Yurtdışından sipariş edilen ürünlere gelen vergi zammı öncesi, yılın ilk 6 ayında, yerli kartlarla yurtdışından yapılan online alışveriş işlemleri yaklaşık iki katına çıkarak 94 milyar liraya ulaştı. Böylece, geçen yıl yurtiçinde kullanılan kartlarla yurtdışından yapılan online alışverişlerin yüzde 81.7’si, bu yılın sadece ilk altı ayında gerçekleşmiş oldu. E-ticarete getirilen yeni vergi düzenlemesi sonrası bu alışverişlerdeki fiyat avantajının ortadan kalkacağını belirten uzmanlar, yurtdışı alışverişlerinde belirgin yavaşlama bekliyor.
#Yurtdışı Online AlışverişPerakende sektörü pandemiyle birlikte değişen alışveriş alışkanlıklarını iş modeline uyarlamaya çalışırken bambaşka bir furya patladı: Yerli kartlarla yurtdışından alışveriş... Yurtiçinde etiket fiyatı 7 bin lirayı aşan markalı bir mont, online platformlardaki yurtdışı satıcılarda 4-5 bin liraya; markalı bir ayakkabı 7 bin 600 liradan 3 bin 600 liraya ya da 6 bin liraya satılan bir bilgisayar parçası 5 bin liraya düşünce yurtdışından yapılan online alışverişler bir yılda 48.8 milyar TL’den 115 milyar TL’ye fırladı.
#Perakende SektörüFinansal sistemin kalbi olan bankacılık, dijitalleşmenin en çok yansıdığı sektörlerden biri oldu. Artık bankalar, banka şubesine gitmeden görüntülü görüşme yoluyla müşteri kabul etmeye başladı. Dijital bankacılık müşteri sayısı ise 107 milyona yükseldi.
#Dijital BankacılıkHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında toplanan Finansal İstikrar Komitesi’nin toplantısında, Türkiye’nin Ödeme Sistemi’nin (TROY) yurtiçi ve yurtdışında yaygınlaştırılması adına bir yol haritasının oluşturulması kararlaştırıldı. Komite, bu amaçla ilgili paydaşların dahil olduğu bir çalışma grubu oluşturacak.
#Nureddin NebatiPandemide değişen alışveriş alışkanlıkları kartlı harcamaları artırdı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Dünya Bankası verilerinden faydalanılarak yapılan Türkiye'de Kartlı Ödemeler 2021 araştırmasına göre, her sene katlanarak büyüyen kartlı ödemeler, 2021’de bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 50 artarak 1 trilyon 712 milyar liraya çıktı.
#Kartlı HarcamaBorsa İstanbul Endeksi (BIST100) 1,459 ve 1,465 puan arasında dalgalandığı Salı gününü yüzde 0.37 artışla 1,459.57 puanda tamamladı. Kapanışta, BIST Sanayi Endeksi yüzde 0.16 ve BIST Mali Endeks yüzde 0.45 artıda, BIST Hizmetler Endeksi yüzde 0.11 eksideydi.
#Borsa İstanbulBirleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, 9 Mayıs'taki Anneler Günü'nün ardından 13 Mayıs'ta Ramazan Bayramı'nın başlayacağını hatırlatarak, "Salgın önlemleri nedeniyle AVM ve cadde mağazaları kapalı olduğu için hediyelik alışverişinde online kanallar neredeyse tek seçenek gibi görünüyor. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde e-ticarette çok ciddi artış bekliyoruz." dedi.
#Birleşmiş Markalar DerneğiSevgililer Günü bu yıl koronavirüs gölgesinde kutlanıyor. Pandemi nedeniyle online satışlarda daha büyük artışlar bekleniyor. Daha çok elektronik, kuyum ve hobi ürünlerinin satışlarında artış beklediklerinin altını çizen sektör temsilcileri, hafta sonuna denk gelen sevgililer gününde otel rezervasyonlarının da arttığına dikkat çekiyor.
#GazetehaberleriBankalararası Kart Merkezi bu yılın ekim ayı verilerini açıkladı. BKM'nin verilerine göre, ekim ayında kartlı ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28 oranında büyüme gösterdi. Söz konusu dönemde internetten kartlı ödeme tutarı yüzde 52 artarken, temassız ödemeler ise 4 katına çıkarak 210 milyona ulaştı.
#Kredi Kartı