Paylaş
Özellikle yaz tatillerinde tercih edilen çamur banyoları, aslında her mevsim uygulanabiliyor. Ancak her çamurun herkese faydası olur mu? Dermatoloji Uzmanı Emine Özge Ayabakan, çamur banyosunun faydalarını ve dikkate dilmesi gerekenleri anlattı.
Bugün Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı veya ruhsatsız birçok kaplıcada çamurla cilt bakımı yanında, birçok hastalıkların tedavisinde çamur kullanılmakta ve her geçen gün de kullanan hasta sayısı ve uygulama yapılan kaplıca sayısı, evde kişisel kullanımı artmaktadır.
Çamur ve termal su, cildimizdeki tazeliği yeniden kazandırır. Araştırmalar da kanıtlamıştır ki, mineral yönünden zengin çamurlar etkili sonuç vermektedir. Volkanik çamur, özellikle kozmetik dermatolojide çok yararlıdır.
Çamurun faydaları neler?
Çamur, mineralli termal suyla kullanılarak daha iyi sonuçlar alınabilir.
• Doğal peeling etkisi yaparak, hücre yenilenmesi sağlanır.
• Derideki gözenekleri sıkılaştırır, kollajen dokusu uyarılır. Deride sıkılaşma, kan dolaşımının düzene girmesi sağlanır.
• Güneşe bağlı, hamilelik sonrasında ve yaşlılıkta oluşan lekelerin giderilmesinde, akne, sivilce tedavisinde etkilidir.
• Kan dolaşımını düzenleme etkisinden selülit, kemik, kas, bağ dokusu hastalıklarında, kireçlenme, sinüzit ve migren tedavisinde de faydalıdır.
Birçok deri hastalığına iyi geliyor
Çamur, insanı rahatsız etmeden etkili ve güçlü bir ısınma sağlar. Bu sayede deride kan dolaşımı hızlanarak bağışıklık sistemimizin uyarılması sağlanır. Fizikokimyasal dinamizm ile birçok deri rahatsızlığında tedavi edici sonuçlar alınabilir. Tedavi edilen başlıca dermatolojik hastalıklar psöriazis ve atopik dermatittir. Ayrıca akne vulgaris, rozase, skleroderma, seboreik dermatit, kronik ülserler, vitiligo ve kserozis gibi birçok dermatolojik hastalıkta kullanılmaktadır.
Sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli
Çamur banyosu için sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir. Güneşin dik açıyla geldiği saatlerde, vücutta çamur olsa bile vücut ısısı artar ve fayda yerine deride zararlı etkileşimler oluşur.
Her mevsim çamur banyoları yapılabilir. Banyo kürlerinde kural, dozun hem süre hem sıcaklık yönünden yavaş yavaş artırılmasıdır. Çamur banyosunun haftada 2-3, toplamda ise 10-15 kez uygulanması önerilir.
Çamurun sertifikası olmalı
Tedavi amaçlı olarak her çamurla banyo yapılması bilinçli değildir. Kullanılacak çamurların sertifikalandırılması, standart kriterlerin belirlenmesi gerekmektedir. Çünkü paligorskit, serbest silika, eriyonit,ve asbest mineralleri gibi bazı mineraller toksik ve tehlikeli olup solunduğunda kanserojen etkisi vardır. Ayrıca kil minerallerince emilen radyoaktif elementler, kaplıcalarda tekrar tekrar kullanıldığında insan sağlığı için tehlikeli olabilmektedir.
Çamur katkılı kozmetik kullanırken dikkat!
Dermatolojide koruyucu olarak kullanılan çamur, kil mineralleri; kaolinit, talk ve simektit’tir. Ayrıca krem, toz veya emülsiyon formlarında, terlemeyi önleme amacıyla ve kozmetik amaçla kullanılırlar.
Dikkat edilmesi gereken nokta dermatologunuza danışmadan bu ürünlerin evinizde kullanılmaması gerektiğidir. Cilde krem, maske halinde uygulandığında, bünyeye zararlı etkiler oluşturabilecek toksik element içeriği (örn. As, Cd, Hg, Pb, Se, Te, Tl, Fe,vb.,) uygun standartlarla gösterilmelidir (WHO, EPA).
Çocukların öğrenme yeteneğini geliştiriyor
Amerika’da yapılan bilimsel araştırmalarda sağlıklı çamur banyoları uygulanan çocuklarda, atopik dermatit gibi alerjik reaksiyonların azaldığı ve daha az hasta oldukları görülmüştür. Ayrıca çamur içerisinde bulunan doğal bir bakterinin yapılan deneylerde solunum ve sindirim yoluyla alındığında serotonin seviyesini artırarak anksiyetenin azalmasında, öğrenme yeteneğinin artırılmasında yardımcı olduğu görülmüştür. Ülkemizde de çocuk çamur festivalleri yapılarak bu durumun önemi anlatılabilir.
Kimler çamur tedavisinden kaçınmalı?
Lupus eritematozus gibi güneşle alevlenen dermatozlar, deri kanserleri, akut deri enfeksiyonları ve immün yetmezlik durumlarında çamur tedavileri önerilmez. Dermatologa danışmadan, şüpheli cilt problemlerinde çamur uygulaması yapılmamalıdır.
Hamilelilik süresince vücudun olması gerekenden fazla ısınmasını veya soğumasını engellemelisi açısından çamur tedavisi önerilmez. Ciddi psikiyatrik bozukluklar, akut alkolizm, epilepsi ve kardiyak bozukluklarda da yapılmaması gerekir.
Paylaş