'Barış İçin Akademisyen İnisiyatifi' bildirisini imzalayan akademisyenlerden bazıları gözaltına alındı. Hukukçular ise söz konusu bildiriden ‘terör’ suçu çıkarmanın hukuken olanaklı olmadığı görüşünde. Gözaltı işlemlerinin de hukuka aykırı olduğunu söyleyen avukat Ergin Cinmen, bunun bir tutuklama furyasına dönüşmesi halinde ise “Türkiye'nin uygar hukuka sahip olan ülkeler listesinden çıkarılmasının” gündeme gelebileceğini belirtiyor.
#Erkan ŞensesMerhabalar sevgili okurlar... 26 Nisan tarihli köşemde sizlere yenilikçi bir eğitim anlayışını hayata geçiren KODA’ dan (Köy Okulları Değişim Ağı) söz etmiş, kurucusu Mine Ekinci’nin sıra dışı yaşam öyküsünü bir başka yazıma konu alacağımı söylemiştim.
#Ayşegül Domaniç YelçeAnayasa Mahkemesi Genel Kurulunun, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" olarak adlandırılan metne imza atan bazı akademisyenlerin, "terör örgütü propagandası yapma suçundan cezalandırıldıkları" gerekçesiyle yaptıkları bireysel başvuruda verdiği hak ihlali kararının gerekçesi yazıldı.
#Anayasa MahkemesiAnayasa Mahkemesinin (AYM), "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" metnine imza atan 10 akademisyenin "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan cezalandırıldıkları gerekçesiyle yaptıkları bireysel başvuruda "hak ihlali" kararı vermesine ilişkin 1071 akademisyen karşı bildiri imzaladı.
#BildiriAnayasa Mahkemesi Genel Kurulu, ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriyi imzaladıkları gerekçesiyle, ‘Silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan cezalandırılan 10 akademisyenin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Oylama 8’e 8 çıkınca AYM Başkanı’nın oyu belirleyici oldu.
#GazetehaberleriAnayasa Mahkemesi, "barış bildirisi" olarak adlandırılan metne imza atan akademisyenlerin yaptığı bireysel başvuruda hak ihlali kararı verdi. Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi Başkanı Av. Dr. Mehmet Sarı, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada "Meselenin problemli yanları var. Bu bildiriye soruşturma açılması tabii. Karara katılmak mümkün değil." diye konuştu.
#Anayasa MahkemesiHayatta en sevdiğim yer hep İstiklal Caddesi oldu. Taksim’den aşağı kaptırdım mı, içimi heyecan kaplar, o hava, o renk cümbüşü kalp atışlarımı hızlandırırdı. Beyoğlu’nun karnavalımsı ortamında, insanlar kaybolur, eşitlenir ve her seferinde yeni bir maceraya atılırdı. Biliyorum, pek çoğunuz için de öyle, Beyoğlu canımızı yakan, kişisel bir mesele. 2000’lerin ortasındaki ‘altın yıllar’da burası Avrupa’nın en gözde semtlerinden biriydi. Newsweek dergisi “Cool İstanbul: Avrupa’nın en havalı kenti” kapağıyla çıktığında, kimsenin umurunda olmamıştı. Bundan şüphemiz yoktu ki... Ve başrolde Beyoğlu vardı. Peki sonra ne oldu? Sert bir düşüşe geçti. Sokaktaki masaların kaldırılması, sembol mekânların kapanması, Gezi olayları ve terör saldırılarından sonra bir süre hayalet şehre dönüştü. Batılı turist kayboldu, boşluğu Arap turist ve mülteciler doldurdu. Meyhaneler kebapçı, barlar nargileci oldu. Sokakta Türkçeden çok Arapça duyulmaya başladı. Ve ayağını kesen kesim, “Beyoğlu bitti, Ortadoğululaştı” noktasına geldi. Bu doğru mu? Yaşanan dönüşüm ne ve arkasında ne var? Açık bir kafayla gittik, haftalarca çalıştık... Esnafla, tarihçilerle, mimarlarla, sanatçılarla konuştuk. Ara Güler’e de kulak verdik, İranlı sokak müzisyenlerine de... Beyoğlu Belediye Başkanı’yla Tarlabaşı’ndaki lüks inşaatları da gezdik, tam dibindeki mültecilerin gecekondularına da konuk olduk...En önemli şey kulak vermek, anlamak ve şehir hakkına sahip çıkmak... Beyoğlu’nun kaderi Türkiye’nin de kaderi. Dört gün sürecek yazı dizimiz hafta içi Hürriyet’te devam edecek. Haydi, hep beraber Taksim’den aşağıya bir süzülelim...
