Yazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizMillet olarak çay sohbetlerine bayılıyoruz. Beş çayı saatlerinin aranan tarifleri arasında yer alan bu tarif, kayınvalidelerinizi mutlu edecek. Evde kolay hazırlanışı ile de hoşunuza gidecek, pratik lezzetlerden hamur işi yöresel lezzet için tarif hemen aşağıda...
#Nokul TarifiBafra, Sinop, Isparta gibi yörelere özel bir tarif olan nokul tatlı ve tuzlu şekilde hazırlanabiliyor. Kıymalı, peynirli, cevizli çeşitleri bulunan nokul tarifinin birazdan Bafra usulü kıyır kıyır olanına eşlik etmeye hazırsanız, işte nokul tarifi ve malzemelerimiz sizlerle…
#NokulYeme-içme kültürünün en seçkin örneklerini bulabileceğiniz mutfakların başında Türk mutfağı gelir. Bu mutfağın en lezzetli tabakları her bölgenin kendine has özelliklerini bulabileceğiniz sunumlarıyla hem görsel bir şölen hem de damaklarda harika bir lezzet bırakır. Yedi kıtadan oluşan Türkiye’nin mutfak yönünden en zengin ürünlerinden bir diğeri de Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Bölgenin nüfus yoğunluğu en yüksek olan Samsun ilinde yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Samsun yemeklerinde Karadeniz mutfağında sık tercih edilen tereyağı, turşu, yöresel bitkiler, doğal peynir ve salça gibi gıdalardan oluşan menüler ağırlıktadır. Bugünkü yazımızda sizler için Samsun'da ne yenir ve neyi meşhur? Samsun mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi hakkında detayları derledik.
#Samsun YemekleriMersin tatilimde bildiğiniz üzere Konya ve Gaziantep’e gidip oradaki iki harika mekanı değerlendirmiştim. Bu hafta başı ise her gün farklı bir restorana gidip, yine sizler için değerlendirdim. İlk olarak yolum Çamlıca tepesindeki Sembol Ocakbaşı restorana düştü. Ataşehir ve Şanlıurfa’da da şubeleri olan Yusuf Can Güçtekin’in işletmeciliğini yaptığı bu mekan eşsiz manzarası ve lezzetiyle İstanbul’daki bir çok restoranın önüne geçiyor. Ertesi gün ise Bafra pidesinin en güzel yapıldığı yerlerden biri olan Bafralı Fatih Aşçı’nın sahibi olduğu mekandaydım. İyi ki de davetine icabet etmişim, çok memnun kaldım. Çarşamba günü, Konya yemeklerini tadabileceğiniz en güzel yerlerden birisi olan Küçükçekmece’deki Erol Tuzlu Bey’in işlettiği Has Konya Mutfağı’nda harika lezzetleri deneyimledim. Kebap denilince İstanbul’da akla gelen ilk yerlerden birisi Aksaray’daki Horhor semti. Burada lezzetine bayıldığım Neden Urfa Baboş Kebap’ı yazmadan edemeyeceğim. Son olarak ise Kadıköy’deki Haçapuri pideyi size anlatacağım… Yıllardır hizmet veren bu mekanda da lezzet tavan yapmış.
#KebapNokul, çeşitli yörelerin mutfağında bulunan nefis bir hamur işi. Küçük farklılıklar olsa da aslında bütün yörelerin nokulu hemen hemen aynı şekilde yapılır. Bu tarifimiz de Bafra usulü nokul yapılışına yer verdik. Peki nokul nasıl yapılır? İşte nokul tarifi...
#Nokulİtalya’dan gelerek 14 günlük karantina sürecini Samsun’da yurtlarda tamamlayan ve evlerine uğurlanan 401 öğrenci arasından 52’si, çektikleri video ve ses verdikleri ortak bir metin ile yaşadıkları karantina sürecini anlatıp, memnuniyetlerini dile getirdi.
#CoronaNokul çok sevilen ve nasıl yapıldığı birçok kişi tarafından merak edilen bir hamur işi. Bafra, Sinop, Isparta gibi birçok farklı yöreye mal edilen nokulun lezzeti tüm Türkiye’yi etkisi altına almış durumda. Aralarında ufak tefek farklılıklar olsa da bütün yörelerin nokulu aşağı yukarı aynı şekilde yapılıyor. İşte “Nokul nasıl yapılır?” diye merak edenler için nefis bir nokul tarifi…
#NokulBaşlığı okuyunca aklınıza birçok farklı şehir gelmiş olabilir ama ben hem Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le hem de 19 Mayıs’la özdeşleşen bir yerden, Samsun’dan bahsediyorum. Kurtuluş Savaşı gururunun ruhuna işlediği bu şehre bence mayısta gidin. Ama yılın diğer 11 ayını seçseniz de mutlaka görmeniz gerekenler listeniz değişmeyecek. İşte benim ‘en’lerimle Samsun!
#SamsunBu hafta size kıyı yolundan uzun ama lezzetli bir yolculuk önereceğim. Bu yolculuk Sinop’tan başlayıp, Rize’de sona erecek. Yol çok güzel ve keyifli. Manzaralı ve yemyeşil tepeler. Güneyin sıcağına alternatif, daha insaflı bir hava… Bir de buna her şehirde, kasabada değişen birbirinden lezzetli yemekleri eklerseniz bu yolculuğun tadı uzun süre damağınızda kalacak.
#Karadeniz Lezzetleri