Sabri Ülker Vakfı, son dönemde sağlık ve beslenme alanında başta sosyal ve dijital medya paylaşımları olmak üzere kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğine karşı savaş açtı. ‘Bilim Bunu Konuşuyor’ platformu ile şok diyetler, sahte vitaminler ve daha birçok konuda doğru bilgileri kamuoyu ile paylaşan vakıf, İngiltere’de kurulan Bilim Medya Merkezi ile de işbirliği yaparak Türkiye’de referans kurum olmayı hedefliyor.
#GazetehaberleriSabri Ülker Vakfı ve The Nutrition Society ortaklığının Türkiye’de ilk defa düzenlenen ‘Sağlık için Beslenmenin Rolü’ Konferansı, dengeli beslenmenin toplum sağlığının geleceği için oynadığı kritik öneme dikkat çekti. En son araştırmalara göre Türkiye’de sağlık okuryazarlığı konusunda yetişkin nüfusun büyük kısmı ‘yetersiz’ veya ‘sorunlu’ bilgi düzeyine sahip. Beslenme konularında eksik veya hatalı bilgi edinmek yani yetersiz sağlık okuryazarlığı, Türkiye’de obezite ve aşırı kilolu olma durumunu, erkeklerde yüzde 20, kadınlarda ise yüzde 28’e çıkarıyor. Bireylerde eğitim düzeyi düştükçe hastalık oranı da artıyor.
#Sabri Ülker VakfıSabri Ülker Bilim Ödülü Töreni dünyanın dört bir yanından metabolizma alanında uzman bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu’nda gerçekleştirildi. Sabri Ülker Vakfı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen, başkanlığını Prof. Gökhan Hotamışlıgil’in yürüttüğü ve Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen sempozyumda, bu yılın bilim ödülü, Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar’a verildi.
#Sabri Ülker‘Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı yapıldı. Konferansın katılımcıların odak konusu, pandemi sürecinde çocukların eğitim süreciydi. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Müdürü Doç. Dr. Cem Gençoğlu, eğitime ve çocuklara yapılan yatırımın geleceğe yatırım olduğunu paylaşırken, uzmanlar, eğitim ve ekonomik eşitsizliklerin bir arada ele alınarak makro düzeyde çözümlenmesi gerektiğini belirtti. Uzmanlara göre, COVID-19 kaynaklı akademik zorluklar, dünyayı, eğitimi ve öğrenimi değerlendirme yöntemlerini yeniden düşünmeye zorlamalı.
#MebDünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Dünya Bankası’nın 2019 çocuk malnütrisyon raporuna göre, dünyada 5 yaş altındaki 149 milyon çocuk (yüzde 21.9) bodur. 40.1 milyon çocuk (yüzde 5.9) ise fazla kilolu veya şişman. 49.5 milyon çocuk (yüzde 7.3) ise zayıf. Dünya Obezite Federasyonu raporuna göre, 11-17 yaş arası her 5 gençten 4’ü yeterli fiziksel aktivite yapmıyor.
#EğitimDünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Dünya Bankası’nın 2019 çocuk malnütrisyon raporuna göre, dünyada 5 yaş altındaki 149 milyon çocuk (yüzde 21.9) bodur. 40.1 milyon çocuk (yüzde 5.9) ise fazla kilolu veya şişman. 49.5 milyon çocuk (yüzde 7.3) ise zayıf. Dünya Obezite Federasyonu raporuna göre, 11-17 yaş arası her 5 gençten 4’ü yeterli fiziksel aktivite yapmıyor.
#YazarYemekte Denge Eğitim Projesi’ne, öğrencileri fiziksel aktiviteye teşvik etmek için ‘Aktif Yaşıyoruz’ modülü eklendi. Oyunlaştırma tekniğiyle çocukları fiziksel aktiveye teşvik eden Aktif Yaşıyoruz’da okul öncesi ve 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıflar için farklı etkinlikler yer alıyor.
#Sabri ÜlkerSabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından Harvard Üniversitesi’nde, 29-30 Mayıs tarihlerinde Sabri Ülker Vakfı ev sahipliğinde düzenlenen II. Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu, Nobel Tıp Ödülü sahibi konuşmacılarıyla bilim dünyasında ses getirdi.
#Harvard ÜniversitesiSadece Türkiye’de değil, dünyada da çocuk obezitesi hızla artıyor. Sağlık Bakanlığı araştırmasına göre Türkiye’de 0-5 yaş dilimindeki çocukların %21’i, 6-18 yaş dilimindeki çocukların ise %22’si olması gerekenden daha kilolu. Sabri Ülker Vakfı’nın T. C. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliğinde yedi yıldır ilkokullarda sürdürdüğü ‘Yemekte Denge Eğitim Projesi’ kapsamında hazırlanan Küçük Şefler Restroranı kitabı, çocuk obezitesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Konuyu Vakıf Başkanı Begüm Mutuş ile konuştuk.
#Sabri Ülker VakfıBeslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla 2009 yılında kurulan Sabri Ülker Vakfı, 15-16 Mart’ta, Barselona’da düzenlenen 2018 yılının çocuk beslenmesi ve sağlık ilişkisine dikkat çeken en önemli etkinliklerinden “11. Uluslararası Çocukluk Çağı Obezitesi ve Beslenme Konferansı”nda iki bilimsel oturuma ev sahipliği yaptı.
#ObeziteGünümüz çocuklarının beslenme alışkanlıkları anne-babaları çileden çıkarıyor. Anne ‘brokoli yiyeceksin’ diye diretirken, çocuk patates kızartmasından başka bir şey istemiyor. Çocuklar arasında obezitenin ve dengesiz kilo alımının arttığı bu dönemde Sabri Ülker Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir projeye imza attı. Çocukların yemekte dengeyi öğrendiği projeyi ve çocuklara sağlıklı beslenme yollarını öğretmenin püf noktalarını Sabri Ülker Vakfı Genel Müdür Begüm Mutuş ile konuştuk.
#Ömür Kurt2014 yılında Harvard Üniversitesi T.H. Chan Kamu Sağlığı Fakültesi bünyesinde hayata geçirilen Sabri Ülker Merkezi'ndeki Türk doktorlardan Yardımcı Doç. Furkan Burak karaciğere şeker üretme komutu veren yeni bir hormonun keşfini ve bu hormonun tedavi amacı ile kullanılmasını sağlayabilecek bir molekülün geliştirilmesini sağladı. Daha önce Merkez’de çalışan ve Bilkent Üniversitesi’ne dönen Yardımcı Doç. Ebru Erbay ise, daha önce keşfi sağlanan yağ asidi Lipokin’in kalp ve damar hastalıklarına karşı etkinliğini gösteren ve mekanizmalarını açıklayan bir buluş yaptı.
#Sabri Ülker Merkezi