Balıkesir deprem risk haritası bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından inceleniyor. Balıkesir fay hattı ile ilgili sorgulamalar son günlerde artan depremler sebebiyle yükselişe geçti. Şubat ayında birçok şehirde deprem meydana geldi. Kahramanmaraş ve Hatay’da yaşanan depremlerin ardından 26 Şubat Pazar günü Balıkesir’de de bir deprem oldu. Balıkesir deprem risk haritası da bu olayın ardından bölgede yaşayan kişiler tarafından araştırılmaya başlandı. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunuyor. Peki, Balıkesir deprem bölgemi, fay hattı geçiyor mu?
#BalıkesirJeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'de 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek nitelikte 500 diri fayın bulunduğunu söyledi. Türkiye genelinde merkezinden bu fayların geçtiği 24 şehir olduğunu belirten Aykan, bu 24 ilin her an tehlike altında olduğunu ileri sürdü. Bursa'nın içinden geçen Kayapa-Yenişehir fayının 624 yıldır suskun olduğuna da dikkat çeken Aykan, bu fayın kırılması durumunda 7 den büyük deprem üretebileceğini sözlerine ekledi.
#DepremDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Balıkesir'in Karesi ilçesindeki depremlere ilişkin, bölgede 7.2 büyüklüğüne varan deprem üretecek fay parçaları bulunduğu söyledi.
#DepremCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu. Erdoğan, Selahattin Demirtaş'ın yazdığı tiyatro oyunu ile ilgili "Enteresan olan bir şey var; bir bakıyorsunuz ki ana muhalefetin başı ve heyeti, o parti ile birlikte bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatroda tiyatro izliyorlar. İnanıyorum ki benim aziz milletim vakti geldiğinde bunlara da gereken dersi verecektir." ifadelerini kullandı. "Libya'daki meşru hükümetin ayakta kalması için bu ülkeye askerimizi gönderiyoruz." diyen Erdoğan, "Türkiye'nin güvenliğinin sınırları dışında başladığının bilinciyle siyasi, ticari, insanı, diplomatik ve askeri tüm imkanlarımızı güneyimizdeki coğrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
#ErdoğanİHA'ya konuşan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, şu an istatistiklere bakıldığında Türkiye'nin suskun bir deprem döneminde olduğunu vurgulayarak, "Sadece 2 tane çok büyük deprem oldu. Dolayısıyla önümüzdeki 10 yılda 7’den büyük depremlerin olabileceği arka arkaya olabileceği bir döneme girecek. Bizim çocuklarımız mutlaka bu büyük depremleri yaşayacaklar ve görecekler" ifadelerini kullandı. Prof. Barış, "Söylenildiği gibi 'Marmara’da 30 yıl içerisinde kesinlikle yeniden büyük bir deprem olacak' sözü doğru değil” diye ekledi.
#DepremBir harita düşünün, il il, ilçe ilçe Türkiye’nin 4 bin yıllık deprem bilgileri işlenmiş olsun. O yerleşim yerinde olması olası en yüksek deprem büyüklüğü, bu depremin ‘yıkım gücü’, hangi yıl aralığında gerçekleşeceği ile o ilde daha önce yaşanmış depremleri ve hangi kırık üzerinde yer aldığını gösterir olsun.