İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 4 bloktan oluşan Vadi Erkek Öğrenci Yurtları’nın depreme karşı güçlendirme çalışmaları, öğrenciler için bir barınma sorununu beraberinde getirmişti. Sorunun çözümü için Rektör Prof. Dr. Hasan Mandal’a tahsis edilen konut başta olmak üzere misafirhaneler ve bazı lojmanlar da öğrencilerin barınması için hazırlandı.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiArnavutköy sınırları içinde tahsis edilen dört büyük özel endüstri bölgesinde çalışan sıkıntısı nedeniyle yatırımcılar beklemede. Toplam 3.7 milyon metrekarelik alana yayılan dört bölgede 830 fabrika kapasitesi var. Ancak sanayici, ulaşım ve barınma sıkıntısı yüzünden yüzde 20 daha fazla maaşa rağmen kimsenin gitmediğinden şikâyetçi. TESKOOP Başkanı, “İzin verin konut projeleri yaparak çalışanların barınma sorununu çözelim” çağrısında bulundu.
#Arnavutköyİstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki kira fiyatları ve ev bulma sorunu, üniversite öğrencilerinin eğitim yaşamlarını önemli ölçüde etkiliyor. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, kendisine konuyla ilgili çok sayıda e-posta geldiğini dile getirerek Milli Eğitim, Ticaret ve Maliye Bakanlıklarına çözüm önerisi sunmaya hazırlanıyor. Tren Bakanlıklara, “Evini öğrenciye kiralayan ev sahipleri, gelir vergisinden muaf tutulsun” önerisinde bulunacak.
#TÜKONFEDHızla yükselen kiraların etkisiyle paylaşımlı odalara talep arttı. Bu yolla daha çok gelir elde etmeyi hedefleyen kimi ev sahipleri artık aile değil, bekar kiracı peşinde. Ranza doldurulan odalara 10 kişiye kadar kiracı kabul edilirken, ilanlara eklenen fotoğraflar evlerin yurda dönüştüğünü gösteriyor. Üstelik sadece öğrenciler değil, tek yaşayanlar da barınma ihtiyacını böyle karşılıyor. Uzmanlara göre vergi ve güvenlik sorunu oluşturan bu tip kiralamalar için düzenlemeye ihtiyaç var.
#Barınma SorunuBİR inşaat projesinde arsa maliyeti çıktıktan sonra geri kalan yüzde 50 maliyet kalemlerinin içinde hafriyat, kaba yapı, ince yapı, mekanik ve elektrik, personel, genel giderler ve diğer masraflar var.
#Arsa MaliyetiTurizm sektörü nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşıyor. Personel sorunu yabancı ülkelerden istihdam edilerek çözülmeye çalışılıyor. İstihdamın yanında artan kiralardan dolayı personelin barınma ihtiyacı da çözüm bekleyen konular arasında. Sektör temsilcileri için lojman ihtiyacı gündemde olurken, bazı oteller de konut kiralama yoluna gidiyor.
#TurizmİYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ATO Kongre Merkezi'nde partisinin 'Yerel Seçim Beyannamesi'ni açıkladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Biz İYİ Parti olarak yetkiyi devraldığımız şehirlerimizde kaçak ve sığınmacıların, şehirlerimizde gettolar oluşturup kurdukları işletmelerle, sadece birbirlerine hizmet ettikleri etnik yaşam adacıkları, minyatür Suriyeler kurmalarına asla izin vermeyeceğiz" dedi.
#İyi PartiKahramanmaraş'ta 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan kağıt fabrikasını ayağa kaldırılması için farklı şehirlerden işçiler getirildi. Barınma sorunu nedeniyle işçiler otellere yerleştirilirken, deprem felaketinden sonra işçi bulamadıkları için bu yönteme başvurduklarını belirten fabrikanın genel müdürü Bekir Yemşen, "6 otele yaklaşık 21 milyon lira konaklama ücret ödendi" dedi.
#FabrikaDepremzede illerin yeniden ayağa kalkmasında ekonomi hayati önem taşıyor. Üretimin de ağır hasar aldığı Adıyaman ve Malatya’da sanayiciden esnafa kadar herkesin talebi aynı. Deprem konutlarının inşa edilmesi ile işçi sorununun çözülmeye başlayacağını belirten sanayiciler, bölgede yeni prim ve vergi destekleri talep ediyor. Adıyaman ve Malatya için turizmde pozitif ayrıcalık isteyen temsilciler bu yolla sosyal hayatın da güçleneceğini anlatıyor.
#DepremzedeDeprem sonrası Hatay için hayata geçirdiği yardım projeleriyle takdir toplayan Uğur Aslan, depremzedeler için yeni bir yaşam alanı oluşturacaklarını açıkladı: “100. Yıl Köyü projesi ile hem barınma sorunu çözülecek hem de eğitimin devamlılığı sağlanacak.”
