Astronomi ve uzay bilimleri genel olarak dünyanın en eski dönemlerinden beri yapıla gezegenleri ve uzay bilimlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bölümün ilgilendiği cisimler genel olarak gezegenler, yıldızlar ve benzeri türleridir. Sizler için astronomi ve uzay bilimleri hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
#Astronomi Ve Uzay Bilimleri Bölümü Nedir?Dünya yörüngesinde yaklaşık 6 bin 500 yapay uydu bulunuyor. Üstelik bunların sadece yarısı çalışır durumda. Kalanı ise gereksiz bir şekilde boşlukta duruyor ve uzay çöplüğüne neden oluyor. Hatta yörüngede tehlikeli çarpışmalar bile yaşanıyor. En sonuncusu mayıs ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’nun robotik kolunda meydana geldi. Peki uzayda oluşan bu çöplerin Dünya’ya ne gibi zararları bulunuyor? Yakın gelecekte bizi bir uzay felaketi mi bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Uzayİstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, “Farklılıklarla Yaşıyorum, Engelleri Aşıyorum Projesi” uyarınca; Bahçelievler Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen seminerde, Dünya Şampiyonu Milli Paralimpik Okçu Yiğit Caner Aydın ve Hürriyet Gazetesi Basketbol Muhabiri Fatih Saboviç öğrencilerle buluştu.
#Fatih SaboviçMerakla beklenen Kanlı Ay tutulması başladı. Milyonlarca kişi bu akşam 21. yüzyılın en uzun "Kanlı Ay" tutulmasına tanıklık edecek. Tutulma Türkiye saati ile 20.13'de başladı. Ay tutulması ertesi gün sabaha karşı 02.30'da sona erecek. Dünya ve Mars gezegenlerinin birbirine en yakın konuma geleceği tutulma esnasında Dünya’nın gölgesinin altında kalan Ay, muhteşem bir bakır rengini alacak. İşte Kanlı Ay tutulması hakkında tüm merak edilenler.
#Ay TutulmasıHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiAstronomi evrenin düzenini açıklamaya çalışan en eski doğa bilimidir. Gök cisimlerini inceleyebilmek için çeşitli dalga boylarına duyarlı irili ufaklı teleskop kullanılır. Ülkemizde görsel dalga boylarına duyarlı teleskoplar var. Erzurum’da yapımı devam eden Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) ile kırmızı öte bölgede de gözlem yapabileceğiz. Ülkemizde akademik çalışmaların yapıldığı büyük çaplı teleskoplar astronomi bölümü olan üniversitelere ve TÜBİTAK’a aittir. Türkiye’de astronomi biliminin durumunu analiz ettiğim yazı dizisine de konuk olan Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü uzun bir süredir çok daha ciddi sorunlar yaşıyor. Gelin acıyla gülelim ağlanacak halimize...
#Ege ÜniversitesiBu yazı dizisi ile Türk Uzay Ajansı kurma çalışmalarının sıklıkla dillendirildiği şu günlerde ülkemizin uzay bilimlerinde nerede olduğunu okuyuculara aktarmayı amaçlıyorum. Bildiğimiz gibi birçok ülke uzay bilim ve teknolojilerine ciddi miktarlarda yatırım yapıyor. Bir süredir daha da artan bir sesle #gelecekuzayda dememin nedeni de budur. Bu yazı ile ülke olarak biz bu geleceğin neresindeyiz öğrenmiş olacağız.
#Astronomi