Amasya'nın yöresel lezzetleri ile ilgili olarak geniş bir çeşitliliğe sahip olduğu söylenebilir. Siz de Amasya şehrine gitmeden önce yöresel lezzetleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Amasya Yemekleri - Amasya'da ne yenir ve neyi meşhur? Amasya mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Siz de meşhur Amasya yemekleri hakkında bilgi edinerek gittiğiniz zaman ne yiyeceğinize daha kolay bir şekilde karar verebilirsiniz. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Amasya YemekleriBat yemeği, Tokat mutfağının geleneksel lezzetlerinden. Çeşitli malzemelerle hazırlandığı için oldukça da besleyici bir lezzet. Ayrıca kısa sürede hazırlayıp afiyetle tüketebilirsiniz. Peki bat nasıl yapılır? İşte Tokat mutfağından bat tarifi...
#Bat YemeğiAnadolu’da öğünlerin vazgeçilmezi bulgur; doyurucu, pratik, besleyici ama hepsinden öte çok lezzetli. Buğdayın kaynatıldıktan sonra kurutulup öğütülmesiyle elde edilen bu bize has ürün mutfağımızın da yapıtaşlarından. Kıymayla birleştiğinde ayrı bir nefasete dönüşüyor, elle yuvarlanıp yemeklere eklendiğinde tadına doyum olmuyor. İnce simit olanın da kalın, dişe gelir irisinin de yeri ayrı. Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi’nin farklı yörelerden derlediği bu tariflerin her biri şahane.
#Şef Doğa ÇitçiArtık Tokat’ın da bir gastronomi festivali var. İlki geçen hafta düzenlenen etkinliğin amacı; yerli tohumun önemine dikkat çekmek ve Tokat yemeklerini daha bilinir kılmak... Festivalin danışman şefi Ömür Akkor’la konuştuk. Akkor, “Tokat mutfağı, sebze ve etin bir arada olduğu, hamurişinin kâfi miktarda yendiği, dengeli bir mutfak.Geleneksel tarifleri eski usulde pişirmeye devam etmeleri de bence çok önemli” diyor.
#TokatTarihte birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, 6 bin yıllık bir geçmişi olan Tokat pek bilinmese de tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir ilimiz. Tokat’ın kültürel zenginliği sadece tarihi yapılarında değil mutfağında da kendisini gösteriyor. Rum ve Ermeni Mutfağı’ndan izler taşıyan Tokat’ın en meşhur yemekleri Tokat Kebabı, pehli bat, baklalı dolma ve keşkek olsa da Tokat mutfağında adına olmasa da tadına aşina olduğunuz pek çok lezzet var.
#TokatGeçenlerde sosyal medyada bir espri konusu ilişti gözüme; euro ve dolardaki yükselişten yakınılarak “Türk gezginler Instagram’da anca Tokat’tan paylaşım yapar” deniyordu. Mevzu espriden ibaret olsa da biz Anadolu kentlerini fazla hafife alıyoruz galiba diye de düşünmeden edemedim. Tamda bu nedenle bu hafta da Tokat’ı yazmak istedim size. Eğer “Bir gün yolum düşerse görürüm” diye düşünüp şimdiye kadar hiç planlarınız arasına almadıysanız, hatanızdan hemen dönün derim. Tokat’ın sakladığı değerler, keşfetmeye değer.
#TokatOğuz Tan (29), İstanbul’da sistem mühendisi olarak çalışırken geçen mayısta hayatını değiştirmeye karar verdi. Bisikletiyle Çin’e doğru dünyayı keşfe çıktı. Altı ayda Nepal’in başkenti Katmandu’ya ulaştı, birkaç aylık moladan sonra nisanda tekrar yola düştü. Şimdi Pokara’da. Tan, bisikletle geçtiği doğu Nepal’i anlattı.
Her yıl İstanbul’un ünlü otelleri Ramazan ayında çok zengin mönülerle iftar saatleri düzenliyor. Son yıllarda bu iftar saatlerine fasıl müziği eşlik etmeye başladı. Bu sene hemen hemen tüm otellerde iftarda fasıl müziği var. Misafirler, iddialı şeflerin hazırladığı özel iftar sofralarında, çeşitli fasıl gruplarının çalacağı Türk müziği eşliğinde oruçlarını açacaklar. İşte otellerden iftar sofraları.