#Uğur AslanKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde (KSÜ) yüz yüze eğitim alacak öğrenciler, Türkiye Etnospor Konfederasyonu’nca kampüse kurulacak çadırlarda kalacak. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, çadırların keçeden yapılamasından dolayı sıcak ve soğuğa dayanıklı olduğunu, ısınmasının klima sistemiyle yapılacağını belirterek, “Burada yaklaşık 1200-1500 arası öğrenci kalacak. Her çadırda 4 kişi kalacak şekilde planımız var ve bu çadırlar aslında konteynerlerden daha konforlu” dedi.
#KSÜMilli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin Mesleki Çalışma Programı kapsamında Eğitim Bilişim Ağı (EBA) TV üzerinden öğretmenlere seslendi. Tekin, “Milli Eğitim Bakanlığı olarak bir ekip ruhu içerisinde, istişare kültürüyle, herkesi dinleyerek hareket etmek istiyoruz. Bu ekibin bir milyon 100 binin üzerinde üyesi var. Eğer bu ruhla hareket edersek başarılı oluruz” dedi.
#Milli Eğitim BakanıMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, deprem bölgesindeki illerde görev yapan ve yeni atanan 210 bin 215 öğretmenin barınma sorunuyla yakından ilgilenildiğini, barınma talebi olan öğretmenlere destek olunduğunu açıkladı. Diğer yandan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) depremden etkilenen öğretmenlere mazerete bağlı tayin hakkı tanınacağını duyurdu ve detayları da paylaştı.
#Depremzedeİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yurt kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalar yaptığını açıkladı. Buna göre kurumun 5 bin 800 olan yurt kapasitesi 3 bin 200 artırılarak 9 bine çıkarılacak. Diğer yandan İTÜ’nün Gümüşsuyu Öğrenci Yurdu’nda kalan kız öğrencilerin çıkarılması ve yurdun önümüzdeki yıl sadece erkek öğrencilere hizmet vereceği yönüdeki iddialar öğrencilerin tepkisini çekmişti.
#İTÜDepremin büyük yıkıma neden olduğu Hatay’ın, eskiden yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden olan tarihi Uzun Çarşı’sında bayram hareketliliği vardı. Yıkıntı ve enkazlar arasında kalan dükkânlar açıldı. Esnaf, “Çarşıdaki kalabalık bize iyi geldi, umut oldu. Yaralarımızı hep birlikte saracağız” dedi.
#HatayDepremlerde ağır yıkıma uğrayan Hatay’da kış şartlarında çadırlarda kalmak bir hayli zordu. Ancak yazın da termometrelerin 36 dereceyi gösterdiği şehirde çadırlar, özellikle öğle saatlerinde boğucu hale geliyor. Hürriyet olarak “Haydi Türkiye klima desteğine” diyoruz...
#HatayMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanamraş'ta depremzedelere seslendi. Bahçeli, Yeni Yüzyıl'a, yeni hayata adım adım yaklaşmaktayız. Böyle bir süreçte seçim sürecine girilmiştir. Çok sayıda partinin katılımıyla huzur ve güven ortamında yapılmış netice itibariyle de hayırlı bir sonuç alınmıştır" dedi.
#BahçeliTürk basketbolunun önemli isimleri, “Basketköy” Konteyner Yerleşkesi’nin sakinleri ile buluştu. Bu anlamlı ziyarette; TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu, TBF Başkan Vekili Ömer Onan, erkek ve kadın liglerinde mücadele eden takımların temsilcilerinin yanı sıra TBF yöneticileri ve eski milli basketbolcular Nilay Yiğit Kartaltepe, Şaziye İvegün Üner, Haluk Yıldırım, Muratcan Güler ve NBA’de forma giyen milli basketbolcu Alperen Şengün de yer aldı.
#BasketköyHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, deprem sonrası Kahramanmaraş'ta yapılan çalışmalarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Bakan Nebati "Deprem felaketi öncesinde açıklamış olduğumuz KGF paketlerinin hacminde de artışa giderek 250 milyar liralık KGF limitini toplam 400 milyar liraya yükselttik. Bunun 50 milyar lirasını doğrudan deprem bölgesinde kullanılmak vatandaşlarımızın istifadelerine sunuyoruz" dedi.
#Nureddin NebatiDeprem bölgesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen hasar raporunun sonuçları açıklandı. Buna göre, bölgedeki 34 OSB’nin 7’sinde kısmi altyapı hasarı belirlendi; 5 bin 600 tesiste ise ağır ve orta hasar tespit edildi. Bakan Mustafa Varank, tüm bölgede 33 bin tesiste üretimin başladığını, depremin sanayi üzerindeki maliyetinin yaklaşık 170 milyar lira olduğunu açıkladı.
#Deprem Bölgesi