Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, baklanın bazı çocuklar için oldukça riskli bir bitki olduğunu söyledi. Prof. Dr. Baytan, "Alyuvarların bütünlüğü için gerekli bir enzim olan glikoz 6-fosfat dehidrogenaz, eksikliğinin görüldüğü hastalarda, bakla alımı derin anemiye (kansızlığa) neden olabilmektedir. Bu enzim eksikliğine sahip çocuklar özellikle bakla tüketmemelidir" dedi.
#BaklaBir hafta önce bütün bir tavuk alıp haşladınız. Kavanoza koyduğunuz haşlama suyunu sonradan çorba yaparım diye sakladınız. Bu tavuk suyunu dolapta kaç gün bekletebilirsiniz? Bir hafta sonra o tavuk suyu sizi zehirleyebilir mi? Dondurucudan çıkardığınız çiğ kıymadan köfte yapıp tekrar dondurabilir misiniz Çözdürdüğünüz et ya da tavuğunuzu pişirmeden ne kadar süre dolapta bekletebilirsiniz? Dondurucuda peynir, kaymak, peynir saklıyor musunuz? Son kullanma tarihi yaklaşan tavuk ya da eti dondurulduğunuzda hangi tarihe kadar saklıyorsunuz?
#Gıdaları DondurmaKısa sürede tüketemeyeceğimiz, pratik olsun diye önceden hazırladığımız bazı besinleribuzluk ya da derin dondurucuda saklarız. Et, ekmek, soğan, sarımsak, sebze, meyve ne bulursak buzluğa atıyoruz ama yaptığımız bazı hatalar bu gıdaların besin değerlerini yitirmelerine, lezzetlerini kaybetmelerine ve en önemlisi zararlı hale gelmemelerine neden oluyor. Biz de Prof. Dr. Nevzat Artık’tan bu konuda kafaları karıştıran soruların yanıtlarını aldık.
#Gıda DondurmaBeslenmenin önemini hepimiz öğrendik. Ağzımıza attığımız her lokmanın sağlığımızı etkilediğini, özellikle 50 yaş sonrasında “can boğazdan gelir” cümlesinin “can boğazdan gider” şeklinde değiştirilmesi gerektiğini fark ettik. Beslenme tedbirlerinin sadece tuzu, şekeri, unu azaltmaktan ibaret olmadığını da anladık. Ama bazı ek bilgilere daha ihtiyacımız olduğu kesin. Biz de bugün o bilgilerden birine, besin seçimlerinde “en iyi ve en kötü ilk 10’a” yer verelim dedik. Buyurun...
#Osman MüftüoğluŞehir hayatı, hava kirliliği, alkol, sigara, stres gibi nedenler, vücudumuzda vitaminlere olan ihtiyacı artırıyor. Eksik alındığında vücudun direnci düşüyor, bazı rahatsızlıklara neden oluyor. Vitaminleri karşılamanın en etkili yolu doğal ürünler.