Atlantis gerçekten var mı, Büyük İskender’in mezarı nerede, Göbeklitepe neden bu kadar önemli, Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyor musunuz? Erman Ertuğrul’un yeni yayımlanan çalışması ‘Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının Elkitabı’ bu soruların peşine düşüp okuru insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#ArkeofilArkeolojiyi insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye’de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş olan arkeoloji oluşumu Arkeofili’nin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim gören arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin hazırladığı, “2023 Yılında Türkiye’de Öne Çıkan 10 Arkeolojik Keşif Listesi” belli oldu.
#ArkeolojiArkeologlar tarafından 2023 yılında Türkiye'de ortaya çıkarılan en önemli 10 keşif arasında Göbeklitepe'de gerçek boyutlu ve boyalı domuz heykeli ilk sırayı alırken, Burdur'daki 'hortlak' mezarı ikinci en önemli keşif oldu. Prof. Dr. Necmi Karul'un kazı başkanı olduğu Şanlıurfa'da Taş Tepeler projesi kapsamında kazılan ve Göbeklitepe ile çağdaş olan Karahantepe'de 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulunmuştu.
#ArkeolojiYaklaşık 1800 yıllık yazıt, defineciler tarafından matkapla delindi. Roma İmparatoru Caracalla tarafından yazdırılan yazıtta imparatorun dağları delerek bu yolu açtığı belirtiliyor. Defineciler temmuz ayında bu yazıtın arkasında altın olduğunu düşünerek delik deşik edip tahrip etti.
#GazetehaberleriYozgat’ın Sarıkaya ilçesinde yer alan 2 bin yıllık Basilica Therma adlı Roma Hamamı, Türkiye’nin en önemli arkeolojik haberlerinin yer aldığı ‘Arkeofili’ sitesinde görülmesi gereken 50 arkeolojik yer arasında 7. sırada yer aldı.
#SeyahatBir yandan devlet yurtdışına kaçırılan eserleri geri getirmek için milyonlarca lira harcıyor diğer yandan defineciler Anadolu arkeolojisini yağmalıyor. Arkeologlardan oluşan Arkeofili isimli internet sitesi, definecilerin kendi aralarında yazıştıkları üyeli ve şifreli web sitelerine sızdı. İstanbul Yenikapı kazılarından çıkarıldığı iddia edilen sikkelerin bile burada satıldığı görüldü.
#GazetehaberleriKuzey Sudan’ın saklı hazinesi Sudan Piramitleri, diğer adıyla Nubiya piramitleri, Mısır’daki Giza Piramitleri’nin aksine ıssız çölün ortasında kaderine terk edilmiş. Çoğu kişinin varlığından bile haberi olmadığı Sudan Piramitleri ülkedeki iç savaş sebebiyle unutulmaya yüz tutmuş. Sudan Piramitleri ıssız çölün ortasında ziyarete gelecek turistleri bekliyor.
#SudanBir Endonezya tapınağının yakınında yaşayan uzun kuyruklu makaklar, bölgeye gelen turistlerin eşyalarını çalarak nasıl fidye isteyeceklerini çözdü. Kulağa önce şaka gibi gelen durum gerçek… Belçika’daki Liege Üniversitesi’nden primatolog Fany Brotcorne ve meslektaşları, bu olayın maymun nüfusunda neden ve nasıl yayıldığını araştırmaya koyuldu. İşte ortaya çıkan sonuçlar…
#EndonezyaSamsun’un Vezirköprü ilçesindeki Oymaağaç Höyüğü’nde yürütülen kazılarda ulaşılan kanıtlara göre, buradaki antik kentin Hititlerin kutsal şehri Nerik olduğu kesinleşti. Oymaağaç Mahallesi’nde yer alan höyükte 2006 yılından beri arkeolojik kazı çalışmaları sürdürülüyor. 11 yıldır devam eden kazılarda bulunan 27 tablet parçasından yola çıkarak, buranın Hititlerin kutsal kabul ettiği şehir Nerik olduğu kesinleşti. Hitit kralı III. Hattuşili’nin yılda birkaç kez Hattuşa’dan Nerik’e gelerek, hava tanrısına saygı göstermek için özel ziyaretlerde bulunduğunu tahmin ediliyor.
#SeyahatGüneybatı Fransa’daki Bruniquel Mağarası’nda yapılan araştırmalarda, 175 bin yıl önce yaşayan ilk insanların inşa ettiği, taştan yapılmış dairesel yapı kalıntıları bulundu. Dairesel yapılar, mağaranın zemininden koparılmış yaklaşık 400 adet dikitin üst üste yığılarak, bunlarla basit bir duvar yapılmasıyla inşa edilmiş. İşte detaylar…
#İlk İnsanlarGeçtiğimiz sene bulunduktan sonra medyada büyük yankı uyandıran Türk kökenli mumya, 1100 yıl toprak altında kaldıktan sonra arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkarılmıştı. Şimdi ise mumyanın üzerinde incelemeler yapıldı ve temizlendikten sonra yeni fotoğrafları çekildi. İşte Türk kökenli olduğu düşünülen 1100 yıllık kadın mumyası…
#Moğalistan Kadın MumyaAnkara'da Bizans döneminden kalan son yapı olan Saint Clement Kilisesi, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Binaların arasında kalan yapı, çevresindeki iş yerlerinden izin alıp yangın merdivenlerinden inerek güçlükle ziyaret edilebiliyor.
#ArkeolojiAntik Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan devasa Rodos Heykeli’nin yeniden yapılmasını konu alan bir proje başlatıldı. Mimar Ari A. Palla’nın tasarladığı heykelin kaynağının ise dünya çapında toplanacak bağışlarla sağlanması planlanıyor. Eğer proje hayata geçirilebilirse 150 metre boya sahip olacak heykelin içinde bir müze, kültür merkezi, kütüphane ve bir restoran yer alacak.
Araştırmacıların buldukları kemiklerin, tarihi kayıtlarda ismi geçen birine ait olduğu genelde çok nadir görülür. Bu teşhis edilebilen kalıntıların birçoğu da genelde soylulara veya yüksek statüden diğer insanlara aittir ve bulunduktan sonra, üstünde isimlerinin yazılı olduğu lüks mezarlara defnedilirler.
#Arkeoloji MüzesiMeksiko’nun yakınındaki Tlatelcomila şehrinde MÖ. 700-500 yılına tarihlenen kemikler burada yaşayanların yamyamlık yaptığını gösteriyor. Mezoamerika’nın Klasik Öncesi Dönemi’ne tarihlenen kemiklerde kesik izleri ve yüzlerde tahrip görüldü, ve yüksek ısıya maruz kaldığı fark edildi. 18 erkek, kadın ve çocuğun parçalar halindeki kalıntılarında etlerinin kesildiğine ve ölüme yakın bir zamanda kemiklerinin kırıldığına dair kanıtlar var.
#Meksika