YÖK'ten yurtdışı denklikte "baraj" düzenlemesi

Güncelleme Tarihi:

YÖKten yurtdışı denklikte baraj düzenlemesi
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 02, 2016 16:45

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öğrencilerin yurtdışındaki üniversitelere ÖSYM'nin yaptığı YGS ve LYS'ye veya muadil sınavlara girmeden başvurabilmeleri için koyduğu dünya sıralamalarındaki ilk 500'e girme barajını, bine çıkardı.

Haberin Devamı

YÖK'ün internet sitesindeki duyuruya göre, 16 Haziran'daki genel kurul toplantısında, yurtdışında öğrenim görmek isteyen öğrencilere ilişkin karar alındı. Buna göre, Academic Ranking of WorldUniversities (ARWU), CWTS Leiden Ranking Academic Ranking, QS World University Rankings, Times Higher Education (THE) World University Ranking, University Ranking by Academic Performance (URAP) gibi yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarının yaptığı sıralamalarda ilk bine giren üniversitelere, öğrenciler ÖSYM'nin yaptığı YGS ve LYS'ye veya muadil sınavlara girmeden başvuru yapabilecek.     

YÖK'ün duyurusunda, şunlar kaydedildi:     

"20 Şubat 2016 tarih ve 29630 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 'Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği' kapsamında dördüncü maddenin beşinci fıkrası kapsamında ortaöğrenimlerini Türkiye'de tamamlayan ve yükseköğrenime başlanılan yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşlarınca yapılan dünya üniversite sıralamalarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen dilimindeki üniversitelerden mezun olanlardan birinci fıkranın (ı) bendindeki YGS/LYS veya muadil sınavlardan alınmış puan koşulu istenmez olarak belirlenmiş olarak belirtilmiştir. Bu sıralandırma kuruluşları Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking Academic Ranking, QS World University Rankings, Times Higher Education (THE) World University Ranking, University Ranking by Academic Performance (URAP) olarak ve belirlenen dilimler ise kurulumuzca tanınan ilk bin sıradaki yükseköğretim kurumları olmasına karar verilmiştir."     

Haberin Devamı

Sıralama dışında kalan okullar    Â

İlk binin dışında kalan yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyen ilgililerin, eğitime başlayacakları yıl ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS'ye girmeleri gerekiyor. Bu adayların, tıp doktorluğu alanında sıralamada ilk 40 bin, hukuk alanında ilk 150 bin, mimarlık alanında ilk 200 bin ve mühendislik alanında ilk 240 bin içinde yer almaları, ÖSYS Kılavuzu'ndaki diğer alanlarda en az Türkiye'deki ilgili programlara yerleşen en son öğrencinin aldığı puanı almış olmaları isteniyor. Kılavuzda yer almayan alanlarda eğitim alacakların ise ön lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 150, lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 180 puan almaları şartı bulunuyor.     

Haberin Devamı

Özel yetenek sınavı gerektiren programlara başvurabilmek için de YGS'ye girip 2016-YGS puanlarının herhangi birinden en az 150 puan alınmalı.     

YGS ve LYS puanı bulunmayan ve ilk bin dışında kalan yurtdışındaki üniversitelerde eğitim almak isteyen adayların da, SAT 1'den en az bin, ACT'den en az 21, Abitur'dan en az 4 puanının bulunması, Fransız Bakaloryası'nda diploma notunun en az 12,  Uluslararası Bakalorya'da notunun en az 28, İtalya Maturita diploma notunun en az 70 olması, GCE'de en az 2 dersten A Level Sertifakasının bulunması gerekiyor. Adayların bu notlara ilişkin muadil belgelerinden biriyle kayıt ve mezun olmaları halinde, denklik başvuruları bireysel değerlendirilecek.     

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!