Türkiye ekonomisi güçlü ve kararlı ekonomik duruşunu koruyor. Parasal ve mali düzenlemeler eşliğinde dezenflasyon süreci baz etkisiyle başladı. Aylık bazda enflasyon güçlü duruşunu korusa da enflasyonun yükseliş hızının azalacağına dair beklentiler devam ediyor. Borsa İstanbul ise tarihi yüksek seviyelerinden düşüş yaşıyor. Yabancı yatırımcının varlıklarının azalmış olması piyasadaki volatiliteyi terse çevirdi. Döviz kurlarında ise yükseliş devam ediyor. Altın Fed'in faiz indirimini fiyatlarken fonlar ise çeşitlerine göre değerleniyor. Uzmanlar borsa, döviz kurları, fonlar ve altın için önemli analizlerde bulundu.
#AltınSon bir yılda BIST 100 endeksinin sağladığı getirinin enflasyonun altında kalması, uzmanların sene başında yatırımcılara hisse senedi alımlarında seçici olmaları için yaptıkları uyarıları hatırlattı. TÜİK verilerine göre 2024 Temmuz itibarıyla bir yıllık enflasyon yüzde 61.78 olurken; Borsa İstanbul verilerine göre BIST 100 endeksinin bir yıllık getirisi yüzde 33’te kaldı. Ancak uzmanların uyarılarını dinleyerek ‘doğru sektörü’ bulan yatırımcıların sağladığı getiri, yüzde 150’yi aştı. Uzmanlar, ‘yeni dönemin yeni hisseleri’ ile ‘yıldızı sönen sektörleri’ Hürriyet’e değerlendirdi.
#BorsaOrtadoğu’da artarak devam eden gerilimin ABD’nin resesyona gireceğine yönelik beklentilerle birleşmesi, küresel piyasalara ‘kara pazartesi’ yaşattı. Geçen haftayı bu endişelerle sert düşüşle kapatan borsalar, yeni haftada kayıplarını daha da artırdı. Dün bu gelişmelerin etkisiyle Japon borsası son 37 yılın en kötü gününü yaşarken; Japonya’da başlayan satış dalgası Çin, Güney Kore, Tayvan’ın ardından Türkiye, Avrupa ve ABD borsalarını da vurdu. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, jeopolitik risklerle finansal risklerin üst üste gelerek piyasalara ‘kusursuz fırtına’ yaşattığını anlattı.
#ABDBu hafta önce Ortadoğu’da artan jeopolitik risklerin etkisiyle yükselen altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın eylülde faiz indirimine açık kapı bırakmasının ardından iki haftanın zirvesine çıktı. Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan uzmanlara göre altında uzun süredir jeopolitik tedirginlikler fiyatlandığı için ilerleyen dönemde yeni önemli ve belirgin artışlar yaşanması beklenmiyor.
#AltınMerkez Bankası (TCMB) verileri, 1.5 aydır gerileyen mevduat faizi oranlarının yeniden yükselişe geçtiğini ortaya koydu. Buna göre, 1-3 aylık mevduat faizi oranları 28 Haziran haftası itibarıyla yüzde 0.7 puan artışla yüzde 59.17’ye yükseldi. Ancak TCMB’nin açıkladığı bu oranlar daha çok yüksek hacimli döviz dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) standart TL mevduata geçişlerde geçerli. Bu nedenle vatandaşın bankaya gittiğinde karşılaştığı oranlar daha düşük oluyor. TCMB’nin zorunlu karşılıklarla ilgili son düzenlemeleri sonrası, vatandaşa sunulan mevduat faizi oranlarında da sınırlı artışlar yaşandığı belirtiliyor.
#MevduatTürkiye’nin gri listeden çıkarılmasına yönelik kararı Hürriyet’e değerlendiren İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, “Bu karardan sonra yabancı kaynak girişinin artması beklenir” derken; Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş da “Kararın, Türkiye’nin yatırım yapılabilirliğini hem doğrudan yatırımlar hem de portföy yatırımcıları açısından artıracağını değerlendiriyoruz” diye konuştu.
