ALİAĞA’nın ekonomisinde önemli yer tutan gemi söküm tesisleri, hemen her yıl sakıncalı, aşırı asbestli olduğu ileri sürülen gemilerle gündeme geliyor. 2021’de, “Brezilya Donanması’nda görev yapan ve 600 ton, dünyada sağlığa zararlı olduğu kabul edilmiş asbest barındıran, ‘Nae Sao Paulo’ adlı uçak gemisi Aliağa’ya getiriliyormuş” demişim.
#1Depremin yıktığı 11 ilde artık resmi olarak arama-kurtarma çalışmaları bitti, enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Ancak moloz yığınları demek yıkılan binaların yapımında kullanılan ve kanser başta birçok hastalığa sebebiyet veren asbest, kurşun ve PCB gibi tehlikeli maddelerin de açığa çıkmış olması demek. İnsan sağlığını tehlikeye atan tüm bu maddeler moloz kaldırma çalışmaları sırasında havaya ve yağışlarla da suya karışıyor. Dolayısıyla uzmanlar bölgeye yemek, çadır ve hijyen malzemeleri kadar toz maskesi yardımı yapılması ve acil önlemler alınması gerektiği yönünde uyarıyor. Peki ne önlem alacak, nasıl korunacağız? Bizi bekleyen olası tehlikeler neler? İşte yanıtı.
#DepremYaşanan büyük afet sonrası bazı bölgelerde enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı. Enkaz kaldırma çalışmaları sırasındaki en önemli iki tehlike ise asbestli binalar ve elektrik çarpması riski. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) de ortak bir açıklama yaparak asbeste maruz kalanların akciğer kanseri başta olmak üzere birçok akciğer hastalığı riski bulunduğuna dikkat çekti.
#DEPREMGGEÇEN yılın nisan ayında, “Söküme gelecek uçak gemisi kabus mu yüklü” diye sormuş, “Aliağa’daki gemi söküm tesislerine getirilecek emekli bir gemi var gündemde. İddiaya göre Brezilya Donanması’nda görev yapan ve 600 ton, dünyada sağlığa zararlı olduğu kabul edilmiş asbest barındıran ‘Nae Sao Paulo’ adlı uçak gemisi, sökülmek üzere Aliağa’ya getiriliyormuş” demişim.
#1Olası İstanbul depremine hazırlık amacıyla kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilirken, eski binaların yıkımı sırasında asbest konusunda gerekli denetimlerin yapılamadığı belirtildi. İstanbul'daki 39 ilçeden sadece 7'sinde denetimin yeterli olduğu belirtildi. Doç.Dr. Savaş Karabulut ise, 'Asbestli malzemeler lifli malzemelerdir. Bunların en büyük zararı akciğer ve vücuttaki mevcut zarlarda yaptığı hastalıklar, kanserdir. Fakat bunun sonuçları 10-40 senede çıkıyor.' dedi.
#İstanbulASUD (Ambalajlı Süt Ürünleri Derneği)’nin #subiterseherkessusar etiketiyle sütçülük sektöründe yer alan tüm paydaşlara su kullanımı konusundaki rolünü göstermek, su kullanım durumunun gözden geçirilmesini sağlamak ve suyun verimli kullanımı için olanakların araştırılmasında itici güç olmak için bir proje hayata geçirdi.
#BursaAmbalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, yoğurt, peynir, ayran gibi ambalajlı ve güvenilir süt ürünlerini piyasaya arz etmeye devam ettiklerini belirterek, "Süt ürünleri sanayi tesislerimizin kapasite kullanım oranı yaklaşık yüzde 70, bu gelen talep doğrultusunda her an arttırılabilir. Vatandaşlarımızın stok yapmasına gerek yok." dedi.
#Ambalajlı Süt Ve Süt Ürünleri Sanayicileri DerneğiALİ Ülker, Erol Diren ve Harun Çallı’nın aralarında bulunduğu sektör temsilcilerinin 2009’da kurduğu Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği’nin (ASÜD) ilk işlerden biri, dünya süt üretiminin yüzde 75’ini temsil eden International Dairy Federation’a (IDF) üyelik oldu.
#YazarlarAVRUPA Birliği, 2002’de Türkiye’deki üretim koşullarını gerekçe göstererek süt ve süt ürünleri konusunda genel bir ithalat yasağı uygulamaya başlamış, yasak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öncülüğünde Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) ve sektör oyuncuları tarafından çalışmalar sonucu 2013’te bu yasak kaldırılmıştı.
#AVRUPA BirliğiAMBALAJLI Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu, Türkiye'de dondurma üretiminin 2016'da bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 4 artarak 353 bin tona çıktığını belirterek, “Ülkemizde kişi başına dondurma tüketimi son 10 yılda 1.1 litreden 4 litre seviyesine yükseldi” dedi.
#ASÜDAmbalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu, Türkiye'de dondurma üretiminin 2016'da bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 4 artarak 353 bin tona çıktığını belirterek, "Ülkemizde kişi başına dondurma tüketimi son 10 yılda 1,1 litreden 4 litre seviyesine yükseldi." dedi.
#DondurmaAmbalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, Türkiye'nin süt tüketiminde çok gerilerde kaldığını söyledi. Çallı süt ürünleri ihracatının ise 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 23 oranında artarak 282 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.
Türkiye'de 2008 yılında 160 bin ton olan dondurma satışı, son 5 yılda yüzde 87,5 artışla 300 bin tona ulaştı. Geçen yıl 300 bin ton dondurmanın tüketildiği Türkiye'de, kişi başına ortalama 4 kilograma yakın dondurma tüketildi. Dondurma tüketiminde ilk sırayı Marmara, ikinci sırayı Ege Bölgesi aldı. Dondurmanın yüzde 80'ini ise 6-25 yaş arasındaki vatandaş yiyor.