13 yaşındaki bir çocuğun AIDS’ten ölümü, tehlikeyi göz önüne serdi. İstanbul Tıp Fakültesi’nde 100 çocuğun HIV nedeniyle tedavi gördüğü belirtilirken Hürriyet’e konuşan uzmanlar “Vakalarda en çok artış 25-35 yaş grubunda ancak onları 15-19 yaş aralığı takip ediyor” dedi.
#İzmirGrip ve diğer solunum yolu enfeksiyonları hem çocuklarda hem de yetişkinlerde geçen yıllara göre daha güçlü şekilde geri döndü. ABD’de yaşayan nöroloji uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya’nın, “Kızım 2 ay önce grip oldu, ayağa kalkamadı. Çok ağır seyrediyor” paylaşımı çocuklardaki vakaların ağırlığına dikkat çekti...
#GripHastaneler dolup taşıyor, çocuklarda virüslere dayalı vaka artışları devam ediyor. Özellikle acillerde yer, yoğun bakımlarda yatak bulmak çok zor. Öyle ki Bolu Valiliği sadece geçen hafta 6 binden fazla çocuğun hastalık sebebi ile okula gidemediğini duyururken Rize Sağlık Müdürlüğü ‘Hasta çocuğunuzu okula/ kreşe göndermeyin’ çağrısı yaptı. İstanbul’da da durum benzer. Çocuk enfeksiyon servislerinde boş yatak kalmadı, yoğun bakımda ise sıra var. Peki, ne yapmalı? Okulları erken tatil etmek bir işe yarar mı? Maskeye geri mi dönülmeli? Sordum.
#Bolu ValiliğiÇocuklarda boğaz ağrısı ve uzun süreli ateşe neden olan Strep A bakterisi nedeniyle Avrupa ve ABD’de 10’dan fazla çocuk yaşamını yitirdi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Kenan Barut, Strep A ile ilgili “Çocukları ölüme götüren vakalarda dirençli bir enfeksiyon oluşturuyor” dedi.
#Strep AKoronavirüs salgınında normalleşme dönemiyle vaka sayıları giderek artan Türkiye'de hızlı artıştan bu kez çocuklar da etkilendi. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilimdalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer, İngiliz varyantının özellikle 0-9 yaş çocukları çok daha fazla vurduğunu söyledi. Prof. Dr. Ayper Somer, "Bu sefer hem daha ağır seyrediyor hem de kovid sonrası dönemde çocuklarda ortaya çıkan Mis-C tablosu, en çok kalbi etkiliyor. Kalp kası iltihabı dediğimiz miyokardit’e yol açıyor. Son zamanlarda ateş ve çarpıntı şikayetiyle gelen çocuk vakalarımız da arttı" dedi.
#Prof. Dr. Ayper SomerKoronavirüs salgınında normalleşme dönemiyle vaka sayıları giderek artan Türkiye'de hızlı artıştan bu kez çocuklar da etkilendi. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilimdalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer, İngiliz varyantının özellikle 0-9 yaş çocukları çok daha fazla vurduğunu söyledi. Prof. Dr. Ayper Somer, "Bu sefer hem daha ağır seyrediyor hem de kovid sonrası dönemde çocuklarda ortaya çıkan Mis-C tablosu, en çok kalbi etkiliyor. Kalp kası iltihabı dediğimiz miyokardit’e yol açıyor. Son zamanlarda ateş ve çarpıntı şikayetiyle gelen çocuk vakalarımız da arttı" dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs(Covid-19) vakalarının dünyadaki hızlı artışı, sonbahar-kış döneminde mevsimsel hastalıkların görülecek olması, 21 Eylül’de yüz-yüze eğitimin başlaması, ailelerin çocuklarının bağışıklık sistemi ile ilgili endişelerini artırdı. Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Ateş Kara, Prof. Dr. Hasan Tezer ve çocuk sağlığı uzmanları Prof. Dr. Ayper Somer, Prof. Dr. Güldane Koturoğlu, Dr. Cihan Avaroğlu uzun yıllardır çocuk gelişimi- bağışıklığı için ilk tercih olarak kullanılan balık yağının kullanımında uyarıda bulundu. “Balık yağının havadaki oksijenle birleşmesiyle oksidasyon oluşur. Koku ve içeriği değiştiren, etkinliğinin azalmasına neden olan bu durumu önlemek için kullanırken oksijenle temas etmemesi önemlidir” dedi.
#Bilim Kurulu ÜyeleriÇocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklama Derneği’nin düzenlediği yarışmaya okul öncesi ile ilk ve ortaöğretim çocukları katılacaklar. “Aşıların çocuk sağlığındaki önemi ve katkısının çocukların gözünden ebeveynlerine aktarımı” konusundaki yarışmadaki amaç, çocukların insan sağlığı üzerinde en önemli katkıyı sağlayan aşı uygulamalarının faydasının ülkemizde daha iyi anlaşılabilmesi ve çocukların kendi sağlıkları için aşının önemini kavramalarını sağlamak.
#AşıArada yüzünü gösteren güneşene aldanmayın, kış hastalıkları kapıda! Kış hastalıkları, genelde üşütmenin doğal bir sonucu gibi görülüyor. Halbuki bu mevsimdeki hastalık artışlarına zemin hazırlayan faktörler farklı. Kışın adeta mahkum olduğumuz kapalı ve kalabalık ortamlar, vücudumuzda meydana gelen bazı değişiklikler, kolay yayılan ve bulaşan farklı çok sayıda mikroba zemin hazırlıyor. Sadece soğuk algınlığına yol açan virüslerin sayısı bile 200’den fazla. Göğüs hastalıkları uzmanları Prof. Dr. Levent Tabak ve Dr. Elif Altuğ Kolsuk, kış hastalıklarıyla ilgili bilgi verdi.