#TürkiyeTürkiye, Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeden çıkarıldı. Uzmanlar ekonomiye olan güvenin daha da artacağını, fon girişlerinin olacağını, yabancı yatırımcının kalıcı yatırım yapacağını belirtti. Kısa vadede sonuçlarının net olarak görülmese de orta ve uzun vadede ülke ekonomisi için algısal anlamda gri listeden çıkmanın başarı olduğunu uzmanlar açıkladı.
#TürkiyeHisse senedi piyasasına yönelik vergi kararının ertelendiğinin duyurulması, bayram tatili öncesi son işlem gününde borsayı hareketlendirdi. Verginin rafa kalkmasının yanı sıra hem 28 Haziran’da Türkiye’nin gri listeden çıkacağına yönelik artan beklentiler hem de Moody’s’in temmuz ayında Türkiye’nin kredi notunda iki kademe birden artıracağına ilişkin öngörülerle borsada yeniden ralli yaşanması bekleniyor.
#BIST 100Borsa İstanbul’da hisse senetlerine işlem vergisi geleceğine yönelik haberlerin yarattığı baskı sürüyor. Buna bayram tatilinin yaklaşmasıyla artan kâr realizasyonları da eklenince, BIST 100 endeksi 26 Nisan’dan bu yana ilk kez 10 bin puanın altına geriledi. Dün yeniden hareketlenen endeks daha sonra 10 bin puanın üzerine çıktı. Uzmanlar, endeksteki geri çekilmelerin yatırımcılar açısından alım fırsatı olabileceğini söylüyor.
#BorsaTL mevduata uygulanan stopajın artırılmasının ardından mevduat faizi geriledi. Tasarruf sahiplerinin net faiz gelirleri ise düştü. 45 bin TL’lik mevduata sahip bir vatandaşın 32 gün vadede net faiz getirisi düzenleme öncesi 1830 TL iken, düzenleme sonrası 1490 TL’ye geriledi. 92 günlük vadede ise 5 bin 480 TL’den 4 bin 500 TL’ye indi. Uzmanlar, mevduattaki son gelişmeleri Hürriyet’e anlattı.
#TL MevduatıBorsadaki yatırımcı sayısının 8.5 milyonun üzerine taşınmasında etkili olan halka arz furyasında rüzgâr tersine döndü. Son dönemdeki halka arzların beklenen getiriyi sağlamadığı; alışkın olunan tavan serilerinin görülemediği hatta halka arz fiyatının altına sarkmalar olması dikkat çekiyor. Bu kapsamda uzmanların ‘hisse seçerken seçici olun, izahnameyi mutlaka okuyun’ uyarıları yeniden gündeme geldi. Peki son halka arzlardaki düşüşün nedenleri ne? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı.
#Halka ArzPiyasalarda risk algısına göre hareketlilik devam ediyor. Gerek mevduat, gerek borsa, gerekse de emtia piyasalarında yerel ve küresel hamlelerin etkisiyle yükseliş ve düşüşler yaşanabiliyor. Borsa İstanbul tarihi yüksek seviyelerde işlem görürken altın son zamanlardaki zirvesinden geriye çekilme yaşadı. Döviz kanadında dolarda yükseliş durdu ve hafif geri çekilmeler yaşandı. Uzman isimler piyasadaki hareketleri ve geleceğe yönelik değerlendirmelerini açıkladı.
#AltınBorsada kritik eşik aşıldı. BIST 100 endeksi tarihinde ilk kez 10 bin puanı aşarak rekor kırdı. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, bu yükselişte uygulanan sıkı para politikasının piyasaya yansımalarının ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin cuma akşamı Türkiye’nin kredi notunu artırmasına yönelik beklentilerin etkili olduğunu anlattı. Uzmanlara göre endeksin yaz aylarında 12 bin puan seviyesine ulaşması bekleniyor.
#BorsaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimin ardından yaptığı konuşmada “Önümüzde yaklaşık 4-4.5 yıllık bir süre var” diyerek ekonomide belirsizliğe yol açacak erken seçime kapıyı kapatması ve mevcut ekonomi politikalarına ‘devam’ mesajı vermesi, piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Dün dolar kuru 31.8 TL’ye kadar çekilirken, Borsa İstanbul’da da ilk tepki pozitif oldu. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi ise 305 puana kadar geriledi.
