Ordu'nun Ünye ilçesinden gittikleri Karadeniz kıyısındaki Abhazya’da hamsi avına çıkan ve geminin ambarında biriken gazdan zehirlenen 3 balıkçının ölümüne ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında M.G. (55) ile C.C. (55) gözaltına alındı.
#OrduTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, denizlerde ve iç sularda su ürünleri kaynaklarının korunması ile sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla kaçak avcılığın önlenmesine yönelik 2023 yılında 171 bin 219 denetim gerçekleştirildiğini bildirdi.
#Tarım Ve Orman BakanıKARADENİZ'de geçen yıl sınırlı miktarda avlanıp, yasal av boyu tartışmaları ile gündeme gelen hamside bolluk yaşanıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, hamsi üzerindeki av baskısına dikkati çekip, Hamsiyi bu yıl fazla avlarsak, seneye hamsi bulamayacağız dedi.
#HamsiBıldırcın, ağız tatlarının keskin olmasından dolayı her verilen yemi yemeyecektir. Eğer ki bıldırcın beslemek istiyorsanız, neleri yediğini bilmelisiniz. Keskin ağız tatlarından dolayı verdiklerinizin tuzlu ya da tatlı olduğunu hemen algılamaya başlayacaklardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bıldırcın Ne Yer?Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Boğazlar her türlü avcılığa kapatılması gereken alanlar. Balık rahatça İstanbul Boğazı’ndan, Çanakkale Boğazı’ndan girip çıkmalı” dedi.
#Mustafa SarıHayvan hakları aktivistleri, 26 Mart’ta balıkçılığın ve balık çiftliklerinin kaldırılması, suda yaşayan hayvanlara gıda üretiminde çektirilen eziyet hakkında farkındalık yaratmak ve bilinmeyen, büyüleyici yetenekleri hakkında bilgi vermek için çeşitli eylemler yapacak.
#AlmanyaElimizdeki kaynakların azalma hızı göz önüne alındığında gelecek nesillerin deniz balığının tadını bilmesi zor görünüyor. Bu konudaki öncü çözümse balık yetiştiriciliği ve çiftlik balıkları. Alg yağlı yemlerle beslenen levrek ve çipura yetiştirip raflarında tüketiciyle buluşturan Metro Türkiye, balıkçılıkta sürdürülebilirliği hedefliyor. Hatko Su Ürünleri’nden Prof. Dr. Akın Candan ise teknolojinin ulaştığı seviyeye bakınca kültür balıklarının daha sağlıklı ve takip edilebilir olduğunu anlatıyor.
#BalıkDENİZLERDEKİ balık popülasyonunun tehdit altında olduğunu belirten Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, balıkçıların 'Bu yıl bolluk yaşanıyor' söyleminin de gerçeği yansıtmadığını söyledi. Müsilaj nedeniyle çinekop avlanamadığını vurgulayan Sarı, "Şerden hayır doğdu. Avlamadığımız çinekoplar büyüdü ve bu yıl lüfer olarak karşımıza çıktı. '10 yıldır lüferi görmüyorduk, bu yıl bol. Denizimiz kurtuldu' yaklaşımı ise doğru değil" dedi.
#LüferDENİZLERDEKİ balık popülasyonunun tehdit altında olduğunu belirten Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, balıkçıların 'Bu yıl bolluk yaşanıyor' söyleminin de gerçeği yansıtmadığını söyledi. Müsilaj nedeniyle çinekop avlanamadığını vurgulayan Sarı, "Şerden hayır doğdu. Avlamadığımız çinekoplar büyüdü ve bu yıl lüfer olarak karşımıza çıktı. '10 yıldır lüferi görmüyorduk, bu yıl bol. Denizimiz kurtuldu' yaklaşımı ise doğru değil" dedi.
#BalıkesirMarmara Denizi’nde etkili olan müsilajı temizleme çalışmaları sürerken, bir yandan da çevre kirliliğini önlemek için alınacak tedbirler uygulamaya koyuldu. Bakanlığın Marmara’yı kurtaracak 22 aşamalı planında arıtma tesisi görevi yapacak midyeler de var yapay resifler de...
#Marmara Denizi15 Nisan’da başlayan av yasağı sona erdi; Karadeniz, Marmara ve Ege’de aylar sonra ağlar balıkla doldu. Bu şüphesiz hem bizler hem de deniz salyası nedeniyle geçtiğimiz yıl zor bir sezon geçiren balıkçılar için harika haber! Peki, Marmara’da yaşanan kâbus bitti mi? Acil eylem planı ne kadar başarılı oldu? Müsilaj Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Sarı ile Prof. Dr. Saadet Karakulak’a sordum.
#YazarYarın açılacak balık sezonu öncesinde, Prof. Dr. Mustafa Sarı müsilajla ilgili çalışmalar için Marmara Adası civarında karides avına çıktı. 75-80 metreden çekilen ağların çamur gibi müsilajla kaplı olduğunu tespit eden Prof. Dr. Sarı, “Balık sezonu olumsuz etkilenecek” dedi.
#GazetehaberleriMarmara Denizi'nde hamsi, istavrit ve sardalya için dökme avcılık yasaklandı. Buna ek olarak, Çanakkale Boğazı Dardanos bölgesinde yer alan ve nesli tehlike altında bulunan "Cladocora caespitosa" türü sert mercan resiflerinin bulunduğu alan koruma altına alındı.
#Maröara DeniziBakan Pakdemirli, Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Salonu'nda düzenlenen Tarım ve Orman Sektörü Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son dönemde hamsi avcılığının kamuoyunu çok meşgul ettiğini söyledi.
#HamsiAkdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, plastik kirliliğinin Akdeniz’in en büyük sorunlarından biri olduğunu belirterek, "Balık çiftliklerinde, balık yemlerinde hormon kullanılmaz. Balık çiftliklerinde yem olarak balık unu, balık yağı, soya fasulyesi, mısır unu kullanılır. Çiftlikteki balıkların plastik birikimi, doğal ortamdaki balıklardan daha azdır" dedi.
#Deniz Balığı