ABD'li bir hasta, haftalardır devam eden kaşıntıları nedeni ile doktora gidip alerji ilaçları aldı ancak ilaçlar bir işe yaramadı. Doktorların tekrar yaptıkları testlerde küçük bir belirti adamın pankreas kanseri olduğu gerçeğini ortaya çıkardı.
#Pankreas KanseriKoronavirüse ilk aşıyı geliştiren Türk biliminsanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci şimdi de kansere karşı dünyanın umudu oldu. Bağışıklık sistemini tümör hücrelerine saldırması için tetikleyen aşı, en ölümcül türlerden pankreas kanserinde denendi ve 16 hastadan yarısı tamamen iyileşti. 18 aylık tedavi sürecinde 9 doz aşıya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
#KanserKoronavirüs salgını dünyanın üzerine kâbus gibi çöktüğünde Pfizer ile birlikte bir aşı geliştirerek milyonlarca insanın hayatını kurtaran BioNTech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin bir kez daha tüm dünyaya umut aşıladı. Ülkemizin gurur kaynağı bilim insanları bu kez de kanseri alt edecek bir başarıya imza attı…
#Biontechİstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü öğretim üyesi olan Emin Darendeliler, 65 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamına veda eda etti. Ölüm haberi tıp dünyasını üzen Emin Darendeliler, onkoloji alanında önemli çalışmalarda bulundu. Peki, Emin Darendeliler kimdir nereli ve kaç yaşında? İşte, binlerce vatandaşın merakla araştırdığı o isim ve biyografisi hakkında detaylı bilgiler
#Emin DarendelilerUçak üretimi endüstrisinin önemli şirketlerinden olan Belçika merkezli ASCO, zor günler geçiriyor. Airbus, Boeing, F-35 gibi uçakların parça üretimini gerçekleştiren şirket, fidye yazılımı saldırısı sonucunda üretimini küresel çapta durdurmak zorunda kaldı. Hacker'larin fidye yazılımı saldırılarına karşı şirketleri uyaran Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, para ve itibar kaybına neden olan bu gibi saldıra karşı şirketlerin daha fazla önlem alması gerektiğini belirtiyor.
#BitdefenderAmerika Klinik Onkoloji Derneği (ASCO), 2018 Uluslararası Onkolojide Kadın Lider ve Mentor Ödülü’ne (2018 International Women Who Conquer Cancer Mentorship Award) İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü çocuk hematoloji-onkoloji uzmanı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rejin Kebudi’yi (60) layık gördü.
#GazetehaberleriHEM çocuklar hem de yetişkin kanserlerinde etkili olan yeni bir ilaç, tedavi seçenekleri arasına girmek üzere. Belli bir genetik özelliği taşıyan farklı kanser çeşitlerinde etkili olduğu gösterilen “larotrectinib” içerikli yeni kemoterapi ilacı, kanser hücrelerinin büyüme ve çoğalmasını sağlayan sinyalleri engelliyor. Kişiye özel kanser tedavilerinde atılan önemli adımlardan biri sayılan larotrectinib, bir genetik değişimi hedefliyor. Bu nedenle tümörün çıktığı organ ve hastanın yaşı bu ilacın etkisi açısından önemli değil. Ayrıca bazı kan kanserlerinde de etkili.
#GazetehaberleriGün geçtikçe yeni gelişmelerin yaşandığı kanser hastalığının teşhisinde yeni bir yöntem daha geliştiriliyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Özet, “Hastaya acı veren bu tip biyopsi yapılmamakta. Daha kolay bir şekilde hastayı değerlendirmekteyiz” dedi.
#Prof. Dr. Ahmet ÖzetGörülme sıklığı en yüksek olan küçük hücre dışı akciğer kanserinde (KHDAK), bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi esasına dayanan "immünoterapi yöntemi"nin uygulandığı iki ayrı çalışma, hastalarda kemoterapiye göre sağ kalım oranlarının arttığını gösterdi.
#Akciğer Kanseriİstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Aydoğan, meme cerrahlarının dünyada en büyük mesleki birliği kabul edilen ‘Amerikan Meme Cerrahları Birliği’ tarafından ödüle layık görüldü. Aydoğan, ödülü "Erkek meme kanserlerinde ırklara göre alt tip dağılımında farklılıklar" adlı araştırma ile aldı.
#Türk CerrahYan etkileri az ve baş edilebilir, buna karşılık çok sayıda kansere karşı efektif olan immünoterapi (immünoonkoloji) ilaçların kemoterapi ve diğer tedavilerin yerini alıp almayacağını zaman gösterecek. İlk araştırmalar bu ilaçların “devrim” olduğunu işaret etse de sorunlu bazı alanlar var. Sorunların başında ilaçların tüm hastalara etki etmemesi geliyor.
#KanserKanser tedavisinde heyecan uyandıran immünoterapilerin cilt ve akciğer kanserinin bazı tipleri üzerindeki etkisi kanıtlandı. Sıra diğer tümörlerde. Baş-boyun, beyin, mesane, böbrek kanserleri, karaciğer, meme, prostat, Non-Hodgkin lenfoma, yumurtalık, pankreas başta olmak üzere 30’un üzerinde tümör tipinde klinik çalışmalar sürüyor. Uzmanlar listenin uzayacağını söylüyor.
#KANSERASCO Yıllık Toplantısı’nın yapıldığı kongre merkezine her gidişimde aklıma, sık sık duyduğum komplo teorisi geliyor: “Aslında ilaç firmaları kanserin tedavisini buldu ama açıklamıyor.” Kongrede yapılan yüzlerce bilimsel sunumu, hararetli tartışmaları, her yeni molekülün geliştirilmesi ve ilaç haline gelmesi için harcanan yılları ve milyarlarca doları düşünüyorum ve ‘komplo teorisi’nin ne kadar yersiz olduğunu bir kez daha anlıyorum. Son 5 yıl içinde kanser tanısı konan 32.5 milyon kişi var. Yılda yaklaşık 8.2 milyon kişi kansere bağlı olarak hayatını kaybediyor. 20 yılda yaklaşık 1 katrilyon doların kanser araştırmalarına harcandığı tahmin ediliyor.
#KanserRoche Onkoloji Global Medikal Direktörü Dr. Niko Andre, Ar-Ge’ye günde 24 milyon İsviçre frankı (günde 59 milyon TL) ayırdığını, bunun yaklaşık yarısının onkolojiye gittiğini söyledi. Bu bütçe dünyadaki tüm endüstriler içinde en yüksek yatırımlar arasında.
Şikago’daki Amerika Klinik Onkoloji Derneği’nin (ASCO) 50’inci Olağan Toplantısı’nda sunulan mesane kanserine yönelik yeni ilaç umut verdi. Araştırma aşamasında olan ve şimdilik anti-PDL1 (MPDL3280A) adıyla anılan ilacın metastatik (yayılmış) mesane kanseri hastalarının yüzde 43’ündeki tümörü küçülttüğü açıklandı. FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) MPDL3280A’ya “mesane kanserindeki ilk çığır açıcı tedavi” açıklaması yaptı.
#Mesane