Matrah artırımı, vergilendirme sürecinde öne çıkan bir uygulama. Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, prim ve vergi cezalarına dair hazırladıkları kanun teklifini açıkladı. Buna göre vergi, sigorta primi (SGK ve Bağ-Kur), idari para cezaları gibi borçlar yapılandırmaya dahil edilecek. Şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı da tanınacak. Peki matrah artırımı nedir, ne anlama geliyor? İşte merak edilenler...
#Matrah Artırımı NedirVergi borç yapılandırmasıyla ilgili gözler Kabine Toplantısı'na çevrilmiş durumda. Vergi ve SGK borçlarına yapılandırma mı gelecek? Hangi borçlara yapılandırma gelecek? sorusu ön plana çıkarken, heyecan yaratan açıklama bugün gündemin ana maddelerinden biri oldu. Hükümet, Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi ve SGK borçlarının yapılandırılması için harekete geçti. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan vergi borcu ve SGK borçları yapılandırılacak. Borçların uzun vadelere bölünmesi ve ana paraya işleyen faizlerin büyük kısmının silinmesi bekleniyor. Detayları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak. İşte, Vergi, SGK, trafik cezası, belediye borcu, matrah artırımı gibi borçları kapsaması beklenen vergi ve SGK borcu yapılandırması hakkında ayrıntılar.
#Vergi BorcuBüyükşehir belediyeleri, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşlarının borçlarına karşılık genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan yapılacak kesinti oranı dört ay boyunca sıfır olacak.
#Büyükşehir BelediyeleriEn büyük borç yapılandırması, varlık barışı, emeklilere ikramiye ve 12 milyon taşınmaza imar affını içeren dev torba tasarı Meclis’ten geçti. Son dakika değişikliğiyle kapsam dışında tutulan Boğaziçi sahil şeridindeki yapıların bir bölümü kapsama alınırken, Gelibolu Yarımadası ise imar affı dışında tutuldu.
#Gelibolu YarımadasıBAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, ’Yeni Türkiye Yolunda’ yaptığı konuşmada " Türkiye’nin etrafındaki ateş çemberine Türkiye’yi sokmak isteyenler, Türkiye’de terörün yaygınlaşması ve şiddet ortamının derinleşmesi için çok çaba sarf ettiler. Çözüm süreci artık milletin malıdır, çözüm süreci milli bir süreçtir, yerli bir süreçtir, bu ülkenin bütün vatandaşlarının sahiplendiği bir süreçtir. Önümüzdeki günlerde çözüm süreci konusunda çok daha sağlam adımlar atılacağına inancımız devam etmektedir. Bütün vatandaşlarımızı da Türkiye’yi Suriye ve Irak gibi kaos ortamına sürüklemek isteyenlere karış çözüm sürecini ve Türkiye’deki demokratikleşme sürecini sahiplenmeye davet ediyorum" dedi.
DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ) Diyarbakır'da elektrik borcu bulunduğu gerekçesiyle belediyelere ait su istasyonlarının elektriğini kesmesi üzerine 7 ilçede yaklaşık 500 bin kişi susuz kaldı. Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'in kendilerinden hayali, şişirilmiş ve mükerer fatura karşılığında çıkardığı borç için ödeme istediğini kendilerinin de bunu kabul etmemesi nedeniyle bütün kenti susuz bırakmak için trafodan parça söktüğünü belirterek, "Trafonun parçasını gece bulduk ve çalıştırıyoruz. Şu anda trafoyu zabıta ve kendi görevlilerimiz ile kent susuz kalmasın diye koruyoruz. Ancak, DEAŞ kentin katı atık arıtma tesisinin elektriğini kesti, tesisi şimdilik jeneratör enerjisi ile çalıştırıyoruz"dedi.Benzer sorun Mardin'de de yaşanıyor. Bir çok ilçede elektrik ve sular kesik.
2.5 milyon memur, hakem heyetinin 4 artı 4’lük zam kararıyla ortalama 76 liralık artışla yetinmek zorunda kaldı. Ancak belediyeler ile il özel idarelerinde çalışan 110 bin memur, hükümetle toplu sözleşme masasında anlaştı. Bu memurlar aylık 680 lira zammı ceplerine koyarken; Bem-Bir-Sen ‘toplu sözleşme imzalayan ilk sendika’ oldu.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün, İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin(İDO) özelleştirilmesi sürecinin ihaleyi satanlar ve alanlar açısından bitmiş olabileceğini belirterek, “Ancak bizler, İDO bünyesinde çalışan işçileri ve bu hizmetlerden yararlanan İstanbul halkını mağdur eden her türlü müdahaleye karşı örgütlü sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.
23 aydır gündemde olan ‘IMF ile yeni bir anlaşma yapılacak mı, yapılmayacak mı’ sorusunun yanıtı önceki gece netleşti, belediye borçları gibi bazı konular stand-by’ı rafa kaldırdı. Bu noktadan sonra stand-by şeklinde bir anlaşmanın söz konusu olmadığını söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, “IMF’ye herhangi bir siyasi dayatma olacak olursa kabul etmeyeceğimizi söylemiştim” dedi.
Maliye Bakanlığı, her bir vergi dairesine 125 bin YTL ve daha fazla borcu olan ve bu tutar üzerinden kesinleşen vergi ve cezası bulunan mükellefleri deşifre edecek. Bu kapsamda, 16 Temmuz -16 Ağustos 2007 tarihleri arasında, 31 Aralık 2006 tarihi itibariyle vadesi geçtiği halde borcunu ödemeyenlerin listesi Türkiye genelindeki vergi dairelerine asılacak. Gelir İdaresi Başkanlığı da, bu listeyi 3 Eylül 2007 tarihinden itibaren internet sitesinden yayınlayacak.