Atopik cilt, genetik olarak yatkın kişilerde, çevresel faktörlerin eklenmesiyle ortaya çıktığı düşünülür. Özellikle kış aylarında kuruyan cilt yapısıyla birlikte ortaya çıkan atopik cilt belirtileri iyi bir bakım gerektirir. Peki atopik cilt nedir, neden olur? İşte atopik cilt belirtileri ve bakımı...
#Atopik CiltAtopik cilt, özellikle soğuk havalarda cildin hassasiyet geliştirmesiyle yaşanan bir sorundur. Cilt bariyerinin etkisini kaybetmesi sonucu atopik dermatit yani halk arasında bilinen adıyla egzama cilt hastalığı meydana gelir. Peki bu bozulmanın nedeni nedir, atopik cilt belirtileri nelerdir? Atopik cilt hakkında merak edilen bazı bilgileri paylaşıyoruz.
#Atopik CiltHer yaşta, özellikle de çocukluk döneminde sık görülen kronik, uzun soluklu, tekrarlayan çok kaşıntılı bir deri hastalığı olan atopik dermatitin sayısı son yıllarda giderek artıyor. Hastalığın kronik ancak bulaşıcı olmadığına dikkat çeken uzmanlar, 14 Eylül Atopik Dermatit Farkındalık Günü’nde bu hastalığa karşı korunma ve tedavi yollarını anlattı...
#Atopik DermatitSon günlerde merak edilen bitkiler arasında yer alan hodan otu faydaları ve kullanımı araştırılmaya devam ediyor. Rahatlatıcı etkisinden dolayı hodan otu ve cildi yenileyen hodan yağı alternatif tıpta da sıklıkla kullanılıyor. Peki hodan nedir, hodan otu ve yağı nerelerde kullanılır? İşte hodan faydaları ve kullanımı...
#HodanGünümüzde hava kirliliği, zararlı güneş ışınları, stres, kozmetik ürünlerdeki kimyasallar ve sağlıksız beslenme ile hasar gören cildimizin doğal ürünler ile bakımı önemli bir konu haline geldi. Cildimiz zararlı ışınlar ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan bir bariyer görevi görür. Arı ürünleri yüksek antioksidan içeriğiyle cilt bariyerinin nem dengesini ve hijyenini sağlayan doğal desteklerdir.
#Arı Ürünleri“Vücudumuzun en büyük organı sayılan cildimizin bebekler için önemi, bir örtü olmaktan çok daha fazlasıdır. Yeni doğan bir bebeğin derisi; duyarlı, ince ve kolay zedelenir yapıdadır. Bu nedenle; yıkanması ve bakımı da ayrı bir özen gerektirmektedir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, açıkladı.
#BebekEv içi ortamında, özellikle sıcak ve nemli ortamlarda çoğalabilen ev tozu akarlarına karşı uyarılarda bulunan Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, “Bu canlılar insanların deri döküntüleriyle beslenir. Akarlar, alerjik şikayetlerin ortaya çıkmasına neden oluyor ve astım ataklarını tetikleyebiliyor. Akarların yoğun olarak yaşayabileceği peluş ve tüylü oyuncaklardan uzak durun” dedi.
#Doç. Dr. Mehmet Yaşar ÖzkarsDeri, mevsimsel değişikliklerden en çok etkilenen organdır. Isının düşmesi, ısıtma sistemlerinin ortamın nemini azaltması, soğuk ve rüzgarlı hava, derimizin yeteri kadar nemlenmesini engeller. Bunun sonucunda; kuru, pullanan, kaşınan, kızaran ve kabalaşan bir deri ortaya çıkar.
Kışın soğuğu, rüzgarı, yağışlı havaları, is ve egzoz dumanından oluşan kirli havayla cildin barışık olması mümkün değil. Tüm bu cilt için kötü koşullar, kuruluğun yanı sıra ciddi deri hastalıklarına da zemin hazırlıyor. Kuruyan deride kırışıklıklar artıyor. Hava kirliliğine yorgunluk, stres, kötü beslenme gibi koşullar da eklenirse serbest radikaller ciltte enflamasyonlu görünüme neden oluyor.