğerler yanmaması için yetkilileri göreve davet ediyoruz.' ifadelerini kullandı.
#KayseriNöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, Kovid-19’u belirtisiz geçirenlerin inme açısından daha büyük risk altında olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uludüz, “Teşhis ve tedavi almadan iyileşen bu kişilerde, kanda pıhtılaşma riski daha yüksek. Ayrıca İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre Kovid vakalarının yüzde 33’ünde, ileride Alzheimer demans gibi tabloların olabileceği de öngörüldü. Ölümler, vaka sayıları azaldı deyip rehavete kapılmak çok tehlikeli, maske mesafe hijyen ile bu virüsten korunmak gerekiyor” dedi.
#KoronaAlmanya’daki Ludwig Maximilian Üniversitesi’nde (LBU) laboratuvar çalışmaları yapan nörolog Dr. Ali Ertürk ‘vDISCO’ ismini verdiği patentli metodu ile fare vücudunu saydam ve plastik kadar sert bir hale getirmeyi başardı. Bu sayede bunama, felç, şeker ve kanser gibi hastalıkların mikroskop altındaki incelemesi daha detaylı yapılabilecek, tedavi metotları geliştirilebilecek.
#Gazetehaberleri- Türk Nöroloji Derneği Başkanı Öztürk:- "Dünyada MS'li hasta sayısı 2008'de 2,1 milyon iken, 2013'te bu sayı 2,3 milyona ulaşmıştır. Kadınlarda erkeklere göre iki kat sık görülmektedir ve yıllar içinde bu oran değişmemiştir"- "MS, kompleks ve henüz etyolojisi tam olarak aydınlatılamamış bir hastalıktır. Bu durum, bize tedavi yaklaşımında zorluklar çıkarsa da henüz keşfedilmemiş yeni tedavi olasılıklarının da açık olduğunu düşündürebilir"
Hastalıkların tanı ve tedavisinde ayrı ayrı kullanılan PET CT ve MR görüntüleme yöntemleri güç birliği yaptı. İki yöntemi tek cihazda toplayan 3 boyutlu PET-MR teknolojisi, kanser, Alzheimer, bunama ve kalp enfarktüsü gibi hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde çok önemli avantajlar sağlıyor.
Kış bütün ağırlığı ile üstümüze üstümüze geliyor, soğuktan herkes etkileniyor. En çok da kansızlık yani anemi sorunu yaşayanlar soğuğu hissediyor, hem de iliklerine kadar! İsterseniz biraz da soğuğu bahane edip bugün kısa bir “anemi turu” yapalım. Ve demir, B12, folik asit neden bu kadar önemliymiş anımsayalım.