Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kadın çiftçilere, "Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın. İmece kültürümüzü burada da yürürlüğe koyalım. El birliğiyle ekelim, el birliğiyle toplayalım." çağrısında bulundu.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kadın çiftçilere, "Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın, imece kültürümüzü burada da yürürlüğe koyalım. El birliğiyle ekelim, el birliğiyle toplayalım" çağrısında bulundu.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Türkiye olarak, tarih boyunca etkilediği birçok ülkenin insanı ile birlikte toplumumuzdaki her grubu bir sofra etrafında birleştiren köklü bir mutfak kültürüne sahip olmanın kıymetini biliyoruz ve temiz, sağlıklı, yerel ve özgün gıdaya erişimin tüm insanlığın hakkı olduğuna inanıyoruz" dedi.
#Emine ErdoğanDoğu Karadeniz’de kaybolmaya yüz tutmuş onlarca yerel meyve ve sebzenin köy köy izini süren Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, 6 yılda 70 tür ve çeşitte 100 bin fidan üretti. Tek tek buldukları ata tohumlarını çoğaltıp 8.5 milyonunu halka dağıtan Özsoy’un başarı hikâyesini dinledik.
#RizeMUĞLA İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, veteriner hekim ve heyecanını hiç kaybetmeden sürekli proje peşinde koşan bir bürokrat... Aslen Milaslı olan Saylak, haliyle bölgenin coğrafi yapısı ve doğal dokusunu iyi tanıyor. Sürekli, “Sorunlar var ama çözümler de var” diye konuşan Saylak ile uzun bir görüşme yaptım. Çünkü dünya çapında bir turizm merkezi olarak öne çıkan Muğla’nın büyük tarım, gıda ve ormancılık potansiyeli kamuoyunda fazlaca bilinmiyor. Bu yönüyle Hürriyet Ege, Muğla’nın söz konusu özelliğinin tanıtımı bakımından önemli bir görevi yerine getiriyor diyebiliriz.
#1Gazi Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencisi Kerem Korkmaz öncülüğünde kurulan Ata Tohum Derneği’nin üniversiteli üyeleri, kırsal tarımın kalkınması için çiftliklerde gönüllü olarak çalışıyor. Kendilerini Tarım Gönüllüsü olarak tanımlayan gençler Türkiye’nin dört bir yanında bağ, bahçe, tarla ve çiftliklerde çalışıp yerel tarımı kalkındırmayı hedefliyor.
#ÜniversiteEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk MutfağıCumhurbaşkanı Başdanışmanı İbrahim Adnan Saraçoğlu, "Prof Saraçoğlu" markasının Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak atandığım 2015 yılından çok önceki bir tarih olan 21 Ağustos 2007'de Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından şirket adına tescillendiğini bildirdi.
#İbrahim Adnan SaraçoğluCUMHURBAŞKANI Başdanışmanı ve Ata Tohumu Projesi Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, İngilizlerden geri alınan tarihi ata tohumu koleksiyonu için, Bize önce vermek istemediler. 'Bakın, yasaya karşı geliyorsunuz, bu doğru bir şey değil' dedik ve en nihayet bunları aldık. Bugün Türkiye Cumhuriyeti devletinin koruması altındadır. 'Türkler el koydu' diye bir şey yok. Zaten bu Türkiye Cumhuriyeti devletinin malıdır, yüce Türk Milletine ait. Bunlar paha biçilmez tohumlar dedi.
#Ata Tohumu Projesi KoordinatörüSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Ata Tohumu Projesi Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, İngilizlerden geri alınan tarihi ata tohumu koleksiyonu için, "Bize önce vermek istemediler. 'Bakın, yasaya karşı geliyorsunuz, bu doğru bir şey değil' dedik ve en nihayet bunları aldık. Bugün Türkiye Cumhuriyeti devletinin koruması altındadır. 'Türkler el koydu' diye bir şey yok. Zaten bu Türkiye Cumhuriyeti devletinin malıdır, yüce Türk Milletine ait. Bunlar paha biçilmez tohumlar" dedi.
#Prof. Dr. İbrahim SaraçoğluTarımsal araştırma enstitüleri, üniversiteler ve özel sektörün yürüttüğü ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen, üstün verim ve kalite değerleriyle dikkati çeken, genetiğini ise ata tohumlarından alan 200'ü aşkın yerli ve milli buğday tohumu çeşidi sayesinde hububat tarımında dışa bağımlılığın bitirilmesi hedefleniyor.
#TohumAnkara'daki İngiliz Arkeoloji Araştırma Enstitüsü'nde tutulan, Anadolu topraklarından toplanan ata tohumlarından oluşan koleksiyona Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerince el konuldu. İngiliz The Times gazetesine de haber olan tohumların İngilizler tarafından herhangi bir yasal izin alınmadan toplandığı, tohumlara da yönetmelik gereği el konulduğu ortaya çıktı.
#Times GazetesiAta Tohumu, tamamıyla Anadolu'da yetişen ve uzun yıllardır bu toprakların mahsulü olan yerli tohumları nitelemektedir. 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da destek vermesi ile birlikte ulusal bir proje haline dönüşen Ata Tohumu, 2019 yılında başlayan ilk tohumlama sürecinin ardından meyvelerini ve mahsüllerini vermeye başladı. Peki, Ata Tohumu nedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Ata Tohumu