#PiyasaKüresel piyasalarda dengeler faiz, enflasyon, istihdam verileriyle yön bulurken iç piyasada da bu gelişmelerin yankıları gözlemleniyor. Döviz kurları, altın fiyatları, borsa hareketleri gibi piyasanın ana dinamikleri yatırımcıların tercihlerinde değişiklikler ortaya çıkarıyor. Merkez bankalarının faiz kararı haftasında piyasalarda beklentiler satın alınmaya başlandı. Fed’in faizi sabit tutması beklenirken faiz kararı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin ya da güvercin açıklamaları önemle takip edilecek. Uzmanlar Borsa İstanbul’da 11 bin puanı işaret ederken döviz kurları için de tahminlerini açıkladı.
#AltınUluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltip, not görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çıkarması sonra BIST 100 endeksi, yeni haftaya yüzde 2.28 yükselişle başladı. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, “Hem kredi notu hem görünüm yukarı çekilince borsa yeni haftaya coşkulu başladı” yorumunu yaparken, endeksin yerel seçimler öncesinde 10 bin seviyesini test etme olasılığının yüksek olduğunu anlattı.
#BIST 100 EndeksiEkimden itibaren üç ay boyunca güç toplamaya çalışan, yıl başından bu yana da yukarı hareketine devam eden BİST 100 Endeksi, geçen haftayı 9 bin seviyesinin üzerine çıkarak rekorla tamamladıkladıktan sonra yeni haftaya hızlı başladı. Borsadaki bu olumlu havanın 31 Mart seçimlerine kadar sürmesi bekleniyor.
#BorsaBank of America’nın rekor alımları, Moody’s’in pozitif mesajları, TCMB’nin olumlu geçen yatırımcı toplantısı ve mevduat faizlerindeki gerileme borsayı desteklemeye devam ediyor. Piyasadaki yaygın beklenti, iyimserliğin sürmesi halinde BIST 100 endeksinin yukarı harekete zirve yönünde devam etmesi.
#BorsaDünya ekonomileri 2023 yılını iyisiyle kötüsüyle geride bırakmaya hazırlanıyor. 2023 yılını uğurlamaya 10 gün kala 2024 yılında piyasaya ilişkin beklentiler de merak edilmeye başlandı. Borsadan dövize, altından kripto paraya kadar birçok alanda uzman isimler 2024 yılının öngörülebilen perspektifini çizdiler. Uzmanlar Türk Lirası’nın 2024’te güçlü olacağını, Borsa İstanbul yatırımcılarının sağlam hisselere yönelmesi gerektiğini belirtirken kripto varlığı olanlar için de tavsiyeler geldi. İşte 2024 yılında piyasalarda oluşması beklenen hava…
#BorsaBu hafta gözler üç önemli merkez bankasına çevrildi. Piyasa yılın son faiz kararını açıklayacak olan Fed, ECB ve BoE’nin gelecek dönemde faiz indirimlerine kapı aralayacağı konusunda iyimser ancak Fed’in bu iyimserliği kıracak sert mesajlar vermesi bekleniyor. Uzmanlar faizdeki beklentileri Hürriyet’e anlattı.
#FEDMKK’nın verileri, kasımda borsadaki yerli yatırımcı sayısının ekime göre 350 bin kişi azaldığını ortaya koydu. En hızlı düşüş, 20-25 yaşındaki gençler ve yatırım tutarı 1001-5 bin TL arasında olan küçük yatırımcılar tarafında gerçekleşti. Peki neden? Uzmanlara göre sadece halka arzlardan kazanç sağlamak için borsaya giren küçük yatırımcılar, hem arzlar azaldığından hem de ufak getiriler sonrasında umduklarını bulamadıklarından borsadan çıkmayı tercih etti.
#BorsaPiyasalarda hareketli günler yaşanırken Türkiye ekonomisine ilişkin pozitif gelişmeler de meydana geliyor. Ekonomideki rahatlama, enflasyonun düşüş patikasına girme arefesi göz önüne alındığında uzmanların da değerlendirmeleriyle birlikte yatırım yapacaklar için önemli ipuçları ortaya çıktı. İşte uzmanların yatırımcılara tavsiyeleri ve piyasaya yönelik genel görüşleri…
#Borsa İstanbul