İSTANBUL Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) 2023’ün en başarılı ihracatçılarını ödüllendirdi. Beyaz et kategorisinin ihracat lideri Banvit oldu. Diğer kategorilerde ise Balıklar ve Su Ürünleri’nde Kemal Balıkçılık, Yumurtada PakTavuk, Süt ve Süt Ürünleri’nde Ak Gıda, Kırmızı Et Ürünleri’nde Rapak ve Arı Ürünleri’nde Yılmaz Gıda zirvede yer aldı.
#Gıdada İhracatCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Üniversiteye girişte yaşanan katsayı adaletsizliklerini ortadan kaldırarak, her bir öğrencimizin yarışa eşit şartlarda başlamasını sağladık. Yükseköğrenim dahil eğitim-öğretim bütçesini 2002'deki 10 milyar lira seviyesinden 1 trilyon 615 milyara taşımış durumdayız. 22 yılda üniversite sayımız 76'dan, 208'e, öğretim personeli sayımız 70 binden 185 bine yükselmiştir. Öğrenci sayımız ise 2002'de 1,6 milyon iken bugün 8 milyonu aşmış durumdadır" dedi.
#ÜniversiteYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “2023 yılı itibarıyla ülkemizden 3 üniversite, dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına girmeyi başarmıştır. Hedefimiz, önümüzdeki en geç 10 yıl içerisinde en az 10 üniversitemizi en iyi üniversiteler arasına sokabilmektir. En az 1 üniversitemizi de dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasına sokmak bizim en önemli misyonlarımızın başında gelmektedir” dedi.
#YÖKDijital dönüşümün hız kazanmasıyla işletmeler için en büyük risk siber saldırılar oldu. Bırakılan bir açık, güvenlik ihlaline, veri kaybına, iş süreçlerinde aksamaya ve şirketlerin imajının zedelenmesine yol açıyor. Özellikle günümüzde müşterilerine sürdürülebilir, hızlı bir hizmet sunmayı amaçlayan tüm şirketler gibi KOBİ’ler için de siber riskler en önemli kurumsal riskler kategorisinde ilk sıraya yükselmiş durumda. Şirketlerin aldığı güvenlik önlemleri ve siber güvenlik için ayırmakta olduğu bütçe her geçen yıl artıyor olsa da saldırıların türleri de gün geçtikçe çeşitlenmeye devam ediyor. Siber risklerin, diğer sigortalanabilir konvansiyonel risklerden farklı olarak gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilinmeyen değil, ‘ne zaman gerçekleşeceği bilinmeyen’ bir risk olarak tanımlanması gerektiğini ifade eden Howden Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Bölge CEO’su Atınç Yılmaz, saldırılar öncesi alınması gereken önlemleri ve siber riskin gerçekleşmesi durumunda yapılması gerekenleri adım adım sıraladı.
#Dijital DönüşümMuğla, Türkiye’mizin en güzel üç ilinden biridir desem, bu söze itiraz eden çıkar mı? Sanmam! Tabii bu güzel ilimizin büyük tarım, gıda, orman ürünleri ve kırsal turizm potansiyelini de her vesile ile vurgulamayı ihmal etmiyorum. Dolayısıyla Hürriyet EGE olarak, Muğla’nın tarım ve gıda dosyasını hazırlarken, söz konusu gerçekliğe uygun biçimde çalışma yapmamız gerekiyor. Buna ilişkin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün görüş, öneri ve projelerini öğrendik, şimdi de sıra Ticaret Borsa’mızda...
#1İhraç ettiğimiz tek balın çam balı olduğunu ve üretimin yüzde 85’ini Muğla’nın gerçekleştirdiğini aktaran Barış Saylak, değişen iklim koşulları nedeniyle azalan çam balından maddi kaybı önlemek amacıyla bal yan ürünleri üretimine başladıklarını aktardı.
#1Macahel Arıcılık Cesur Demiral’dan yeni sezon balların hazır olduğunu haber veren mesajı alınca hemen siparişimi verdim. Benim gibi sağım biter bitmez sezonluk balını alan çok. Balın meraklısı sadece bizde değil, dünyada da hayli fazla. Farklı ballar tatmak ve hasat izlemek için binlerce kilometre yol gidenler var. O zaman bu hafta biz de arıların izinde dünyayı dolaşalım.
#HürriyetGıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, arı ürünlerinin şifasını kendi oğlu üzerinde gözlemledikten sonra, tüm dünyaya anlatmak için girişimci oldu. 10 arıcı ile çıktığı yolculuğunda, Türkiye’de bir ilk olan ‘Sözleşmeli Arıcılık’ modeli ile 5 bin sözleşmeli arıcıya ulaştı. “Doğanın insanları besleyebilmesi için önce bizim arıları beslememiz lazım,” diyen Dr.Samancı, söyleşimizde ülke genelinde yaklaşık 4 milyon arı kovanının açlık nedeniyle yok olma tehlikesinde olduğunun altını çizdi. Tanuğur, “Acilen arı yemi tedarik edip arıcılar birlikleri vasıtası ile arıcılara ulaştırılması gerekiyor. Arıların beslenme açığı kapatılmazsa tarımsal üretim de en az yarı yarıya azalır,” sözleriyle krize dikkat çekti.
#BursaGünümüzde hava kirliliği, zararlı güneş ışınları, stres, kozmetik ürünlerdeki kimyasallar ve sağlıksız beslenme ile hasar gören cildimizin doğal ürünler ile bakımı önemli bir konu haline geldi. Cildimiz zararlı ışınlar ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan bir bariyer görevi görür. Arı ürünleri yüksek antioksidan içeriğiyle cilt bariyerinin nem dengesini ve hijyenini sağlayan doğal desteklerdir.
#Arı ÜrünleriŞifa kaynağı... Mucizevi besin... Her derde deva... Kahvaltıların vazgeçilmezidir bal. Kaşık kaşık yeriz “şifa niyetine” diyerek. Bu konuda şanslı da sayılırız. Ülkemiz bal üretiminde dünyada Çin'den sonra ikinci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise birinci sırada. Ancak Türkiye’de üretilen balların yaklaşık yüzde 35’i maalesef sahte. Sahte ballar o kadar çoğaldı ki, yemeğe hepimiz korkar olduk. İnternete girip şöyle bir araştırdığınızda dünya kadar bal satan firma var. O kadar enteresan ki, cami önünde bile bal satan insanlar mevcut ülkemizde. Merak etmeyin, işini düzgün yapan firmalar da var. Hala o eski usullerde katkısız, glikozsuz, fruktoz şurubu olmayan bal üreticileri de mevcut. Bir çok firmanın balını denedim. Web sayfalarından ve instagram üzerinden alış veriş yaptım. Öne çıkan 4 firmayı yazmak istedim.
#BalTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım ve gıda ürünleri ihracatının yüzde 5 artışla 20,7 milyar dolara ulaştığını belirterek, ”2020’de yüzde 4,8 büyüyen tarım, son 3 yıldaki en yüksek büyüme rakamına ulaştı. Tarımsal hasılamız ise önceki yıla göre yüzde 20 artarak, 333,3 milyar liraya yükseldi ve cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı" dedi.
#Bekir PakdemirliSon yıllarda vegan-vejetaryen diyetlere olan ilgi artmıştır. Vejetaryen beslenme hiçbir et, kümes hayvanı, balık, kabuklu deniz ürünü gibi hayvansal besinleri tüketmemeyi ifade ederken veganlık ise hayvan kaynaklı tüm besinlerden arındırılmış bir diyeti, hayvanlardan elde edilmiş giyecekleri veya başka herhangi bir amaç için her türlü hayvan sömürüsünü dışlamaya çalışan bir yaşam biçimi olarak tanımlanır.
#Vegan BeslenmeArıcılık, arıların ürettiği bal ve benzeri tüm ürünlerin hazırlanmasında görev alan bir bölümdür. Arıcılık genel olarak insanların hazırladığı kovanlardan arıların üremesi ve bal üretmesi üzerine kuruludur. Sizler için Arıcılık hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
#Arıcılık (Myo) Bölümü Nedir?Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, IPARD-II Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Destekleri 9. Başvuru Çağrısı 2. Grup sonuçlarının belli olduğunu belirterek, bu kapsamda destek almaya hak kazanan 564 projeye 261 milyon lira hibe sağlanacağını açıkladı.
#Bekir Pakdemirli