#BeyoğluSedat Peker'in, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyelerini tehdit ettiği gerekçesiyle 11 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya, tutuksuz sanık Peker ile avukatları katılmadı. Müşteki avukatı Eyüboğlu, "Belgelenmemiş mazeretlerle iki celsedir gelip gidiyoruz, Sedat Peker'in teşrifini bekliyoruz. Mahkeme zorla getirme ya da yakalama kararı vermedi" dedi.
#Sedat PekerOHAL kapsamındaki 686 Sayılı KHK ile toplam 4 bin 464 kişi kamu görevinden çıkarıldı, 17 kişi ise göreve iade edildi. KHK ile Milli Eğitim Bakanlığından 2 bin 585, İçişleri Bakanlığından 49, Emniyet Genel Müdürlüğünden 417, Jandarma Genel Komutanlığından 893 kişi kamu görevinden çıkarıldı. KHK ile 330 akademisyen de ihraç edildi. İhraç edilenler arasında Marmara Üniversitesi’nde görevli Profesör İbrahim Kaboğlu ve öğrencilerinin ‘efsane’ olarak nitelendirdiği 82 yaşındaki Prof. Öget Öktem Tanör de var. Kaboğlu, Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütüyordu.
#KhkDANIŞTAY 8’inci Dairesi, haklarında disiplin soruşturması açılan akademisyenlere ilişkin önemli bir karar aldı. 8. Daire, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) başlattığı disiplin soruşturmalarında, YÖK Disiplin Yönetmeliği hükümlerinin uygulanmasını öngören YÖK Genel Kurulu kararının yürütmesini durdurdu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “12 Kasım 2015 tarihi itibariyle açılmış olan disiplin soruşturmaları ve verilen cezalar veya ceza teklifleri de yok hükmündedir” dedi.
#Akademisyen‘BARIŞ İçin Akademisyenler İnisiyatifi’ üyelerine destek amacıyla geldiği Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda üzerinden çıkan broşürler nedeniyle terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan İngiliz akademisyen Christopher Stephenson, dün ilk kez hâkim karşısına çıktı.
#İlk Celse'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' üyelerine destek amacıyla geldiği İstanbul Adalet Sarayı'nda terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan İngiliz akademisyen Christopher Stephenson, ilk duruşmada beraat etti.
#İngiliz‘Barış için Akademisyenler İnisiyatifi’nin ‘Bu suça ortak olmayacağız’ bildirisine imza atan akademisyenlere yönelik soruşturmaların yankıları sürerken, Doğuş Üniversitesi bildiriye imza atan iki akademisyen hakkında açtığı soruşturma sonucunda Yrd. Doç. Dr. Aslı Vatansever’in sözleşmesini feshetti.
#Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifiGözaltına alınan akademisyenlere destek amacıyla geldiği İstanbul Adalet Sarayı'nda, terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan özel bir üniversitenin öğretim görevlisi İngiliz uyruklu Christopher Stephehson hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı
#Christopher Stephehson'Bu suça ortak olmayacağız' başlıklı bildiriyi imzalayan akademisyenler Esra Mungan, Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy, "terör örgütü propagandası yapmak" ve TCK 301. maddesinde yer alan, "Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve organlarını aşağılamak" suçundan tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi.
#AkademisyenAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atana akademisyenler hakkında TCK’nın 301. maddesinden soruşturma yapabilmek, Adalet Bakanlığı’ndan izin talebinde bulundu. Bakanlığa yapılan başvuruda, söz konusu bildirinin ülkenin, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliğinin ‘açık ve mevcut tehlike’ altında olduğu bir zaman diliminde olduğu savunuldu.
#Ankara