Yükseköğretim Kurulu (YÖK) dünyanın seçkin üniversitelerinden araştırmacıların ve Türkiye’de özel sektörde ve kamuda çalışan, yenilik ve tasarım açısından katkı sağlayabilecek isimlerin üniversitelerde kısmi zamanlı istihdamının önünü açtı. YÖK Başkanı Erol Özvar, bu düzenlemenin yükseköğretimin uluslararasılaşma çalışmalarına önemli katkı sağlayacağını söyledi.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2022 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu yayımlandı. Raporda üniversitelerdeki öğrenci sayısı, doktora mezunu sayısı, yabancı uyruklu öğrenci sayısı, üniversitelerin doluluk oranı, uluslararası projelere katılımla ilgili pek çok veri yer aldı.
#YÖKYÖK Yürütme Kurulu, yabancı uyruklu öğretim elemanlarının istihdamıyla ilgili usul ve esasları güncelleyerek üniversitelere bildirdi. Dil hazırlık sınıflarında görev alacak öğretim görevlilerinin istihdamında artık ana dil kriteri yeterli sayılmayacak, bununla ilgili akademik tecrübe, iş deneyimi ve uluslararası sertifikalara sahip olma gibi yeni kriterler aranacak. Kriterler, 20 Ocak'tan itibaren yapılacak tekliflerde geçerli olacak. Halen görevde olan öğretim elemanlarının sözleşmeleri, verilen sürede istenen koşulları sağlamamaları halinde uzatılmayacak.Üniversitelerde ders vermenin yanında projelerde ve araştırma faaliyetlerinde görev alacak yabancı uyruklu öğretim üyelerine de haklar getirilecekYükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu, yabancı uyruklu öğretim elemanlarının istihdamıyla ilgili usul ve esasları, 20 Ocak'tan itibaren geçerli olacak şekilde yeniden belirledi.
#Yabancı ÖğretimYÖK Yürütme Kurulu, yabancı uyruklu öğretim elemanlarının istihdamıyla ilgili usul ve esasları güncelleyerek üniversitelere bildirdi. Dil hazırlık sınıflarında görev alacak öğretim görevlilerinin istihdamında artık ana dil kriteri yeterli sayılmayacak, bununla ilgili akademik tecrübe, iş deneyimi ve uluslararası sertifikalara sahip olma gibi yeni kriterler aranacak. Kriterler, 20 Ocak'tan itibaren yapılacak tekliflerde geçerli olacak.
#YökYKS tercih sonuçları, üniversite kayıt dönemi için son 1 haftaya girilmesiyle birlikte araştırılan husus oldu. Geçtiğimiz yıl 1 milyona yakın öğrencinin tercih işlemlerini gerçekleştirdiği ve toplam 696 bin öğrencinin yerleştirme işleminin yapıldığı üniversite tercih sonuçları, bu sene sınava giren öğrencilerin de araştırdığı konu oldu. Peki, YKS üniversite sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, merakla beklenen YKS tercih sonuçları hakkında detaylı bilgiler
#Yks TercihÇin Jiao Tong Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren, Şanghay merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Shanghai Ranking Consultancy, ‘Dünyanın En İyi Üniversiteleri Sıralaması (ARWU) 2018’i yayınladı. İlk sırada geçen yılki konumunu koruyan Harvard yer alırken, Türkiye’den ilk 500’de sadece 401-500 sıra bandı ile İstanbul Üniversitesi yer aldı. İlk 1000’de ise 13 Türk üniversitesi temsil edildi.
#ARWUUluslararasılaşma stratejilerini kısa vadede hayata geçirmeye en elverişli üniversitelerin belirlenmesinde uluslararası sıralandırma kuruluşlarından biri olan Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması 2018 sonuçları (ARWU) açıklandı. Buna göre dünya genelindeki en iyi 500 üniversitenin sıralandığı listede İstanbul Üniversitesi 436’nci sırada yer aldı.
#ÜniversiteYÖK, Yurtdışı Doktora Araştırma Bursu (YUDAB) programını hayata geçiriyor. Buna göre, belirlenen öncelikli alanlarda devlet üniversitelerinin araştırma görevlisi kadrolarına atanan ve doktora eğitiminin tez aşamasındaki öğrenciler, 6 ay ile 1 yıl süreyle araştırma yapmak üzere yurtdışına gönderilecek. Araştırma görevlilerine bu kapsamda aylık 2 bin 500 ile 3 bin 500 TL arasında burs verilecek. Her yıl 400 kişinin bu programdan faydalanması planlanıyor.
#TezODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP, 160 Türk üniversitesinin 2017 yılında dünya genel sıralamalarındaki yerini araştırdı. 17 Türk üniversitesinin Webometrics, SCIMago, US News and World Report, QS, THE, Leiden (CWTS), CWUR, RUR, ARWU ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı’ndan oluşan 10 kuruluşun en az 6'sının listesine girdiği ortaya çıktı. ODTÜ, İstanbul, Hacettepe, Ankara ve Gazi üniversiteleri 10 dünya sıralamasının 10'un da da yer aldı.
#ODTÜODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP (University Ranking by Academic Performance) tarafından hazırlanan ve Türk üniversitelerinin 2017 dünya genel sıralamalarındaki durumunu gösteren rapora göre, Türkiye'den 17 üniversite, dünya genel sıralaması yapan 10 kurumdan en az 6'sının açıkladığı listeye girme başarısını gösterdi.
#URAPÇin merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu ShanghaiRanking Consultancy ‘Alanlarına Göre En İyi Üniversiteler 2017 Sıralaması’nı yayınladı. 5 temel, 52 alt alanda yapılan sıralamada en iyi dereceyi deniz mühendisliğindeki 43’üncülükle İTÜ elde etti. Türk üniversiteleri 52 alandan 22’sinde temsil edilirken, Harvard 15 alandaki birincilikle dünyada en iyi görünüme sahip yükseköğretim kurumu oldu. Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2017’de (ARWU) ise ilk sırada 401-500 sıra bandı İstanbul Üniversitesi yer aldı.
#Prof. Dr. Mehmet KaracaODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarınca, tercih aşamasındaki üniversite adayları ve veliler içi hazırlanan ve 159 Türk üniversitesinin, 2017 en iyi bilim alanları ile dünya sıralamalarındaki yerini gösteren raporu erişime sunuldu.
#ODTÜ Enformatik EnstitüsüODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki University Ranking By Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarınca yapılan ve dünya genelindeki üniversitelerin bilim alanları başarısını gösteren sıralamada, 2 Türk üniversitesi dünyanın ilk 100 üniversitesi arasına girme başarısını gösterdi. Listede, mimarlık alanında İTÜ dünya 97'ncisi ve ODTÜ de dünya 100'üncüsü olarak tüm alanlar içinde en iyi dereceyi elde eden Türk üniversiteleri oldu.
#URAPODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı, üniversite adaylarına ve velilere yardımcı olmak amacıyla geçen yıl yayımlanan 10 farklı "dünyanın en iyi üniversiteleri" sıralamasında 159 Türk üniversitesinin yerini gösteren bir rapor hazırladı. Buna göre, dünya sıralamalarında en üst sıralarda Boğaziçi, ODTÜ ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yer aldı.
#UrapÇin Jiao Tong Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren, Şangay merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Shanghai Ranking Consultancy, ‘Dünyanın En İyi Üniversiteleri Sıralaması 2016’yı (ARWU) yayınladı. Listeye Türkiye’den sadece İstanbul Üniversitesi 401-500 sıra bandı ile girebildi.
#Üniversite