Koronavirüsün vücutta yol açtığı hasarlar hâlâ araştırılıyor. Virüsün, akciğerler, böbrekler ve bağırsaklar da dahil olmak üzere birçok organa etki ettiğine dair birçok araştırma yayımlandı. Bu yaygın etkilerin yanında, daha nadir sonuçlar da meydana gelebiliyor. Peki oluşan hasarlar kalıcı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Saç DökülmesiKoronavirüsü yenen hastaların aylar sonra bile baş ağrısı, beyin sisi, yorgunluk ve tat-koku kaybı şikâyetleri olabiliyor. Uzmanlar koronavirüsü atlattıktan sonra hasar kalmaması için sigarayı bırakmayı, daha iyi beslenip spor yaparak sağlıklı yaşam kurallarına harfiyen uymayı öneriyor.
#GazetehaberleriSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Covid-19’u geçiren bir kişi teorik olarak 3 ay kadar bu hastalıktan korunabilir. Ama 3 ay geçtikten sonra vücudunuzda yeterli bir antikor oluşmamışsa yeniden hastalığa yakalanabilirsiniz, eğer tedbirsiz davranırsanız" dedi. Öte yandan uzmanlar, koronavirüs tedavisinde verilen ilaçları kullanmakta tereddüt eden vatandaşları uyardı. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "İlacı kullanmıyor, 3-4 gün sonra 112 ile acil servise başvuruyor. Bu sefer biz bu kişiyi yoğun bakıma alıyoruz. İlaç kullanılmadığı takdirde sonu ölüme kadar gidebiliyor" dedi.
#AnkaraRamazan ayı bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde geçerken oruç tutanlar bir yandan bağışıklık sistemini de güçlü tutacak besinler tüketmeye çalışıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Ramazan’da çilek, yabanmersini, kırmızıbiber, kırmızı pancar gibi antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı renkli meyve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek koronavirüse karşı önlem alabiliriz” dedi.
#Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park BahçelievlerKoronavirüsten korunmak adına bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ülkü Demirci, D vitamini takviyesinin önemine dikkat çekti, “Güneş ışınından yeterli yararlanamayan, vücudunda D vitamini düzeyi düşük olan kişilerin solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanma riski daha yüksek” dedi.
#Koronavirüs