Ayasofya Camisi’nde bugün 86 yılın ardından ilk kez namaz kılındı. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ayasofya, Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek tekrar cami statüsüne dönmüş oldu. Peki Ayasofya kaç yılında yapıldı, ne zaman müze oldu? İşte 532-537 yılları arasında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine bazilika planlı bir patrik katedrali olarak inşa ettirilen ve İstanbul'un fethedilmesinin ardından camiye dönüştürülen Ayasofya ile ilgili detaylar…
#AyasofyaDanıştay kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yeniden ibadete açılacak Ayasofya Camisi'nin girişindeki bilet satış ve hızlı geçiş yazıları kaldırıldı. Ayasofya Camisi'nde yeniden ibadete yönelik çalışmalar devam ederken, vatandaşlar da ilk namazın kılınacağı tarihi araştırıyor. Peki, Ayasofya ne zaman ibadete açılacak?
#Ayasofya Ne Zaman İbadete Açılacak?Danıştay kararı ardından Ayasofya yeniden cami statüsüne sahip oldu. Danıştay 10. Dairesi’nin verdiği kararla Ayasofya, 86 yıl sonra ibadete açıldı. Bu kararın ardından gözler, tarih bilgisine çevrildi. Tarihi yapıda cami kılmak isteyen vatandaşlar, merakla Ayasofya’nın ibadete açılacağı tarihi araştırıyor. Peki, Ayasofya ne zaman ibadete açılacak? Ayasofya camisinde ilk cuma namazı ne zaman kılınacak?
#Ayasofya Ne Zaman İbadete AçılacakAyasofya ne zaman yapıldı? Ayasofya'nın tarihi yeniden ibadete açılma süreciyle gündeme geldi. 2 Temmuz’da Ayasofya'nın statüsüne ilişkin verilen karara yönelik Danıştay'da duruşma yapıldı ve karar açıklandı. Ulusa sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Temmuz'da Ayasofya Camii'nde ilk namazın kılınacağını aktardı. İstanbul'un fethiyle birlikte camiye çevrilen Ayasofya, anat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın önde gelen yapıları arasında yer tutuyor. İşte, Ayasofya'nın tarihi ve yeniden cami olma süreciyle ilgili ayrıntılar.
#Ayasofya Ne Zaman YapıldıAyasofya'nın tarihi gündemde yer almaya devam ediyor. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın 24 Temmuz'da kılınan ilk namazla ibadete açılacağını duyurdu. Peki, Ayasofya kimin eseri, ne zaman yapıldı? İşte, Ayasofya'nın tarihiyle ilgili merak edilenler.
#Ayasofya Ne ZamanAyasofya Camii'ne atanacak olan iki imamdan birisi olarak ifade edilen Ferruh Muştuer, biyografisi ile araştırılan isim olmaya başladı. Daha önce Ayasofya'da Fetih Suresi de okuyan Ferruh Muştuer, 2015 yılında Dünya Kuran-ı Kerim okuma yarışmasında birinciliği elde etmişti. Peki, Ferruh Muştuer kimdir nereli ve kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Ferruh MuştuerAyasofya'nın ne zaman müze olduğu ve kaç yılında yapıldığı araştırılan konular arasında yerini aldı. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada 24 Temmuz'da Ayasofya'nın ibadete açılacağını duyurdu. İşte İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen 15 asırlık bir tarihe sahip Ayasofya'nın tarihi önemiyle ile ilgili bilgiler...
#Ayasofya Ne Zaman Müze OlduAyasofya cami oldu mu, ibadete açıldı mı soruları yoğun ilgi görüyor. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinden sonra camiye çevirdiği Ayasofya, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilmişti. Danıştayın kararının ardından Ayasofya Camisi'nin, yönetimi Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayasofya'nın ibadete açılacağı tarihi duyurdu.
#AyasofyaDanıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararını 'hayırlı olsun' mesajıyla paylaştı. Son gelişmeler ardından sosyal medyada Ayasofya fotoğrafları paylaşılırken tarihi yapının tarihi de bir kez daha araştırılıyor. Peki, Ayasofya ne zaman, kim tarafından yaptırıldı? İşte Ayasofya fotoğrafları ve tarihi
#Ayasofya Fotoğrafları1500 yıl önce inşa edilen Ayasofya’nın cami statüsünden müze statüsüne taşıyan kararın iptali için yapılan başvuru bugün Danıştay'da ele alınacak. 1934 yılındaki protokolün iptali yönünde bir karar çıkarsa, Ayasofya yeniden ibadete açılabilecek. Peki, Ayasofya nerede, İstanbul’un hangi ilçesinde? Ayasofya kaç yılında yapıldı? Ayasofya ne zaman müze oldu? İşte Ayasofya kaç yılında yapıldı, ne zaman müze oldu? İşte 15 asırlık Ayasofya'nın tarihi
#Ayasofya NeredeGünümüze ulaşan en önemli sembollerinden biri olan Ayasofya, müze statüsü sebebiyle sık sık gündeme geliyor. Ayasofya’nın eskiden olduğu gibi camiye çevrilmesi konusu AK Parti MYK toplantısında da konuşulmuş,Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Ayasofya’nın müze statüsünün kaldırılarak cami olarak yeniden ibadete açılması için çalışma yapılması talimatında bulunmuştu. Tarihi yapının ibadete açılmasına yönelik atılan adımlar ardından Ayasofya'nın tarihine yönelik araştıramalar başladı. Peki, Ayasofya ne zaman müze oldu? İşte Ayasofya'nın tarihiyle ilgili bilgiler
#AyasofyaAyasofya ne zaman açıldı? sorusu, İstanbul'un Fethi dolayısıyla araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans yöntemiyle, Ayasofya'daki programa katıldı ve Fetih süresinin mealini okuduktan sonra bir konuşma yaptı. Program çerçevesinde, Ayasofya'nın tarihi ve açıldığı zaman gündeme geldi. Ayasofya Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kilise olup aynı yerde üç kez inşa edilmiştir. İşte, Ayasofya'nın tarihi ile ilgili detaylar.
#Ayasofyaİletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Ayasofya paylaşımı ardından bazı iddialar gündeme geldi'Özledik! Ama az daha sabır. Birlikte başaracağız…' notunu düşen Altun'un bu sözleri 'Ayasofya'nın ibadete açılacağının mesajı' olarak yorumlandı. Bu paylaşım ardından Ayasofya'nın tarihi ile ilgili araştırmalar arttı. Peki, Ayasofya ne zaman müze oldu? İşte açılacağı iddialarıyla gündeme gelen Ayasofya'nın tarihi...
#Ayasofya Ne Zaman Müze Oldu?Sultan III. Selim döneminde saray mimarlığına atanan Fransız asıllı Antoine Ignace Melling, İstanbul ve boğaz kıyılarının gravürlerini yapmış ve bunları 1800’lerin başında Fransa’da kitaplaştırmıştır. Demirören Yayınları da Melling'in kaleminden çıkan ‘İstanbul ve Boğaz Kıyılarına Pitoresk Seyahat’ adlı bu nadir kitabın tıpkıbasımını yaparak özgün boyutlarında yeniden yayımladı. Araştırmacı-yazar Erhan Altunay ve Arkeolog Dr. Murat Sav da kitapta yer alan gravürlerin, İstanbul’un günlük yaşamını, saray ile çevresini, mimari dokusunu ve dönemin ruhunu ayrıntılı bir şekilde yansıttığını söylüyor.
#Antoine Ignace MellingSes ve kanun sanatçısı Çağlar Fidan, dinleyeni Suriçi İstanbul’unda müzikli bir tarih yolculuğuna çıkaran albümü ‘Intra Muros İstanbul’u yayımladı. Sadece 17 ile 20’nci yüzyıllar arasında yapılan eski İstanbul’un şarkılarını değil, o şarkılara eşlik eden hikâyeleri de günümüze taşıyor.
#Çağlar FidanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Depremden etkilenen tüm illerimize koştuk. Adeta milli bir seferberlik başlattık. Bugün 322 bin yuvamızı, bu şuurla inşa ediyoruz. Hamdolsun, şu ana kadar 101 bin 254 konutumuzu vatandaşlarımıza teslim ettik. Yıl sonuna kadar bu sayıyı inşallah, 200 bine çıkaracağız" dedi.
#İsrailCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli Kongre Merkezi'nde 21. İmam Hatipliler Kurultayı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kara Harp Okulu'ndaki teğmenlerin kılıçlı yeminine ilişkin, "Bu kılıçları kime çekiyorsunuz? Bunlarla ilgili olarak gerekli bütün araştırmaların hepsi yapılıyor ve oradaki birkaç tane kendini bilmez, bunlar da temizlenecek. Bunların ordumuzun içinde bulunması mümkün değil" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı Sarayıİran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için bugün tüm camilerde cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde cuma namazında hutbe irad etti ve Haniye için kılınan gıyabi cenaze namazına katıldı.
#İsmail HaniyeBir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge AkgünCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. İsrail'in Gazze'deki sivil katliamını lanetleyen Erdoğan, ABD'ye de tepki gösterdi. Erdoğan, "Dünya bir hastanın, bir manyağın, bir psikopatın, kanla beslenen vampirin barbarlığını canlı yayında izliyor. Ey ABD bu kan senin eline de bulaştı. Sen de bu soykırımdan en az İsrail kadar sorumlusun." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. İsrail'in Gazze'deki sivil katliamını lanetleyen Erdoğan, ABD'ye de tepki gösterdi. Erdoğan, "Dünya bir hastanın, bir manyağın, bir psikopatın, kanla beslenen vampirin barbarlığını canlı yayında izliyor. Ey ABD bu kan senin eline de bulaştı. Sen de bu soykırımdan en az İsrail kadar sorumlusun." dedi. İslam dünyasına çağrıda bulunan Erdoğan, "ortak karar almak için daha neyi bekliyorsunuz. Tepki göstermek için daha ne olmalı." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özgür Özel ile 9 Haziran'dan sonra görüşeceğiz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanVenedik, bugün eski saraylarını koruma mücadelesinde. Bir konağı korumak az bir şey değil. Venedik’i korumak için İtalya gayretini tabii ki gösterecek. Ama dünyanın Venedik için gösterdiği gayret hiçbir şekilde istenen düzeyde değil... Venedik Bienali Türkiye Pavyonu hayli orijinal... Marco Polo, dünya tarihinin ilginç bir seyyahıdır. Milattan önce 13. asırdan beri kaleme alınan seyahatnameler var. Onların içinde Marco Polo’nunki en çok tartışılanı...
#VenedikDünya Etnospor Konfederasyonu ve İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, "Filistin davasında duruşumuzu çok net bir şekilde ortaya koyuyoruz. Ama daha güçlü olmak zorundayız. Türkiye olarak, İsrail'in bir daha soykırıma teşebbüs edemeyeceği kadar güçlü olmak zorundayız. Rabbim, Filistinli kardeşlerimize hak ettikleri özgürlüklerini, zaferi nasip edecek. Rabb'im, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın özgür günlerini de bizlere gösterecek" dedi.
#Bilal Erdoğan