Güncelleme Tarihi:
İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Nuran Salman, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Mart ayında yayınladığı kılavuzda, gelişmekte olan ülkelerde dünyada her yıl bir milyon çocuğun ölümüne neden olan pnömokok bakterisine karşı, birleşik pnömokok aşısının aşılama programlarına dahil etmeleri için tavsiye kararı aldığını bildirdi…
“2 yaş altı çocuklar aşılanmalı”
Prof. Dr. Salman, boğazda yer alan ve damlacıklar yoluyla bulaşan pnömokok bakterisinin en büyük taşıyıcısının çocuklar olduğunu belirtti. Vücut direnci azaldığı anda bakterinin zatürre, menenjit, kulak iltihabı, sinüzit ve eklem iltihabına yol açtığını kaydeden Prof. Dr. Salman, bu nedenle 2 yaş altı çocukların aşılanmasının çok önemli olduğunun altını çizdi…
Pnömokok bakterisinin aynı zamanda 65 yaş üstü kişilerde de zatürrenin en sık görülen etkeni olduğuna işaret eden Prof. Dr. Salman, çocuklarla temas halinde bulunan yaşlılara bulaşmanın çok kolay olduğunu söyledi.
Türkiye'de birleşik pnömokok aşısının birkaç yıldır muayenehane ve özel hastanelerde uygulandığını, ancak rutin aşı takviminde yer almadığını ifade eden Prof. Dr. Salman, şöyle devam etti:
“Aşı, ölümleri engelliyor”
''Avrupa'da 11 ülke ile ABD'de aşı takviminde yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü Mart ayında yayınladığı yeni kılavuzunda, özellikle gelişmekte olan ülkelere, birleşik pnömokok aşısını aşılama programlarına dahil etmeleri yönünde tavsiye kararı aldı.''
ABD'de yapılan bir çalışmaya göre, aşılamadan sonra 65 yaş ve üstü kişilerde zatürre ve buna bağlı ölümlerde yüzde 80'lere varan bir azalma meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Salman, ''Dolasıyla bu aşı hem çocuğun kendisini koruyor, hem de büyükleri'' dedi.
Pnömokoka bağlı hastalıklarda antibiyotiklerin artık etkili olmadığını, hatta birçok ilaca karşı çoklu direnç geliştiğini anlatan Prof. Dr. Salman, ''Hem ilaçlara karşı direnç kazanılması, hem bebek ölümlerinin azaltılması, hem de yaşlıların korunması için Türkiye'de de bu aşı, aşı programına dahil edilmeli'' şeklinde konuştu.
“En büyük taşıyıcı çocuklar”
İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayper Somer de WHO'nun özellikle bebek ölüm hızı binde 50'nin üzerinde olan ya da 0-5 yaş arası bebek ölümleri 50 binin üzerinde bulunan ülkelere bu aşıyı tavsiye ettiğini söyledi. Türkiye'de yıllık 0-5 yaş arası bebek ölümlerinin 50-51 bin civarı olduğunu savunan Prof. Dr. Somer, ''Zatürre de dahil olmak üzere solunum yolu enfeksiyonları tüm dünyada çocuk ölümlerinde birinci sırada yer alıyor'' dedi.
Pnömokokun zatürre dışında menenjit, kulak iltihabı, sinüzit ve eklemiltihabına yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Somer, ''En büyük taşıyıcı yüzde 20-40 ile çocuklar. Bu çocuklar yuvaya giderse taşıyıcılık yüzde 60'lara kadar çıkıyor'' diye konuştu.