Her şey 13 yıl önce başladı. Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı bir karar, bildiğimiz Sulukule’nin sonunu getirdi. İstanbul, Fatih’teki bu yoksul mahallede bulunan evler tek tek yıkıldı. Yerine ‘lüks’ konutlar yapıldı. Aradan yıllar geçti. Konu, ülke sınırlarını aştı, Avrupa Parlamentosu’na taşındı. Açılan en önemli davalardan birinde yeni bir karar çıktı. Davanın avukatlarının kamuoyuyla geçen hafta paylaştığı bu kararda; Fatih Belediyesi tarafından hazırlanan ‘yeni Sulukule’ projesinin tarihi dokuyu bozduğu, hukuksuz olduğu için iptal edildiği belirtiliyordu. Soluğu Sulukule’de aldık. Yenilenen mahalleyi sokak sokak gezdik. Bir zamanlar kavganın ve dansın eksik olmadığı semtin yeni havasını soluduk. Peşi sıra eski Sulukule sakinlerini yeni mahallelerinde, Karagümrük’te ziyaret ettik.
#SULUKULESULUKULE projesinin iptali, yıkımdan 9 yıl sonra onandı. Danıştay, Romanların evlerinden çıkarılıp şehir dışına sürülmesiyle sonuçlanan Sulukule projesiyle ilgili 3 yıl önce verilen iptal kararını oybirliğiyle onadı. Romanların avukatı Hilal Küey “Projenin kamu yararına uygun olmadığı onanmış oldu. Projenin iptaliyle beraber hukuken yıkımı gerekiyor fakat fiilen imkânsız tabi. Hukuki süreç tamamlansın, AİHM’e taşırız” dedi.
#SULUKULE ProjesiİZMİR'in Bergama İlçesi'nde Yortanlı Barajı’nın suları altında kalacak olan Allianoi Antik Kenti’nde kumla kaplama çalışmaları sürerken 6 ekim çarşamba günü İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenecek ‘İzmir İçin Acil Turizm Zirvesi’ne gfelecek olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, konunun tarafları ile toplantı yapacak.
İzmir’in Bergama İlçesi’nde bulunan Allianoi Antik Kenti'nin Yortanlı Baraj suları altında kalmasının önünde engel kalmadı. İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, antik kentin ‘kumla’ doldurulduktan sonra baraj sularının altında kalmasına izin verdi.
İzmir’in Bergama İlçesi’nde bulunan Allianoi Antik Kenti’nin Yortanlı Baraj suları altında kalmasının önünde engel kalmadı. İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, antik kentin ‘siltli kille’ doldurulmak yerine ‘kumla’ doldurulduktan sonra baraj sularının altında kalmasına izin verdi.
Manisa’nın Selendi İlçesi’nde yılbaşı gecesi, bir kahvede, sigara yüzünden çıkan kavgayla başlayan, kısa sürede Romanların ev ve işyerlerinin taşlandığı, otomobil ve minibüslerin devrildiği, 3 kişinin yaralandığı olaylarla ilgili olarak 80 sanık hakkında dava açıldı. Roman ailelerin Selendi’den ayrılmak zorunda kaldığı olayların sanıkları için 3 yıldan 150 yıla kadar değişen hapis cezası istendi.