Tarihi oldukça eski zamanlara dayanan Balıklıgöl efsanesi ve tarihçesi oldukça değerli ve kıymetlidir. Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa'da meydana gelen üzücü sel felaketi sebebiyle Balıklıgöl ciddi derecede hasar aldı. Bu olayla birlikte halk arasında içindeki balıkların kutsal olup balıkları yiyenlerin hastalandığı söylenilen Balıklıgöl efsanesi ile ilgili araştırmalar başladı. Peki, Balıklıgöl ne zaman oldu, hangi ilde ve ilçede? İşte Balıklıgöl hikayesi…
#Balıklıgöl‘Peygamberler Şehri’ olarak bilinen Şanlıurfa, kültürel yapısı ve özellikle tarihiyle gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Özellikle geçtiğimiz yıllarda Şanlıurfa'da bulunan insanlık tarihi adına şimdiye kadar bildiğimiz tüm bilgileri yeniden gözden geçirmemize sebep olan dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe'yi çok merak ediyorum. Artık yola çıkmamın zamanı gelmişti ve Şanlıurfa’da ayak basılmadık yer bırakmadım. İşte size hem Göbeklitepe'den son bilgiler hem de sıra dışı bir Şanlıurfa gezi rehberi…
#ŞanlıurfaYerin altındaki zenginlik ve güzelliklerin üstündekilerden değerli, hatta görkemli olduğu dünyada kaç ülke vardır, bilmiyorum. Türkiye öyle bir ülke... Dağın başında ya da şehrin içinde nereye bir kazma vursanız, altından tarih çıkar. Burası, Türkiye topraklarında son 10 yılda bulunan en değerli arkeolojik alanların belki de en önemlisi.
#SeyahatAdem’le Havva’nın cennetten kovulduktan sonra geldikleri yer, avcı toplayıcı yaşamdan tarım toplumuna geçilen ilk yer, Hristiyanlığın devlet dini olarak kabul edildiği ilk yer hep aynı adres: Şanlıurfa… Bu güzel şehirde efsaneler o kadar çok ki, en ilginci ise asırlardır süregelen Balıklıgöl… Peki Balıklıgöl’ün nasıl bir gizeme sahip olduğunu biliyor musunuz? İşte size Balıklıgöl asırlardır dilden dile aktarılan efsanesi…
#BalıklıgölSıcak havalarda kendimizi Ege ve Akdeniz sahillerine atarken, havaların da soğumasıyla rotayı Doğu’ya döndürüyoruz. Tarih kokulu Doğu’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken şehir ise kesinlikle Şanlıurfa. Peki Şanlıurfa’ya neden gidilir? İşte size birbirinden harika sebepler…
#SeyahatUrfa’nın etrafı dumanlı dağlar türküsünü ne zaman duysam içimi bir hüzün kaplar. Özellikle Eşkıya filmini izledikten sonra türküyü ne zaman dinlesem filmin hüzünlü hikâyesi düşer aklıma. Yıllar sonra bu türkünün eşliğinde Şanlıurfa’nın yollarına düştük biz de. Anadolu’da gezerken bizden önce gelip geçen medeniyetleri düşünürüm hep. Urfa yollarında giderken de benzer düşünceler geçiyor aklımdan. Büyük İskender’in fethinden sonra Makedonyalılar akarsuları güzel anlamına gelen Edessa olarak adlandırmışlar bu güzel şehri. Araplar ise suyu bol anlamına gelen ruha adını vermişler. Tarih boyunca birçok farklı isimlerle anılsa da tüm kaynaklar ve efsaneler suya çıkıyor bu güzel şehirde. Kurtuluş Savaşı'nda göstermiş olduğu mücadele nedeniyle Şanlı unvanını alan şehrimiz Urfa’yı gelin yakından tanıyalım.
#Şanlıurfa