Genellikle Hindistan ve çevre ülkelerin mutfaklarında kullanılan basmati pilavı son yıllarda ülkemizde de sıklıkla tüketiliyor. Mis kokulu basmati pilavı adını da buradan alıyor. Adı Sanskritçe "parfümlü" anlamına gelen kelimeden türetilmiş bu hoş kokulu ve ince uzun taneli pirinç, "pirinçlerin kraliçesi" olarak anılıyor. Peki, basmati pirinç pilavı nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, basmati pilavı tarifi ve malzemeleri...
#Basmati PirinçDünyada birçok pirinç çeşidi bulunuyor, bunlardan biri de basmati. Özellikle Orta Doğu'da fazlaca tercih edilen basmati, yasemin pirincine benzetilmektedir ancak kokusu daha hafiftir. Peki, basmati pilavı nasıl yapılır? İşte adım adım basmati pilavı tarifi...
#Basmati Pirincinin ÖzelliğiYine koştur koştur başlayan bir haftadan herkese merhaba. Kasım ayını yavaş yavaş geride bırakıp çetin geçen kış aylarını karşılamaya hazırlanıyoruz. Tabii ki İstanbul yine bir sıcak, bir serin ve kararsız. Hala baharın o tatlı günlerini yaşıyorken ve kabak mevsiminin zamanı geçmeden, son hasatları değerlendirmek istedim ve kabakla yıldızı barışmayanlar için şahane bir tarifle geldim. Dışarıdan bakıldığında klasik kabak dolması görünümüne sahip ama içi sürprizli bir dolma tarifi vereceğim bu kez 'iç pilavlı kabak'...
#İç Pilavlı KabakBu hafta sizinle neredeyse her yemeği taçlandıran, ana yemeklerin bir numaralı tamamlayıcısı olan pilavın sağlık açısından oldukça faydalı bir çeşidiyle tanıştırmak istiyorum; basmati pirinç pilavı. Mutfaklarımızda kullandığımız baldo pirinçlere oranla daha uzun ve iri taneli bir şekle sahip olan basmati pirinci, genellikle Hindistan ve Pakistan’da üretilir. Himalaya Dağları’nın eteklerinde yetişen bu pirincin en çok tüketilen bölgesi de Orta Doğu’dur.
#Zahterli Basmati Pirinciİncirle yoğun aromalı bir yemek yapmak istersem sotelerim ya da ızgaralarım. Fırında yavaş yavaş pişirince de şahane olur. Kahvaltılarda yumurtalı ekmek üzerine ballı, taze kekikli ve sotelenmiş inciri de çok severim. Biri ekmek üstü atıştırmalık, biri tart ve biri de balık olmak üzere işte mutfağımdan incirli, üç tarif...
#İncirHindistanı düşününce aklıma ik gelen tanım bu; bambaşka bir dünya. Kirli, kalabalık, kaotik, deli dolu, rengarenk, bol kokulu, acayip bir yer! Sarayların yanında tenekeden yapılmış evler, baştan aşağı mücevherlerle kaplı kadınların yanında bir deri bir kemik kalmış dilenciler… Tam bir uçurumlar ülkesi. Her gördüğünüz sizi şaşırtıyor, etkiliyor ve de “nereye düştüm ben!” dedirtiyor.
#Hindistan