Fenerbahçe, Beşiktaş ile Bursaspor’da görev yapan ve 25 Ağustos'ta yaşamını yitiren Alman teknik direktör Christoph Daum için Almanya'nın Köln kentindeki RheinEnergie Stadyumu'nda cenaze töreni düzenlendi. Törene, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç da katıldı.
#DaumBerlin Büyükelçiliği, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Berlin Filarmonisi’nde bir resepsiyon verdi. Resepsiyon sonrası İstanbul Senfoni Orkestrası ünlü filarmoni salonunda sahne aldı. Filarmoninin fuayesinde gerçekleşen resepsiyona bazı yabancı ülke misyon şefleri ile çok sayıda sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
#AVRUPADAN HABEROrkestra şefi Betin Güneş ve Türk Oda Orkestrası ve Korosu, depremzede çocuklar için 11 Mart’ta bir bağış konseri verecek. Saat 19.00’da Schulstrasse 11, 40213 Düsseldorf adresindeki Maxhaus – Katholisches Kültürzentrum salonunda gerçekleştirilecek konserin biletleri 20 Euro’dan itibaren satışa sunuldu.
#Depremzedeler60’ların başında Almanya’ya işçi olarak giden emekçiler... Bilmedikleri bir coğrafya ve kültürde, sarıldıkları dal olarak memleketten ezgiler, kokular taşıyan bir yaren: Müzik... Cem Kaya imzalı ‘Aşk, Mark ve Ölüm’ gurbetçilerin geniş yıllara yayılmış serüvenlerini zengin bir görsel dil, sağlam arşiv görüntüleri ve eğlenceli anılar eşliğinde anlatan etkileyici bir belgesel.
#AlmanyaBu yıl 72’ncisi düzenlenen Uluslararası Film Festivali Berlinale’nin Panaroma bölümünde gösterilen yönetmen Cem Kaya’nın üçüncü belgesel filmi ‘Aşk, Mark, Ölüm’ Almanya’ya 1961 yılında başlayan işçi göçünün tarihini bir anlamda müzikal açıdan anlatıyor. Belgeselde, ‘Köln Bülbülü’ olarak bilinen Yüksel Özkasap, geçtiğimiz yıllarda vefat eden Berlinli sanatçı Hatay Engin, 1981’de Almanya’ya siyasi sürgün olarak gelen ve kurduğu ‘Die Kanaken’ adlı grubuyla Almanca albüm yaparak konserler veren Cem Karaca, Aşık Metin Türköz, bağlama virtüözü İsmet Topçu gibi birçok sanatçı yer alıyor. Kaya ile belgesel filmin hikâyesi ve gurbetçilerin müzikleri üzerine konuştuk...
#Uluslararası Film Festivali BerlinaleTürkiye-Almanya İş gücü Anlaşması’nın 60’ıncı yıldönümü vesilesiyle Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nde düzenlenen etkinlikte iki ülke arasındaki dostluğu kimsenin bozamayacağı vurgulanırken, yurtdışı Türklerinin tam bir köprü işlevi üstlendiği de hatırlatıldı. Etkinlikte bir konuşma yapan Berlin’in ilk Yabancılar Sorumlusu Barbara John, Türkler için “Berlin’i uyum köprüsü yaptınız” dedi.
#Türkiye-AlmanyaHollanda’da yaşayan, Amsterdam Konservatuvarı’nda ders veren Emirhan Tuğa, çocukluk hayalini gerçekleştirdi. Türk bestecilerin piyano eşlikli klarnet eserlerini kendi imkânlarıyla kaydetti, CD’si Hollanda’da yayımlandı. Saygun ve Akses’ten Evrim Demirel’e farklı kuşaklardan dokuz bestecinin eserlerini seslendirdiği ‘Turkish Recital’a piyanist Edzo Bos’un ısrarıyla kendi bestesini de ekledi. Tuğa, “Dileğim bestecilerimizin klarnet için daha çok eser yazması” diyor.
#Emirhan TuğaAlmanya’nın Köln kentinde, Üsküdar Üniversitesi ve NP (nöropsikiyatri) İstanbul Hastanesi bir merkez açtı. Çok sayıda davetlinin katıldığı açılışta kurdele ve pasta kesildi. Yapılan konuşmaların ardından orkestra şefi, besteci ve piyanist Betin Güneş, kadın korosu eşliğinde mini bir konser sundu.
#Üsküdar Üniversitesi