Ayasofya Camisi’nde bugün 86 yılın ardından ilk kez namaz kılındı. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ayasofya, Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek tekrar cami statüsüne dönmüş oldu. Peki Ayasofya kaç yılında yapıldı, ne zaman müze oldu? İşte 532-537 yılları arasında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine bazilika planlı bir patrik katedrali olarak inşa ettirilen ve İstanbul'un fethedilmesinin ardından camiye dönüştürülen Ayasofya ile ilgili detaylar…
#Ayasofya1500 yıl önce inşa edilen Ayasofya’nın cami statüsünden müze statüsüne taşıyan kararın iptali için yapılan başvuru bugün Danıştay'da ele alınacak. 1934 yılındaki protokolün iptali yönünde bir karar çıkarsa, Ayasofya yeniden ibadete açılabilecek. Peki, Ayasofya nerede, İstanbul’un hangi ilçesinde? Ayasofya kaç yılında yapıldı? Ayasofya ne zaman müze oldu? İşte Ayasofya kaç yılında yapıldı, ne zaman müze oldu? İşte 15 asırlık Ayasofya'nın tarihi
#Ayasofya NeredeCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası İnovaLİG Şampiyonları Ödül Töreni'ne katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada "Göreve geldiğimizde yılda 36 milyar dolar ihracatı olan ülkemiz 254 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. İhracatını en hızlı artıran 3. ülke olduk. Yükseliş trendini devam ettiriyoruz." dedi.
#CumhurbaşkanıSon dakika haberi: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu 'Selefi dernekler silahlanıyor' iddiaları ile ilgili olarak, "Türkiye, Selefilerle yıllardır mücadele ediyor. Selefi örgütle ilgili 47 yapılanma var. Yaklaşık 28 tane dernek ve vakfa gözaltı yapmışız. Türkiye'de bu mücadele devam ediyor. Bizim bilgiye her zaman ihtiyacımız var. 1-2 gün içerisinde Cübbeli Ahmet Hoca bildiğini anlatacak" dedi.
#Süleyman SoyluAyasofya'nın tarihi önemi, Ayasofya Camisi'nin ibadete açılmasıyla beraber merak konusu oldu. 86 yıl sonra kılınan ilk namazda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve çok sayıda vatandaş saf tuttu. 15 asırlık öneme sahip Ayasofya, anat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın önde gelen yapıları arasında yer tutuyor. Ayasofya Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un 1453 yılında fethi ile birlikte camiye çevrilmiş, çeşitli tarihi belgelerde harap durumda olduğu belirtilen yapı İstanbul’un fethinden sonra hiçbir tahribata uğratılmadığı gibi, yapılan güçlendirme ve onarımlarla günümüze kadar en iyi şekilde korunmuştur. Peki, Ayasofya kaç yılında müze oldu ve ne zaman yapıldı? İşte, Ayasofya Camisi'nin tarihi önemiyle ilgili bilgiler.
#AyasofyaAyasofya Camii'ne atanacak olan iki imamdan birisi olarak ifade edilen Ferruh Muştuer, biyografisi ile araştırılan isim olmaya başladı. Daha önce Ayasofya'da Fetih Suresi de okuyan Ferruh Muştuer, 2015 yılında Dünya Kuran-ı Kerim okuma yarışmasında birinciliği elde etmişti. Peki, Ferruh Muştuer kimdir nereli ve kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Ferruh MuştuerPapa Francis haftalık vaazında Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili, “Aklım İstanbul’da. Ben Azize Sophia’yı düşünüyorum ve çok acı çekiyorum” dedi. Türk tarihçi ve ilahiyatçılar da Papa’ya Endülüs’te kiliseye çevrilen Cordoba Camisi’ni (Kurtuba Ulu Camii) ve Haçlı seferlerinde Ayasofya’nın talan edilişini hatırlattı.
#GazetehaberleriAyasofya'nın ne zaman müze olduğu ve kaç yılında yapıldığı araştırılan konular arasında yerini aldı. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada 24 Temmuz'da Ayasofya'nın ibadete açılacağını duyurdu. İşte İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen 15 asırlık bir tarihe sahip Ayasofya'nın tarihi önemiyle ile ilgili bilgiler...
#Ayasofya Ne Zaman Müze OlduDünyanın önde gelen dört Bizans tarihçisiyle buluştuk, şehirlerin şehrini konuştuk: Atatürk ve Jön Türkler Bizans’a nasıl bakardı? Ortalama bir Bizanslının günü nasıl geçerdi? Fatih İstanbul’da kimin intikamını aldığını söyledi? Osmanlı mimaride ve sanatta Bizans’ı aştı mı?
#İstanbulCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yenikapı’da düzenlenen Cumhur İttifakı Büyük İstanbul mitinginde konuştu. Erdoğan konuşmasında, "Dövizi tırmandırmaya çalışıyorlar. Bakın bugün Yenikapı’dan onlara sesleniyorum. Ey finans sektörünün içinde olanlar, kalkıp da piyasadan dövizleri toplayıp, döviz yükselecek şöyle olacak böyle olacak bu tür provokatif eylemlerin içerisine giriyorsanız bunun bedelini çok ağır ödeyeceksiniz. Seçimin arifesinde bu tür eylemlerin içerisine girenleri sesleniyorum. Hepinizin kimliğini biliyoruz, neler yaptığınızı biliyoruz. BDDK bazı adımlar attı. Ama şunu bilin ki seçim sonrası bunun faturasını size ağır keseceğiz. Bu milleti sömüremeyeceksiniz" dedi.
#CumhurbaşkanıEĞER Çelik Gülersoy, kültür yarımadası diye övündüğümüz alandaki binaları onarmasaydı, Sultanahmet semtini bugünkü zenginliğiyle görmemizi sağlayacak şekilde ihya etmeseydi, bugün orası otellerin, kafelerin, lokantaların bu kadar yoğun bulunduğu, gerçek anlamda sembol bir turistik ve sosyal bir semt olmazdı.